Ce este controlul sexual și reproductiv? - Doza de Sănătate
 

Ce este controlul sexual și reproductiv?

Controlul sexual și reproductiv încearcă să protejeze libertatea unei persoane de a decide în mod responsabil dacă dorește sau nu să aibă copii, când și cu cine.
Ce este controlul sexual și reproductiv?
Maricela Jiménez López

Scris și verificat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 02 aprilie, 2021

Ai auzit vreodată de controlul sexual și reproductiv? Cunoști diferitele metode de contracepție care le permit oamenilor să se bucure de sexualitate în mod liber și sigur? Dacă ai întrebări sau îndoieli cu privire la acest subiect, nu rata informațiile de mai jos.

Ce este controlul sexual și reproductiv?

Controlul sexual și reproductiv se bazează pe drepturile sexuale și reproductive. Drepturile de reproducere oferă tuturor oamenilor, indiferent de sex, vârstă sau etnie, dreptul de a decide liber asupra vieții lor reproductive.

În același timp, drepturile sexuale se referă la autonomia unui individ atunci când vine vorba de a-și exercita sexualitatea într-un mod liber și sănătos. Implică posibilitatea de a face acest lucru fără a experimenta niciun fel de abuz, violență sau discriminare.

În zilele noastre, există un număr mare de metode de contracepție și prevenire a răspândirii bolilor cu transmitere sexuală. Accesul la ele este esențial pentru a putea practica sexualitatea într-un mod liber și sigur. Mai jos, vom explica cele mai frecvente metode de contracepție și diferențierea dintre metodele masculine și cele feminine.

Metode de control sexual și reproductiv

Este important să se facă distincția între metodele de contracepție și acele metode care protejează și împotriva posibilelor boli cu transmitere sexuală. Singura metodă care previne răspândirea bolilor cu transmitere sexuală la femei este prezervativul feminin. Alte metode previn doar sarcinile nedorite, cu un grad mai mare sau mai mic de eficacitate.

Prezervativul feminin

Prezervativul ajută la controlul sexual și reproductiv
Prezervativul feminin a devenit o metodă foarte populară de contracepție. Nu numai că ajută la prevenirea sarcinilor nedorite, ci protejează și împotriva răspândirii bolilor cu transmitere sexuală.

Prezervativele pentru femei sunt dispozitive mici din poliuretan pe care femeile le introduc în vagin. Acestea acoperă interiorul vaginului, precum și unele părți ale vulvei. În acest fel, creează un rezervor pentru sperma ejaculată, împiedicând-o să ajungă la ovul.

  • Această metodă ajută la prevenirea bolilor cu transmitere sexuală, deoarece reduce contactul între materialul seminal și piele.
  • Prezervativele pentru femei sunt o alegere populară, deoarece sunt ieftine, ușor de utilizat și nu necesită prescripție medicală. Urmarea cu atenție a instrucțiunilor și introducerea corectă a prezervativelor este fundamentală pentru eficacitatea acestora.

Implanturi contraceptive

Implantul contraceptiv este o tijă mică și subțire pe care medicul o introduce sub pielea brațului femeii. Eficacitatea sa constă în faptul că eliberează hormonul progestogen, care îngroașă mucoasa peretelui uterin. Acest lucru împiedică sperma să ajungă la ovul.

Una dintre cele mai importante caracteristici ale acestei metode de contracepție este faptul că durează aproximativ 5 ani. Mai mult, este una dintre cele mai sigure și mai eficiente metode. Cu toate acestea, nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală – doar metodele de barieră pot face acest lucru.

Dispozitiv intrauterin (DIU)

DIU este un dispozitiv mic în formă de T pe care medicul trebuie să îl implanteze în interiorul peretelui uterin. Există două tipuri: din cupru și hormonal. Ambele previn sarcinile prin schimbarea modului în care sperma se mișcă, împiedicând-o să intre în contact cu ovulul. Diferențele de bază dintre un tip și celălalt sunt următoarele:

  • DIU din cupru acționează ca un spermicid. Creșterea nivelului de ioni de cupru inhibă mobilitatea spermei.
  • Hormonul DIU eliberează hormonul progestogen pentru a îngroșa mucoasa cervicală. Funcționează la fel ca implanturile contraceptive.
  • DIU nu sunt permanente. Prin urmare, dacă o femeie dorește să rămână însărcinată, tot ce trebuie să facă este să elimine steriletul.

Există și alte metode eficiente de contracepție: pilulele contraceptive, inelul vaginal anticoncepțional și plasturele contraceptiv. Utilizarea lor necesită atenție sporită, ceea ce înseamnă că au șanse mai mari de eșec. De exemplu, când vine vorba de contraceptivele orale, femeile trebuie să-și amintească să le ia în fiecare zi.

Alegerea unei metode de contracepție care se potrivește cel mai bine nevoilor și stilului tău de viață este foarte importantă. Dacă ai nelămuriri, consultă medicul ginecolog sau medicul generalist.

Metode de control al reproducerii pentru bărbați

Femeie care ține în mână un prezervativ
Utilizarea prezervativelor masculine continuă să fie cea mai sigură modalitate de a te bucura de sex într-un mod liber și satisfăcător. Există și alte metode pe care bărbații le pot alege.

Numărul metodelor contraceptive disponibile pentru bărbați este mult mai mic. Cel mai utilizat instrument este prezervativul, deoarece previne sarcinile nedorite și răspândirea bolilor cu transmitere sexuală.

La fel ca în cazul prezervativului feminin, este foarte important să folosești corect prezervativele masculine pentru ca acestea să fie eficiente. De asemenea, este o idee bună să combini utilizarea prezervativului cu o altă metodă de contracepție (feminină), cum ar fi pilula, DIU sau implantul. În acest fel, nivelul de protecție și siguranță este chiar mai mare.

O altă metodă de contracepție masculină frecvent utilizată este vasectomia. Aceasta este o procedură chirurgicală care blochează sau taie tuburile care transportă sperma de la scrot către exterior. Prin urmare, această metodă previne în mod eficient sarcinile. Este o metodă permanentă de contracepție, ceea ce o face extrem de eficientă.

Viața sexuală personală și istoricul clinic vor determina ce metodă de contracepție este cea mai bună pentru tine.

Ai vreo întrebare? Nu ezita să discuți cu medicul de familie sau cu ginecologul. Fără îndoială, el sau ea îți va oferi sprijinul și informațiile de care ai nevoie în legătură cu controlul sexual și reproductiv.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Centers for Disease Control and Prevention. (2019). About Teen Pregnancy | Teen Pregnancy | Reproductive Health | CDC.
  • Sharma KD. Control of STIs and HIV: The male reproductive and sexual health context – The paradigms. Indian J Sex Transm Dis AIDS. 2010;31(1):55. doi:10.4103/0253-7184.69006
  • Askew, I., & Berer, M. (2003). The Contribution of Sexual and Reproductive Health Services to the Fight against HIV/AIDS: A Review. Reproductive Health Matters. https://doi.org/10.1016/S0968-8080(03)22101-7
  • Lusti-Narasimhan, M., Collins, L., & Hopkins, J. (2014). Lessons learnt from sexual and reproductive health and HIV linkages for multipurpose prevention technology service delivery. BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology. https://doi.org/10.1111/1471-0528.12845

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.