Sapiosexualitatea: atracția față de oameni inteligenți - Doza de Sănătate
 

Sapiosexualitatea: atracția față de oameni inteligenți

Deși inteligența este o trăsătură care îi atrage pe mulți, pentru unii oameni este factorul decisiv atunci când vine vorba de a alegerea unui partenet. Află totul despre sapiosexualitate în acest articol!
Sapiosexualitatea: atracția față de oameni inteligenți
Montse Armero

Scris și verificat de psihologul Montse Armero.

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Sapiosexualitatea este un termen care devine din ce în ce mai cunoscut în lumea relațiilor romantice. Acest termen provine de la cuvântul latin sapiens, care înseamnă înțelept și se referă la atracția față de oameni inteligenți.

Deși experții au inventat cuvântul „sapiosexualitate” relativ recent, conceptul în sine este foarte vechi. Încă din anul 380 î.Hr., Platon a vorbit în cartea sa „Simpozionul” despre relația dintre iubire și intelect. Inteligența a fost întotdeauna o trăsătură atractivă pentru mulți oameni. Dar în cazul sapiosexualilor, aceasta este trăsătura care îi stimulează și atrage cel mai mult.

De la atracția fizică la atracția față de oameni inteligenți

Femeie care simte atracția față de oameni inteligenți

Pe cont propriu, atracția fizică nu determină dacă îți place sau nu de cineva. Oamenii sunt atrași, de obicei, de suma calităților unei persoane.

Așa cum știm cu toții, atracția fizică joacă un rol foarte important în multe situații, cum ar fi în cadrul aplicațiilor de dating, atunci când te îndrăgostești sau chiar atunci când votezi pentru un om politic. Acesta este un aspect pe care majoritatea oamenilor îl au în minte (indiferent dacă îl conștientizează sau nu).

Cu toate acestea, pe cont propriu, atracția fizică nu determină dacă vei fi atras sau nu de cineva. De fapt, majoritatea oamenilor nu se simt atrași de o singură trăsătură, ci de un set de calități care îi face să dorească pe cineva. Astfel, atitudinile, gândurile, sentimentele și comportamentele care alcătuiesc personalitatea altei ființe umane influențează profund atracția cuiva față de aceasta. Apoi, în funcție de gusturile fiecărei persoane, aceasta va aprecia unele componente mai mult decât altele.

Eroticismul creierului

În sapiosexualitate, oamenii iau în considerare factorii fizici și personalitatea. Cu toate acestea, se simt mai atrași de schimbul de idei noi și de conversații profunde care îi îmbogățesc atât emoțional, cât și intelectual. Prin urmare, pentru ei, cuvintele nu sunt doar instrumente de comunicare, ci și de seducție. Se simt mult mai atrași de cunoștințele unei persoane sau de intimitatea care poate fi construită într-o conversație decât de orice altă trăsătură.

Diferite tipuri de inteligență

De obicei, atunci când vorbim despre inteligență, o asociem cu o capacitate cognitivă ridicată sau cu capacitatea de acumulare de cunoștințe noi a unei persoane. Însă pentru mulți cercetători din zilele noastre, definiția depășește cu mult aceste aspecte.

Autori precum Howard Gardner, prin teoria sa despre inteligențele multiple și Daniel Goleman, cu prelegerile sale despre inteligența emoțională, au extins conceptul la mulți alți factori. În esență, acest lucru înseamnă că sapiosexualii pot fi atrași de cunoștințe academice sau de capacitatea de a rezolva probleme complexe, dar și de oameni extrem de creativi, maturi emoțional sau de cei cu o capacitate mare de interacțiune cu cei din jur.

Sapiosexualitatea: atracția față de oameni inteligenți

Cuplu stând de vorbă

De obicei, sapiosexualii sunt oameni cu mintea deschisă. Sunt atrași de tot ce este nou și doresc să învețe și să dobândească noi cunoștințe.

În zilele noastre, există o definiție mult mai amplă a inteligenței. Prin urmare, sapiosexualii pot să nu difere foarte mult de populația generală. S-ar putea să aibă chiar mai multe în comun cu ceilalți decât ai crezut la început. Cu toate acestea, există anumite caracteristici definitorii:

  • Sapiosexualii tind să fie persoane cu un grad ridicat de autocunoaștere.
  • Sunt persoane cu mintea deschisă.
  • Tind să aibă un nivel ridicat de inteligență.
  • Sunt atrași de tot ceea ce este nou și inovator.
  • De obicei, sunt oameni atenți și profunzi.
  • Sunt dornici să învețe și își dedică o parte din timp pentru dobândirea de noi cunoștințe.
  • Sunt seduși de conversații profunde.
  • Deși atât bărbații cât și femeile pot fi sapiosexuali, sapiosexualitatea este mai frecventă la femei.

Atracția față de oameni inteligenți are și dezavantaje

Inteligența este doar o trăsătură a unei persoane. Deși este o calitate pozitivă, atracția puternică față de capacitatea cognitivă a altuia poate fi dăunătoare pentru anumite persoane. Acesta este cazul persoanelor cu o stimă de sine scăzută, care tind să-i idealizeze pe alții, deoarece nu se iubesc destul pe ele însele. În cele din urmă, această atitudine poate fi dăunătoare și îi poate face să se simtă și mai nesiguri pe acești oameni.

Recunoașterea și admirarea trăsăturilor unei alte persoane sunt lucruri foarte sănătoase în relațiile romantice. Acest lucru este valabil indiferent dacă este vorba despre inteligență sau orice altă calitate. Cu toate acestea, fiecare relație ar trebui să fie echilibrată și să nu-l facă pe niciunul dintre parteneri să se simtă mai prejos decât celălalt.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Danvila, I. & Sastre, M. A. (2010). Inteligencia Emocional: una revisión del concepto y líneas de investigación. Cuaderno de Estudios Empresariales, Vol. 20, 107-126.
  • Gardner, H. (2005). Inteligencias múltiples veinte años después. Revista de Psicología y educación, Vol. 1, Núm. 1, 27-34.
  • Gignac, G. E., Darbyshire, J. &  Ooi, M. (2018). Some people are attracted sexually to intelligence: A psychometric evaluation of sapiosexuality. Intelligence, 66, 98-111.
  • Gray, P. B., & Garcia, J. R. (2013). Evolution and human sexual behavior. London: Harvard University Press.
  • Walton, M. T., Lykins, A. D., & Bhullar, N. (2016). Beyond Heterosexual, Bisexual and Homosexual: A Diversity on Sexual Identity Expression. Archives of Sexual Behavior, 45(7), 1591-1597.
  • de Landázuri, M. C. O. (2017). ¿ Es el concepto platónico del amor intelectualista? Eros como impulso contemplativo y desiderativo en Platón. In Anales del Seminario de Historia de la Filosofía (Vol. 34, No. 2, pp. 9-25). Universidad Complutense de Madrid.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.