Ziua Internațională a Femeii: Generația Egalitate - Doza de Sănătate
 

Ziua Internațională a Femeii: Generația Egalitate

În fiecare an, pe data de 8 martie, Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită pe tot globul. Astăzi îți vom prezenta câteva informații esențiale despre drepturile la sănătate ale femeilor.
Ziua Internațională a Femeii: Generația Egalitate

Ultima actualizare: 19 septembrie, 2020

Motto-ul ales pentru Ziua Internațională a Femeii în 2020 este „Eu sunt Generația Egalitate: realizarea drepturilor femeilor”. Obiectivul organizatorilor este să sublinieze faptul că istoria reprezintă schimbare și că egalitatea drepturilor constituie o evoluție logică.

Ziua Internațională a Femeii își are originea într-o luptă purtată de femei și de mișcarea feministă timp de mai multe decenii. De fapt, anul acesta se sărbătoresc 25 de ani de la Conferința de la Beijing.

Conferința de la Beijing a avut loc în 1995 și a fost cea de-a patra conferință mondială dedicată femeilor. În urma întrunirilor și discuțiilor, s-a proclamat o declarație care a marcat un moment important în istoria drepturilor femeilor. La conferință au participat 15000 de invitați oficiali, dar numărul real al participanților a depășit 30000.

Planul strategic adoptat la Beijing a dus la înființarea unei ramuri speciale a Organizației Națiunilor Unite (ONU) care să se ocupe cu problemele femeilor. Apoi, în 2010, s-a creat Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Emanciparea Femeilor (UN Women), îndeplinindu-se astfel obiectivul stabilit la conferință.

Însă drumul către egalitate este lung și nu a fost încă parcurs în totalitate. S-au făcut multe progrese importante, dar există încă probleme nerezolvate. Drepturile la sănătate ale femeilor pot fi și trebuie îmbunătățite.

Instrumente globale pentru Generația Egalitate

Echipa medicală vorbind cu o fată din Generația Egalitate

Atât ONU, cât și alte organizații internaționale au creat mecanisme, studii și grupuri de lucru și au organizat întruniri pentru a îmbunătăți accesul femeilor la drepturile lor. Ziua Internațională a femeii ne amintește de următoarele:

  • Convenția privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor: A fost declarată în 1979 și completată în 1981. Reprezintă un plan de acțiune care descrie drepturile fundamentale ale femeilor, inclusiv cele legate de sănătate.
  • Consiliul Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului: În 2010, s-a înființat un grup al cărui rol este să studieze modul în care legislațiile statelor din toată lumea discriminează femeile. Acest grup raportează direct Consiliului Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului. Totodată, acesta analizează dacă ramura legislativă a diferitelor state respectă principiul egalității.
  • Comitetul pentru Eliminarea Discriminării împotriva Femeilor: Femeile sunt frecvent discriminate în domeniul sănătății. De fapt, această problemă afectează atât pacienții, cât și cadrele medicale. Acțiunile statelor pentru a combate discriminarea femeilor trebuie înscrise într-un raport care este prezentat la fiecare patru ani unui comitet de specialiști. Aceștia au abilitatea de a investiga cazurile de discriminare și de a sugeră măsuri Organizației Națiunilor Unite.

Generația Egalitate și dreptul femeilor la sănătate

În ciuda faptului că există Ziua Internațională a Femeii, această sărbătoare nu a fost de ajuns pentru a scoate în evidență problemele pe care femeile le întâmpină când vine vorba de sănătate. Din acest motiv, pe 28 mai se sărbătorește Ziua Internațională de Acțiune pentru Sănătatea Femeilor. Aceasta a fost inițial propusă de statele din America Latină.

Cu toții știm că, în anumite culturi, bărbații și femeile nu dispun de aceleași resurse de sănătate. Totodată, accesul sexelor la sistemul sanitar și la îngrijire medicală diferă. De fapt, chiar și abilitatea de a obține o diplomă universitară în acest domeniu poate fi restrânsă în cazul femeilor.

Orice cadru medical, indiferent de statul în care trăiește, trebuie să fie instruit pentru a putea oferi o îngrijire adecvată femeilor. În plus, bărbații și femeile ar trebui să aibă șanse egale de a ocupa poziții în sistemul sanitar al oricărui stat – inclusiv funcții manageriale, care tind să fie dominate de bărbați.

Sănătatea sexuală și reproductivă și Generația Egalitate

Pacientă discutând cu un medic despre o problemă medicală

Latura sexuală și reproductivă constituie un pilon al sănătății femeilor. Multe dintre problemele de inegalitate și accesibilitate privesc contracepția, îngrijirea la naștere și screening-urile ginecologice (cum ar fi cel de cancer uterin).

Organizația Mondială a Sănătății definește sănătatea sexuală și reproductivă drept o bunăstare fizică, mintală și socială care vizează toate aspectele legate de sistemul reproducător și de funcțiile și procesele sale. De asemenea, aceasta implică dreptul la o viață sexuală satisfăcătoare și liberă.

Susținătorii Zilei Internaționale a Femeii nu resping în niciun fel sănătatea sexuală și reproductivă. Femeile ar trebui să aibă acces la metode contraceptive în orice moment, iar cadrele medicale nu trebuie să le judece pentru opțiunile lor.

Toate acestea se aplică și nașterii și gravidității. În zilele noastre, multe femei sunt abuzate în mod psihologic în timpul sarcinii de medicii și moașele care le îngrijesc. Sistemele sanitare ar trebui să asigure un mediu cald și plin de susținere viitoarelor mămici.

Oportunitatea de a sărbători egalitatea de Ziua Internațională a Femeii

Sărbătorirea Zilei Internaționale a Femeii este o oportunitate de a promova egalitatea drepturilor. Însă mai avem un traseu lung de parcurs până vom obține o egalitate reală între sexe.

În cadrul domeniului sanitar, atât legislația, cât și specialiștii în sănătate trebuie să ofere exemple. Fiecare femeie merită să primească cea mai bună îngrijire medicală posibilă, indiferent de locul unde trăiește și de celelalte circumstanțe. Niciun fel de discriminare nu este acceptabilă.

Nu în ultimul rând, dacă ești o victimă a îngrijirii medicale inadecvate, a inegalității în sănătate sau ți-au fost încălcate drepturile ca pacient, nu ezita să faci o plângere. Multe state au deja entități care se ocupă în mod expres de problemele femeilor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Valls-Llobet, Carme. Mujeres, salud y poder. Ediciones Cátedra, 2013.
  • Cook, Rebecca J., Bernard M. Dickens, and Mahmoud F. Fathalla. Salud reproductiva y derechos humanos: integración de la medicina, la ética y el derecho. Profamilia, 2003.
  • Peláez Mendoza, Jorge. “Salud sexual y reproductiva de adolescentes y jóvenes: una mirada desde la óptica de los derechos humanos.” Revista cubana de obstetricia y ginecología 34.2 (2008): 0-0.
  • Franco-Giraldo, Álvaro, and Carlos Álvarez-Dardet. “Derechos humanos, una oportunidad para las políticas públicas en salud.” Gaceta Sanitaria 22.3 (2008): 280-286.
  • Galdos Silva, Susana. “La conferencia de El Cairo y la afirmación de los derechos sexuales y reproductivos, como base para la salud sexual y reproductiva.” Revista peruana de medicina experimental y salud pública 30 (2013): 455-460.
  • López, A., and L. Abracinskas. “El debate social y político sobre la ley de defensa del derecho a la salud sexual y reproductiva.” Cuadernos del UNFPA, serie Divulgación (2009).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.