Fiziologia orgasmului masculin și feminin - Doza de Sănătate
 

Fiziologia orgasmului masculin și feminin

În timpul orgasmului, apar multe schimbări psihologice, neurologice, fiziologice, vasculare și hormonale. Fie că ești bărbat sau femeie, vor apărea schimbări la nivel fiziologic.
Fiziologia orgasmului masculin și feminin
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Fiziologia orgasmului feminin este mai complicată decât fiziologia orgasmului masculin. Orgasmul este răspunsul neurovegetativ produs de organism datorită stimulilor creați în timpul fazei de excitație.

Atunci când tensiunea din mușchii pelvieni și genitali este maximizată de cantitatea de sânge acumulată, aceștia trimit mesaje către măduvă. Prin urmare, orgasmul este reacția reflexă declanșată de aceste mesaje, iar această reacție a sistemului nervos generează contracții în învelișul mușchilor. Astfel, orgasmul este un tip de descărcare explozivă a tensiunii neuromusculare, însoțită de o senzație de plăcere intensă. Această senzație de plăcere este capabilă să modifice starea fizică și să provoace o senzație mintală unică.

Merită menționat faptul că femeile se bucură de mai puține orgasme decât bărbații (61,6% față de 85,5%).

Fiziologia orgasmului feminin

Fiziologia orgasmului feminin
Orgasmul feminin este un ciclu de 4 faze care începe cu excitare și se termină cu rezoluția de după orgasm.

În timpul orgasmului feminin, apar multe schimbări psihologice, neurologice, fiziologice, vasculare și hormonale. Acest răspuns fiziologic poate include, printre alte aspecte:

  • Ridicarea uterului
  • Lubrifierea vaginală
  • Dilatarea și mărirea vulvei
  • Creșterea aportului de sânge către organele genitale
  • Erecția clitoridiană
  • Contracțiile intermitente la nivelul mușchilor genitali
  • Culoarea roz pe față și piept
  • Pragul crescut al durerii în unele zone ale corpului

În plus, orgasmul feminin are loc în 4 faze destul de diferite. Acest ciclu poate dura, în medie, aproximativ 15 minute, cu multe variații individuale. Prin urmare, fazele orgasmului feminin sunt:

Faza 1 a orgasmului feminin: excitare

Această primă fază are o durată variabilă, de la doar câteva minute la câteva ore după ce a început stimularea erotică. Fizic, vaginul începe să se lubrifieze. Femeia experimentează expansiunea vaginului și umflarea labiilor majore și minore ale vaginului, a clitorisului și a sânilor. În plus, ritmul cardiac este accelerat, crescând tensiunea și intensificând respirația.

Faza 2 a orgasmului feminin: platou

În timpul fazei 2 a orgasmului feminin, modificările fazei excitării sunt accentuate. Labiile vaginale se îngroașă și își schimbă ușor culoarea. De asemenea, pereții vaginali se umplu cu sânge, iar deschiderea vaginală crește în dimensiune. Clitorisul crește și el în dimensiune, deoarece se umple cu sânge, iar ritmul cardiac și respirator continuă să accelereze.

Faza 3 a orgasmului feminin: orgasm

Acesta este punctul culminant al ciclului. Aceasta este cea mai scurtă etapă, deoarece durează doar câteva secunde. În această etapă, femeia se confruntă cu o serie de contracții musculare involuntare în vagin, uter și rect, care sunt foarte plăcute.

Faza 4 a orgasmului feminin: rezoluție

Ultima fază se caracterizează prin revenirea la o stare de repaus. Poate dura de la 5 la 60 de minute. În timpul acestei faze, femeia revine la starea anterioară excitării.

Unele femei pot răspunde la stimulare suplimentară după orgasm, spre deosebire de bărbați. În plus, este important să se ia în considerare faptul că femeile au o fază de rezoluție mult mai lungă decât bărbații, așa că multe simt nevoia să continue să facă sex.

Este important să ne amintim că fiecare femeie are diferite senzații, intensitatea și durata orgasmului variind, deoarece este un reflex cu un prag, care poate fi afectat de diverși factori.

Fiziologia orgasmului masculin

Fiziologia orgasmului la bărbați
În cazul fiziologiei orgasmului masculin, ejacularea nu este necesară pentru a experimenta plăcere. Orgasmul poate apărea fără eliberarea materialului seminal.

Majoritatea oamenilor cred că orgasmele masculine apar atunci când bărbatul ejaculează. Așa se întâmplă de obicei, dar nu neapărat. În realitate, ejacularea poate apărea sa nu după climax. Bărbatul poate avea orgasm și fără a elimina material seminal.

În ciuda faptului că trec prin aceleași etape (excitare, platou, orgasm și rezoluție), bărbații trec adesea prin ciclu mult mai repede decât femeile. Fazele orgasmului masculin se caracterizează prin:

  • Excitare: penisul devine erect, scrotul și testiculele cresc în dimensiune.
  • Platou: În această fază, apare secreția glandelor Cowper, contracția glandei prostatei și contracția veziculelor terminale.
  • Orgasm: Bărbatul ejaculează. (Ejacularea nu apare mereu). Sfincterul, uretra, penisul și sfincterul rectal se contractă.
  • Rezoluție: Este mult mai scurtă decât la femei. Este o revenire la starea fiziologică normală.

Cunoșteai fazele orgasmului? Știai diferențele dintre orgasmul masculin și cel feminin? Sperăm că acest articol a clarificat orice întrebări pe care le-ai avut și chiar unele pe care nu știai că le ai!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Beyer, C., & Komisaruk, B. R. (2009). El orgasmo y su fisiología. La Ciencia Del Orgasmo.
  • Guillén Salazar, F., & Pons Salvador, G. (2000). El orgasmo femenino, ¿adaptación o subproducto de la evolución? Gazeta de Antropología.
  • Uribe Arcila, J. F., Quintero Tobón, M. T., & Gómez Gómez, M. (2015). Orgasmo femenino: Definición y fingimiento. Urologia Colombiana. https://doi.org/10.1016/j.uroco.2015.03.001

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.