Cum determină genele aspectul fizic al copilului tău - Doza de Sănătate
 

Cum determină genele aspectul fizic al copilului tău

În prezent, putem prezice aspectul fizic al copilului pe care îl vom avea în funcție de moștenirea sa genetică cu o marjă de eroare relativ scăzută. Citește în continuare pentru a descoperi toate informațiile relevante!
Cum determină genele aspectul fizic al copilului tău
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Vestea că o să ai un copil produce emoții noi și unice. De îndată ce afli că o să fii tătic sau mămică, începi să te întrebi dacă într-adevăr poți să îi oferi viitorului tău copil tot ceea ce are nevoie sau dacă micuțul se va naște sănătos sau nu. Unul dintre cele mai înduioșătoare momente este, cu siguranță, atunci când începi să te gândești la cum va arăta copilul. Poate te și întrebi cum determină genele aspectul fizic al copilului tău. Poți petrece ore în șir încercând să îți imaginezi fața, ochii, părul și chiar mânuțele și piciorușele sale.

În zilele noastre, putem prezice aspectul fizic al unui copil în funcție de genele pe care le-a moștenit de la părinții săi cu o marjă de eroare relativ scăzută. Progresele din domeniul geneticii ne permit să determinăm anumite lucruri, însă cercetătorii mai au multe descoperiri de făcut.

Toate aceste progrese se datorează faptului că există două tipuri de gene:

  • Genele dominante. Aceste gene se găsesc în ADN și, așa cum sugerează denumirea lor, le domină pe celelalte. Drept rezultat, genele dominante tind să apară cel mai frecvent în tiparul genetic al unui copil.
  • Genele recesive. Acestea sunt mai slabe, dar asta nu înseamnă că nu au niciun efect. Deși aceste gene nu se manifestă la copiii noștri, ele pot deveni active în tiparul genetic al viitorilor nepoți.

În articolul de azi te invităm să descoperi cum determină genele aspectul fizic al copilului tău.

Cum determină genele aspectul fizic al copiilor

1. Ochii

Cum determină genele aspectul și culoarea ochilor

Culoarea ochilor depinde de melanină, care este determinată de tiparul genetic. Concentrația de melanină variază în copilărie. Acesta este motivul pentru care unii copii se nasc cu ochii deschiși la culoare, dar, pe măsură ce cresc, aceștia devin căprui sau chiar negri.

Ochii închiși la culoare sunt influențați de o genă dominantă. Iată cum funcționează procesul:

  • Dacă ochii ambilor părinți sunt închiși la culoare, șansele ca ochii copilului să fie la fel sunt de 75%. Există și o șansă de 18% ca micuțul să aibă ochi verzi și una de doar 6% ca ochii săi să fie albaștri.
  • Dacă unul dintre părinți are ochii verzi și celălalt îi are căprui, șansele ca ochii copilului să fie închiși la culoare scad la 50%. Totodată, șansele ca micuțul să aibă ochii verzi cresc la 37% și șansele ca ochii săi să fie albaștri cresc la 12%.
  • Dacă unul dintre părinții are ochii albaștri și celălalt îi are căprui, șansele ca ochii copilului să aibă una din aceste culori este de 50%.
  • Dacă ambii părinți au ochii verzi, șansele ca ochii copilului să fie tot verzi sunt de 75%, iar șansele ca micuțul să aibă ochi albaștri cresc la 25%.
  • Dacă unul dintre părinți are ochii verzi și celălalt îi are albaștri, șansele ca ochii copilului să aibă una din aceste culori sunt egale.
  • Dacă ambii parteneri au ochii albaștri, și ochii copilului vor avea, cel mai probabil, această culoare. Șansele ca ochii micuțului să fie verzi sunt de doar 1%.

Află mai multe! Citește și:

De ce nu ne amintim momentul nașterii?

2. Culoarea părului

Cum determină genele aspectul și culoarea părului

Cum determină genele aspectul părului? Acest aspect este asemănător cu punctul anterior. Genele care determină părul închis la culoare sunt dominante. Așadar, dacă unul dintre părinți are părul castaniu sau brunet, părul copilului va avea, cel mai probabil, această culoare. Totul depinde de tiparul genetic al micuțului.

Însă dacă ai strămoși care au fost blonzi sau roșcați, există și o posibilitate ca părul copilului tău să aibă această culoare, în special dacă și partenerul tău este blond sau roșcat.

3. Gura

Buzele pline sunt determinate de o genă dominantă, iar cele subțiri de o genă recesivă. Din acest motiv, copilul va avea buze asemănătoare cu părintele ale cărui buze sunt mai groase. Însă dacă unul dintre bunici a avut buzele subțiri, și copilul ar putea să prezinte această trăsătură.

4. Nasul

Cum determină genele aspectul nasului

În ceea ce privește nasul, genele dominante determină un pod nazal ridicat și o lățime mică—adică celebrul nas acvilin, o trăsătură transmisă din generație în generație. Desigur, pătrunderea unor noi gene în familie cauzează variații.

5. Morfologia facială

Fețele ovale și alungite sunt determinate de gene dominante, pe când fețele rotunde și pomeții ridicați se datorează genelor recesive.

Acum că știi mai multe despre cum determină genele aspectul fizic, îți va fi mai ușor să îți faci o idee cu privire la cum va arăta viitorul tău copil. Nu uita, caracteristicile fizice vin împreună cu trăsăturile personalității. O privire nu se rezumă doar la culoarea ochilor, iar un zâmbet nu înseamnă doar să îți etalezi dinții. Modul în care copilul se comportă completează aspectul său fizic.

Ți-ai făcut deja o idee despre cum va arăta chipul copilului tău?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.