Orgasmul uscat: ce este și de ce are loc? - Doza de Sănătate
 

Orgasmul uscat: ce este și de ce are loc?

Deși orgasmul uscat nu prezintă niciun risc pentru sănătate, acesta poate afecta fertilitatea, stima de sine și implicit viața bărbatului în cauză.
Orgasmul uscat: ce este și de ce are loc?
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

După orgasm, se presupune că bărbații au o ejaculare anterogradă și că, prin urmare, apare o eliberare de spermă. Atunci când acest lucru nu se întâmplă sau când nu este eliberată suficientă spermă, apare ceea ce numim orgasmul uscat.

Ai avut vreodată un orgasm fără ejaculare? Dacă da, nu este cazul să-ți faci griji. Acesta este orgasmul uscat sau ejacularea retrogradă. Apare la anumiți oameni din diferite motive. Nu strică totuși să mergi la un control medical și să ceri părerea unui specialist în domeniu.

În acest articol, îți vom explica ce este orgasmul uscat sau retograd și de ce are loc.

Ar trebui să-mi fac griji dacă mă confrunt cu orgasmul uscat?

Bărbat care se confruntă cu orgasmul uscat

Cu ajutorul medicului tău, vei putea determina cauza ejaculării retrograde. În principiu, nu ar trebui să-ți faci prea multe griji dacă te confrunți cu un orgasm uscat. În general, acesta nu prezintă riscuri pentru sănătate. În plus, te poți bucura de activitatea sexuală chiar dacă după orgasm nu apare o eliberare de spermă.

Orgasmul uscat poate apărea dintr-o serie de motive:

  • Intervenții chirurgicale: Dacă ai avut cancer testicular sau ai trecut printr-o intervenție numită prostatectomie, este posibil să existe o obturare a canalului vezicii urinare. Acest lucru poate împiedica producerea de spermă după un orgasm.
  • Insuficiența canalului vezicii urinare: Aceasta este o modificare anatomică congenitală și presupune o închidere a canalului vezicii urinare, ce împiedică ejacularea după orgasm.
  • Accidentări și neuropatie: Dacă prezinți leziuni ale măduvei sau suferi de o afecțiune numită scleroză, te poți confrunta cu orgasmul uscat.
  • Medicamente și droguri: Dacă ai obiceiul să consumi alcool și droguri, te poți confrunta cu ejacularea retrogradă. De asemenea, există anumite medicamente antidepresive și antipsihotice care au același efect.

În anumite situații, soluția este simplă. De exemplu, dacă medicamentele pe care le utilizezi îți provoacă orgasmul uscat, îi poți cere medicului tău să îți prescrie altă substanță. În schimb, situația este mai complicată atunci când ejacularea retrogradă este produsă de accidentări și neuropatii.

Opțiuni de tratament pentru orgasmul uscat

În primul rând, dacă prezinți o anomalie la nivelul canalului vezicii urinare, medicul tău îți poate propune să tratezi această problemă chirurgical. În alte situații, îți poate prescrie un tratament medicamentos. Însă dacă motivul pentru care te confrunți cu orgasmul uscat este consumul de droguri sau alcool, cea mai bună soluție este să renunți la aceste obiceiuri nocive.

Tratamentul va depinde întotdeauna de cauze și de cât de avansată este problema în cazul tău.

Probleme de fertilitate

Cuplu la medic discutând despre orgasmul uscat

Orgasmul uscat recurent reduce fertilitatea în cazul bărbaților. Prin urmare, aceștia nu pot avea copii. Dacă îți dorești să concepi un copil, medicul va încerca să te trateze. Însă cea mai bună opțiune care oferă întotdeauna rezultate este reproducerea asistată.

Reproducerea asistată constă în extragerea de spermă și procesarea ei într-un laborator specializat. Acest lucru va permite fertilizarea ovulului. În majoritatea cazurilor, înainte de această procedură medicii recurg la stimularea ovariană pentru a crește șansele de succes.

Probleme legate de stima de sine scăzută

Probleme în cuplu legate de sex

În multe situații, orgasmul uscat duce la insecuritate și scăderea stimei de sine. Din păcate, te poți confrunta și cu anxietate, mai ales dacă nu ai un diagnostic clar și nu știi ce se întâmplă cu tine.

Dacă orgasmul uscat îți afectează viața, nu ezita să contactezi un specialist în domeniu. Această problemă te poate jena, iar anxietatea poate duce la disfuncții erectile.

Mergi la medic cât mai curând posibil. Astfel, vei putea descoperi care sunt motivele pentru care te confrunți cu ejacularea retrogradă. Nu ezita să urmezi recomandările specialistului și să îi ceri informații suplimentare dacă este nevoie.

Dacă vrei să concepi un copil, medicul îți poate explica ce alternative ai la dispoziție.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.