Zece întrebări frecvente despre sexualitate - Doza de Sănătate
 

Zece întrebări frecvente despre sexualitate

În zilele noastre, mulți oameni sunt mai deschiși la sexualitate, dar există încă multe întrebări din cauza statutului de tabu al acestui subiect. Citește mai departe pentru a afla care sunt cele mai frecvente întrebări despre sex și care sunt răspunsurile lor!
Zece întrebări frecvente despre sexualitate
Isbelia Esther Farías López

Scris și verificat de filozoful Isbelia Esther Farías López.

Ultima actualizare: 09 august, 2022

În articolul de astăzi, vom discuta despre cele mai frecvente zece întrebări despre sexualitate, potrivit sexologilor. Unele dintre ele sunt, de asemenea, mituri despre dragostea fizică și conexiune.

Scapă de îndoieli citind ce înseamnă sexualitatea și care este valoarea sa pentru ființa umană!

Zece întrebări frecvente despre sexualitate

Acest subiect este și a fost tabu pentru multe persoane. Din acest motiv, oamenii au nelămuriri care sunt adesea un impediment pentru întâlnirile intime. Să vedem despre ce este vorba!

1. Una dintre întrebările obișnuite despre sexualitate: există orgasme multiple?

Orgasmele multiple există. De fapt, dr. Miguel Sira, sexolog, spune că există mai multe tipuri de orgasme. În cartea sa Entre Sábanas, el explică că există un model multi-orgasmic, caracterizat printr-o fază de excitare intensă și rapidă. Această fază este urmată de o fază de intensitate scurtă, susținută, apoi de o perioadă de numeroase orgasme de intensitate variabilă, care se încheie cu un declin progresiv.

Cuplu care face sex
Există orgasme multiple ce pot fi obținute prin diferite tipuri de stimulare.

2. Ești lesbiană dacă ești femeie și ai fantezii cu alte femei?

Acest lucru este fals. Conform Dicționarului de Sexologie al Institutului Kinsey, fanteziile sexuale sunt reprezentări mintale imaginare care stimulează sau însoțesc actele sexuale. Prin urmare, fanteziile sexuale nu definesc neapărat orientarea sexuală a unei persoane, ci mai degrabă alți factori de complexitate mai mare.

3. Dacă nu ai avut niciodată un orgasm vaginal, înseamnă că nu vei avea niciodată unul?

Nu. Poți avea un orgasm de acest tip atât timp cât acorzi atenție stimulării clitoridiene. Cu toate acestea, reține faptul că clitorisul, nu vaginul, este sursa orgasmului în majoritatea cazurilor.

4. Poți rămâne însărcinată dacă faci sex în timpul menstruației?

Cu siguranță poți rămâne însărcinată, deși probabilitățile scad. Femeia trebuie să ovuleze pentru a rămâne însărcinată, dar ciclul menstrual nu este întotdeauna regulat. Nu știm cu adevărat momentul exact al ovulației. În plus, există și metroragie, care constă în sângerări vaginale în afara perioadei menstruale. Ține cont de acest aspect și nu-l confunda cu menstruația.

5. De ce simți durere când cineva îți atinge clitorisul?

Poate pentru că partenerul tău nu știe cum să stimuleze corect clitorisul și îl atinge în timp ce își stimulează propriile organe genitale. Deci, trebuie să comunicați pentru a schimba acest lucru.

Clitorisul este foarte sensibil și are nevoie de atingere ușoară. Femeia ar trebui să-i comunice acest lucru partenerului. Unele femei simt plăcere prin atingeri subtile, realizate într-o manieră circulară sau prin frecări ușoare în direcție verticală. Totuși, plăcerea depinde de fiecare femeie.

După cum poți vedea, trebuie să spui exact cum vrei să fii stimulată. De fapt, poți să te masturbezi și să-i arăți bărbatului cum o faci, astfel încât el să învețe.

Femeie care are întrebări frecvente despre sex
Clitorisul are terminații nervoase care îl fac extrem de sensibil. Prin urmare, experiența poate fi dureroasă și inconfortabilă dacă partenerul nu știe cum să-l stimuleze.

6. Contează cu adevărat dimensiunea penisului?

Lungimea penisului nu contează pentru a avea orgasm. După cum probabil știi deja, multe femei pot avea orgasm masturbându-se doar cu degetele.

Importanța acordată dimensiunii penisului a apărut din cauza miturilor și credințelor culturale, dar sexualitatea este mult mai mult. Ea depășește penetrarea sau dimensiunea penisului.

Acest accent pus pe dimensiunea penisului a fost determinat de imaginile descrise în filmele pornografice, dar știm că acestea sunt în principal false sau fanteziste.

7. Va scădea sexualitatea pe măsură ce îmbătrânești? Una dintre cele mai frecvente întrebări despre sexualitate

Sexualitatea nu se termină la bătrânețe – doar când murim! Singurul lucru care se întâmplă este că unele lucruri se schimbă. Oamenii experimentează sexualitatea diferit.

8. Poți spune că cineva este homosexual pe baza aspectului său?

Orientarea sexuală este influențată de multe aspecte afective, psihologice și cognitive, printre altele. Tot ce trebuie să faci pentru a determina dacă cineva este homosexual este să întrebi. Aspectul unei persoane nu este cu adevărat un indicator al preferințelor sale sexuale.

9. Îți pierzi potența sexuală la maturitate dacă te-ai masturbat frecvent în timpul adolescenței?

Aceasta este una dintre cele mai frecvente întrebări despre sexualitate. Este complet fals și este o convingere nefondată care prevalează în multe societăți. Masturbarea este complet naturală și nu diminuează potența sexuală, chiar dacă oamenii încep să o facă de la o vârstă fragedă.

10. Una dintre cele mai frecvente întrebări despre sexualitate: ejacularea prematură dispare de la sine?

Ejacularea prematură poate apărea din cauza mai multor factori, deci trebuie să consulți un specialist pentru a primi cel mai bun tratament. Poate dura mult timp și poate include tratament comportamental, consiliere sau medicamente.

Multe mituri au apărut în societate de-a lungul timpului și au dat naștere unor credințe false care nu fac decât să răpească plăcerea funcției sexuale. Acum știm că sexualitatea este sănătoasă și că atât bărbații, cât și femeile pot avea un rol activ pentru a obține o satisfacție mai mare.

Așadar, citirea acestui articol ți-a răspuns la întrebări despre sexualitate?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Beyer, C., & Komisaruk, B. (2009). El orgasmo y su fisiología. Revista Ciencia.
  • Moyano, N., & Sierra Freire, J. (2014). Fantasías y pensamientos sexuales: Revisión conceptual y relación con la salud sexual. Revista Puertorriqueña de Psicología.
  • Homosexualidad y género. (2004). Cuicuilco.
  • San Martín Blanco, C. (2014). Intervención sexológica en eyaculación precoz. Semergen. https://doi.org/10.1016/S1138-3593(15)30005-8
  • Unidad para la Promoción y Defensa de los Derechos Humanos. (2015). Orientación Sexual e Identidad de Género. Segob.
  • Uribe Arcila, J. F., Quintero Tobón, M. T., & Gómez Gómez, M. (2015). Orgasmo femenino: Definición y fingimiento. Urologia Colombiana. https://doi.org/10.1016/j.uroco.2015.03.001
  • Wespes, E., Amar, E., Eardley, I., Giuliano, F., & Hatzichristou, D. (2010). Guía clínica sobre la disfunción sexual masculina: disfunción eréctil y eyaculación precoz. Asociación Europea Urologia.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.