Dovedit științific: inteligența se moștenește de la mamă
Nu este un mit. Studiile științifice au confirmat. Inteligența se moștenește de la mamă. Până nu demult cu toții credeam că tații sunt cei responsabili pentru transmiterea acestui „bagaj”. Însă cercetările recente au dovedit că mamei trebuie să îi mulțumești pentru inteligența ta.
Abilitățile cognitive sunt transmise prin intermediul cromozomului X. Cromozomii X ai mamei oferă mai multe informații privind dezvoltarea structurilor cerebrale asociate gândirii.
Cum au ajuns specialiștii la concluzia că inteligența se moștenește de la mamă?
Pe baza studiilor realizate pe cobai, oamenii de știință au descoperit că există anumite „gene condiționate” . Acestea se comportă diferit în funcție de părintele de la care au fost moștenite. Cobailor le-au fost administrate doze de gene materne și paterne.
Ipoteza era clară: dacă genele sunt esențiale pentru dezvoltarea embrionilor, este logic că aceste gene afectează atât funcționarea organelor, cât și a creierului. Cobaii au fost împărțiți în două categorii: cei cu doze suplimentare de gene materne și cei cu doze suplimentare de gene paterne.
Cobaii cu capul mare
Cobaii cu doze mai mari de gene materne aveau creierele mai mari, dar corpurile mici. În schimb, cei cu doze suplimentare de gene paterne avea capurile mici și corpurile supradezvoltate. Oamenii de știință au identificat apoi genele moștenite de la mamă și de la tată.
Cercetătorii au detectat zonele creierului care aveau mai multe celule materne și pe cele care aveau mai multe celule paterne. Astfel, aceștia au descoperit că celulele cu mai multe gene paterne s-au acumulat în zona creierului asociată cu puterea, forța și sexul.
În schimb, celulele cu gene materne s-au acumulat în regiunea cerebrală care ține de limbaj, gândire, memorie și inteligență.
Cercetări recente
În studiile sale, omul de știință american Robert Lehrke sugerează faptul că o parte importantă a componentei cognitive la om este direct legată de cromozomul X. În plus, acesta a dovedit că femeile sunt de două ori mai predispuse să moștenească trăsături cognitive, deoarece au doi cromozomi X.
Lehrke explică apoi faptul că toate femeile au un cromozom X „neinteligent” și unul „foarte inteligent”. Cu toate acestea, unele femei pot avea doi cromozomi X „foarte inteligenți”, cum este cazul femeii cu cel mai mare IQ din lume, Marilyn von Savant.
În cazul bărbaților, cromozomul Y nu are niciun rol în plan cognitiv. Prin urmare, un cromozom Y, împreună cu un cromozom X „neinteligent” poate duce la prezența retardului mintal. În schimb, IQ-ul se dezvoltă în urma combinației cu un cromozom X „foarte inteligent”.
Inteligența se moștenește de la mamă într-un anumit procent
Cercetătorii au arătat că inteligența se moștenește de la mamă în proporție de 45 – 55%, acesta fiind procentul care ține de ereditate. Prin urmare, o mare parte a inteligenței urmează să se dezvolte în anumite condiții personale și familiale favorabile.
Alți factori care influențează dezvoltarea inteligenței
1. Valori
Perseverența, efortul, disciplina, dăruirea și interesul pentru învățat sunt factori care influențează dezvoltarea inteligenței copilului pe măsura trecerii timpului.
2. Independență
Independența unui copil este esențială pentru buna funcționare a proceselor cognitive. Copilul trebuie să definească și să stabilească ce își dorește fără să fie forțat să ia anumite decizii sub presiune.
3. Încredere în sine
Un copil care are încredere în abilitățile sale poate rezolva orice problemă care îi apare în cale. Astfel, acesta își dezvoltă aptitudini analitice în orice situație.
4. Legături emoționale
Copiii mai atașați de părinți tind să depășească frustrările din viețile lor mult mai ușor. Și în acest caz există studii care accentuează rolul mamei și al dragostei materne.
Concluzii
Inteligența este foarte complexă și trebuie stimulată pentru a obține rezultate satisfăcătoare. Părinții trebuie să contribuie la dezvoltarea cognitivă a copilului. În acest fel, va crește și dorința celui mic de a excela.
Acum că știi că inteligența se moștenește de la mamă, practică diverse exerciții intelectuale cu micuțul tău. În acest fel, vă puteți îmbunătăți împreună aptitudinile.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Deary IJ. Intelligence. Curr Biol. 2013 Aug 19;23(16):R673-6.
- Deary IJ, Johnson W, Houlihan LM. Genetic foundations of human intelligence. Hum Genet. 2009 Jul;126(1):215-32. doi: 10.1007/s00439-009-0655-4. Epub 2009 Mar 18. Review. PubMed: 19294424.
- Fernández, J. J. (2009). Herencia genética y rendimiento educativo: nuevos avances en la bibliografía empírica internacional. Panorama Social, 10, 129-139. https://www.funcas.es/wp-content/uploads/Migracion/Articulos/FUNCAS_PS/010art10.pdf
- Plomin R, Deary IJ. Genetics and intelligence differences: five special findings. Mol Psychiatry. 2015 Feb;20(1):98-108. doi: 10.1038/mp.2014.105. Epub 2014 Sep 16. Review. PubMed: 25224258. Free full-text available from PubMed Central: PMC4270739.
- Rodríguez, G. M. (2006). Tipo de vínculo madre/hijo y desarrollo intelectual sensoriomotriz en niños de 6 a 15 meses de edad. Interdisciplinaria, 23(2), 175-201. http://www.scielo.org.ar/scielo.php?pid=S1668-70272006000200003&script=sci_arttext&tlng=pt
- Scott Barry Kaufman (October 17, 2013). “The Heritability of Intelligence: Not What You Think”. Scientific American. Retrieved 20 October 2013.
- Sauce B, Matzel LD, “The paradox of intelligence: Heritability and malleability coexist in hidden gene-environment interplay.”, Psychol Bull. 2018 Jan;144(1):26-47.
- Videla, R. (2015). Aspectos bio-psico-sociales de la teoría Triárquica de Sternberg que influyen en el desarrollo de la Inteligencia. Un camino hacia la inteligencia, 1-18.