4 sfaturi pentru prevenirea atacurilor de panică - Doza de Sănătate
 

4 sfaturi pentru prevenirea atacurilor de panică

Atacurile de panică sunt episoade care paralizează pacientul, afectându-i sănătatea mintală și fizică. Deși tratamentul principal este terapia, există și alte sfaturi care te pot ajuta.
4 sfaturi pentru prevenirea atacurilor de panică

Ultima actualizare: 15 februarie, 2021

Atacurile de panică, ce sunt mai frecvente la femei, apar după vârsta de 25 de ani. Ele sunt legate de factori psihosociali, dar pot fi, de asemenea, legate și de o predispoziție genetică sau de o vulnerabilitate. În acest articol, vom vorbi despre această tulburare și îți vom împărtăși cele mai bune modalități de a o preveni și trata. Cu toate acestea, diagnosticarea și tratamentul necesită o vizită la medic. Ce sfaturi pentru prevenirea atacurilor de panică există?

Atacul de panică

Atacul de panică apare brusc. Simptomele pot include următoarele, deși variază de la persoană la persoană:

  • Palpitații cardiace
  • Transpiraţie
  • Tremurături
  • Gură uscată
  • Dificultăți de respirație și senzație de asfixiere
  • Dureri în piept
  • Greață și disconfort abdominal
  • Un sentiment de pierdere a contactului cu realitatea
  • Parastezie (furnicături sau înțepături)

Ce declanșează atacul de panică? Nu putem determina întotdeauna factorul care îl provoacă, motiv pentru care este imprevizibil. Cu toate acestea, unii oameni învață să recunoască situațiile care pot duce la atacuri de panică, ceea ce îi ajută să le prevină.

Tratarea atacului de panică

Femeie supărată
În cazul atacurilor de panică ce nu îți permit să te relaxezi sau să ai o sănătate mintală bună, cel mai bine este să soliciți ajutorul unui profesionist.

Studiile arată faptul că există multe obstacole în tratarea atacurilor de panică din diferite motive:

  • Persoana afectată nu solicită ajutorul unui profesionist.
  • Etapele tratamentului nu sunt clare sau pacientul nu le urmează cu sprijinul unui psiholog și al medicamentelor (în funcție de caz, ambulatoriu).

Persoana afectată ar trebui să primească un diagnostic psihologic al tulburării, să descopere cauzele și să beneficieze de tratamentul adecvat. Specialistul ar trebui să evalueze beneficiile psihoterapiei, ale medicamentelor și ale altor posibile etape de tratament după o analiză amănunțită.

În plus, analiza trebuie să aibă întotdeauna în vedere vârsta pacientului, tratamentele anterioare, riscul de sinucidere și gravitatea atacurilor de panică, printre mulți alți factori. După cum poți vedea, pacientul necesită o evaluare detaliată.

În cazul medicamentelor, acestea pot varia de la țară la țară, motiv pentru care nu putem face recomandări generale. În plus, este foarte important să iei doza corectă și să cunoști posibilele efecte secundare ale fiecărui medicament.

4 sfaturi pentru prevenirea atacurilor de panică

1. Ulei de lavandă

Există câteva remedii naturale care pot ajuta la prevenirea sau chiar tratarea atacurilor de panică. Cu toate acestea, multe dintre ele au nevoie de mai multe studii pentru a-și dovedi eficacitatea.

Uleiul de lavandă s-a dovedit a fi eficient pentru relaxare atunci când pacientul suferă de tulburări care afectează sistemul nervos. Mai exact, a fost realizat un studiu în care participanții au folosit acest ulei ca supliment. Trebuie să îl iei întotdeauna într-o formă diluată și să urmezi instrucțiunile de pe etichetă.

2. Exerciții fizice și relaxare

Prevenirea atacurilor de panică prin relaxare
Prin exerciții fizice sau relaxare poți controla atacurile de panică.

Exercițiile fizice nu tratează atacurile de panică. Cu toate acestea, studiile arată faptul că pot fi de ajutor, alături de alte măsuri. De exemplu, poți face un antrenament aerob de trei ori pe săptămână.

De asemenea, ar trebui să cauți și metode de relaxare a mușchilor. Desigur, totul depinde de personalitatea fiecăruia, dar poți încerca și activități precum yoga sau orice altă formă de relaxare care îți place.

3. Respirație

După cum am menționat anterior, dificultatea de respirație este unul dintre simptomele atacului de panică. Hiperventilația, de exemplu, poate declanșa sau prelungi atacul. Din acest motiv, controlul respirației este foarte important în timpul unui atac și ca metodă de prevenire a acestuia.

Antrenamentul respirator ar putea reduce frecvența și intensitatea atacurilor de panică. Orice terapie care duce la îndeplinirea acestui obiectiv ar putea fi benefică.

4. Psihoterapie

Terapie pentru prevenirea atacurilor de panică
Psihoterapia poate fi eficientă ca tratament pe termen lung pentru atacurile de panică și stres.

Privind dincolo de momentul în care suferi atacul de panică, psihoterapia ar trebui să fie opțiunea ta de tratament pe termen lung pentru a putea depăși definitiv această problemă. De asemenea, poți participa la discuții sau te poți înscrie în grupuri de susținere dacă dorești.

Psihoterapeutul este responsabil de investigarea problemelor emoționale legate de această tulburare. În plus, el va evalua cauzele și situațiile în care apare anxietatea.

Există multe opțiuni de tratament. Cu toate acestea, terapia cognitiv-comportamentală se remarcă prin eficacitatea sa în tratarea acestei tulburări. Aceasta te învață diferite moduri de a gândi, de a te comporta și de a reacționa la sentimente – cele care duc la atacurile panică.

Sperăm că aceste informații despre prevenirea și tratarea atacurilor de panică ți-au fost utile. Psihoterapia este esențială pentru a putea rezolva această problemă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.