Cum se consolidează relația mamă-copil: sfaturi utile - Doza de Sănătate
 

Cum se consolidează relația mamă-copil: sfaturi utile

Orice mamă visează să aibă o relație bună cu copilul ei. Însă, la fel ca în cazul oricărei alte relații, trebuie să faci eforturi zilnice în acest sens, bazându-te pe stâlpii de bază ai unei legături solide: comunicare, încredere și sprijin. Află mai multe din articolul de mai jos. 
Cum se consolidează relația mamă-copil: sfaturi utile
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Visul oricărei mame este să aibă o relație frumoasă cu copilul ei. Dragostea unei mame este puternică și necondiționată, însă relațiile interumane de orice fel sunt complicate. Din acest motiv, am hotărât să îți prezentăm câteva informații și sfaturi utile pentru a învăța cum se consolidează relația mamă-copil.

Cum se consolidează relația mamă-copil

1. Își petrec timpul împreună

Cum se consolidează relația mamă-copil prin apropiere fizică

Fă-ți timp pentru a petrece momente frumoase alături de copilul tău. Participă la orice activitate care vă face plăcere amândurora. Stai cu copilul tău și întreabă-l ce se mai întâmplă în viața lui/ei, cum merge școala și uitați-vă împreună la un film.

Sărbătorile sunt o ocazie minunată pentru a petrece timpul alături de micuțul tău. Chiar dacă lucrezi de sărbători, ai grijă să îți lași weekendul liber pentru a organiza activități distractive. În același timp, respectă momentele în care copilul este ocupat și învață-l că și el trebuie să procedeze la fel atunci când ești tu ocupată.

Amândoi trebuie să înțelegeți că există un moment oportun pentru orice. Dacă nu ați reușit să faceți un lucru azi, mâine puteți încerca din nou.

2. Află preferințele copilului tău

Cum se consolidează relația mamă-copil prin participarea la activități comune

Cum se consolidează relația mamă-copil? Prin aflarea preferințelor celui din urmă. Descoperă care sunt activitățile sale preferate pentru a le putea desfășura împreună.

Observă-l și analizează-l, însă nu exagera. Află ce îi place să facă în mod regulat, care este hobby-ul său preferat, ce culori îi plac, ce programe urmărește la televizor și acordă-i atenție copilului atunci când vorbește cu tine. 

Totodată, supraveghează-l pentru a te asigura că nu își creează un anturaj care să încurajeze comportamentele negative. Dacă îl vezi citind, întrebă-l ce carte citește și de ce îi place. Dacă cel mic se uită la un filmuleț, uită-te și tu și profită de ocazie pentru a vă petrece timpul împreună.

Așa poți găsi indicii cu privire la gusturile copilului tău, iar el/ea va fi fericit/ă că ești interesată de lucrurile care îi plac. În plus, cel mic se va bucura că îi ești alături când își desfășoară activitățile preferate. 

3. Ajută-ți copilul la teme

Cum se consolidează relația mamă-copil prin ajutorul oferit la teme

Când vine vorba despre cum se consolidează relația mamă-copil, ajutorul oferit la teme este un element esențial. Sprijinul pe care i-l oferi în îndeplinirea sarcinilor zilnice este un gest pe care cel mic nu îl va uita niciodată.

Stai cu micuțul tău și faceți temele împreună. Ca mamă, trebuie să te implici în educația copilului tău și să îi oferi tot sprijinul tău. Nu îi spune tu răspunsurile, ci ajută-l să le găsească singur. 

Felicită-ți copilul când ia note bune la școală și spune-i că ești mândră de el. Iar dacă micuțul nu a avut o zi bună, asigură-l că poate apela cu încredere la tine, orice problemă ar avea.

Fă în așa fel încât învățatul să nu fie plictisitor. Ajută-ți copilul să studieze pentru teste și examene prin jocuri cu întrebări sau cerându-i să îți explice ție lecția.

4. Vorbește cu copilul tău și ascultă-l

Dacă te întrebi cum se consolidează relația mamă-copil, poți găsi răspunsuri valabile pentru orice alt tip de relație, cum ar fi comunicarea. Trebuie să îți asculți copilul și să îi dai de înțeles că poate veni la tine când are nevoie. Asigură-l că vei fi mereu alături de el, îl vei asculta, înțelege și sfătui.

Când discuți cu micuțul tău, adoptă un ton blând și concentrează-te asupra subiectului principal de discuție. Astfel, copilul nu se va plictisi și nu va simți că vrei să îi ții o predică. Uită-te în ochii lui când i te adresezi și îndeamnă-l să facă la fel. 

Interesează-te de lucrurile de care este interesat copilul tău. De exemplu, dacă acesta vrea să meargă la cinema cu prietenii săi, lasă-l. Întreabă-l ce film ar vrea să vadă și cu cine merge.

5. Sprijină-ți copilul

Cum se consolidează relația mamă-copil prin sprijinul necondiționat

Sprijinul este un element de bază în construirea unei relații puternice cu copilul tău. După ce i-ai descoperit talentele, încurajează-l să participe la cursuri și activități de orice fel: înot, dans, muzică, etc. Sprijină-ți copilul în orice pas pe care îl face.

Fă tot posibilul să fii prezentă la evenimentele și activitățile importante și adresează-i mereu micuțului câteva cuvinte încurajatoare. Spune-i că, orice ar fi, ești mândră de el/ea și că îi vei fi mereu alături pentru a-i zâmbi și a-l/a o aplauda.

Dacă nu poți participa la un eveniment important, fă-l pe cel mic să înțeleagă că este o situație pe care nu o poți controla. Însă amintește-i că se poate baza întotdeauna pe tine și că ai încredere că va face ce știe el mai bine.

6. Ai încredere în copilul tău

Copiii mai obișnuiesc și să mintă. Însă un motiv poate fi faptul că și tu minți uneori, iar cel mic a tras concluzia că acest comportament este normal. Fii sinceră cu tine însăți și cu cei din jur. Respectă-ți promisiunile și învață-ți copilul să se țină și el de cuvânt. Dacă acesta spune că va face ceva, asigură-te că așa va fi.

Dacă observi că micuțul își îndeplinește sarcinile în mod responsabil, poți avea mai multă încredere în el. Din când în când, consolează-ți copilul și răsplătește-l pentru comportamentele pozitive.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.