O poveste de dragoste adevărată - Doza de Sănătate
 

O poveste de dragoste adevărată

Când a văzut că starea soțului ei continuă să se agraveze, Jeannette a început și ea să se îmbolnăvească, până când problemele de sănătate au imobilizat-o la pat, la fel ca pe dragostea vieții ei. 
O poveste de dragoste adevărată

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

O poveste de dragoste adevărată… Pentru mulți dintre noi nu este decât un subiect de basme sau filme romantice, întrucât în viața reală majoritatea relațiilor nu sunt durabile, iar un individ întâlnește deseori mai mulți oameni până găsește persoana potrivită, alături de care alege să-și petreacă tot restul vieții.

Și, deși acest lucru este valabil de cele mai multe ori, există și câteva povești incredibile de dragoste care dovedesc că nimic nu este imposibil; două persoane pot rămâne îndrăgostite una de alta o viață întreagă, chiar până în momentul morții.

Acesta este și cazul unui cuplu din California. Cei doi s-au cunoscut când aveau 8 ani și au  început o poveste de dragoste adevărată. După împlinirea a 75 de ani de căsnicie, părea că în cele din urmă moartea avea să îi despartă.

O poveste de dragoste adevărată: nici măcar moartea nu i-a putut despărți

Jeannette și Alexander Toczko, un cuplu de vârstnici din San Diego, California, erau căsătoriți de 75 de ani atunci când s-a întâmplat ca cei doi să moară la câteva ore distanță unul de celălalt. Ținându-se în brațe, cei doi și-au declarat reciproc dragostea care i-a unit până la sfârșit.

Această poveste de dragoste a fost adusă în atenția publicului Aimee Toczo-Cushman, fiica celor doi soți. Ea dorit să împărtășească tuturor povestea lor, impresionând o lume întreagă.

Alexander Toczko și soția sa, Jeannette, ambii originari din Connecticut, s-au întâlnit când aveau doar 8 ani. Atunci când au devenit majori, au luat decizia de a se căsători. Evenimentul a avut loc în anul 1940.

Fiica lor declară: „Nu le plăcea să stea departe unul de celălalt. Era ca și cum inimile lor băteau ca una singură.”

Alexander, în vârstă de 95 de ani, obișnuia să joace golf, până când starea lui de sănătate s-a înrăutățit în urma unei căderi suferite cu câteva săptămâni înainte să moară. Deși a fost consultat și tratat de mulți specialiști, starea lui s-a agravat.

Când a observat că soțul său se simte din ce în ce mai rău, Jeannette, în vârstă de 96 de ani, a început și ea să aibă probleme de sănătate. Acestea au imobilizat-o la pat, ajungând în aceeași situație ca și iubirea vieții ei, Alexander. În ciuda faptului că era foarte slăbită, femeia a cerut ca patul său de spital să fie pus lângă cel al soțului ei pentru a putea avea grijă de el până la sfârșit. 

Poveste de dragoste adevărată

Finalul…

Cuplul se apropia treptat de un moment critic. El nu se mai putea ridica din pat, iar ea era deprimată. Cu toate acestea, ambii așteptau cu nerăbdare data de 29 iunie, atunci când aveau să împlinească 75 de ani de căsnicie.

Din păcate, nu au mai ajuns să sărbătorească acest eveniment. Alexander a decedat în noaptea de 17 iunie, iar Jeannette s-a stins în dimineața zilei următoare. Însă cei doi au reușit să-și îndeplinească ultimele dorințe: el a dorit să-și dea ultima răsuflare în brațele ei, iar ea a vrut să-l urmeze la scurt timp după trecerea lui în neființă.

Aimee Toczko-Cushman, cea care veghea la căpătâiul părinților ei alături de cei patru frați ai săi, a dezvăluit că ea a fost cea care i-a dat vestea proastă mamei ei: „I-am spus că tata nu mai e printre noi. Ea l-a îmbrățișat și i-a zis: ‘Vezi? Asta ți-ai dorit, să mori în brațele mele. Te iubesc. Așteaptă-mă, voi fi curând lângă tine.’”

În acel moment, copiii au ieșit din cameră pentru a-i permite mamei să-și ia rămas bun de la bărbatul care a iubit-o o viață întreagă.

Spre surprinderea tuturor, în mai puțin de 24 de ore copiii au descoperit că și femeia a murit. Trupurile neînsuflețite ale celor doi soți zăceau îmbrățișate în același pat.

Momentul a fost imortalizat într-o fotografie care a făcut înconjurul lumii. Aceasta a impresionat milioane de oameni, fiind o dovadă clară că dragostea rămâne nestinsă până la final.

Jeannette și Alexander Toczko au fost înmormântați împreună în Cimitirul Național Miramar din San Diego, California.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Parkes, C. M., Benjamin, B., & Fitzgerald, R. G. (1969). Broken heart: a statistical study of increased mortality among widowers. Br med J1(5646), 740-743.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.