Amnezia relațională: partenerul uită lucruri importante
 

Amnezia relațională: partenerul uită lucruri importante

Dacă partenerul tău uită momente importante din relație, s-ar putea să te simți ofensat și slăbit. Îți vom spune ce este amnezia relațională și cum afectează aceasta relațiile.
Amnezia relațională: partenerul uită lucruri importante
Elena Sanz

Scris și verificat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Partenerul tău a uitat ziua ta de naștere? Neagă el că a rostit cuvinte pe care știi că le-a rostit? Nu-și amintești cina aceea importantă la care v-ați împăcat? Dacă aceste situații îți sunt familiare, partenerul tău se poate confrunta cu amnezia relațională.

Acesta este un fenomen comun care se poate întâmpla oricui și care are cauze diferite. Cu toate acestea, este și originea mai multor certuri în cuplu. Dacă este interpretată greșit sau apare prea frecvent, ajunge să afecteze profund relația. În ce constă și cum să o gestionezi?

Ce este amnezia relațională?

Amnezia relațională constă într-o uitare sistematică a momentelor, evenimentelor sau situațiilor care pentru cealaltă parte a cuplului contează. Astfel, o persoană ar putea uita date relevante, experiențe împărtășite care au fost importante sau conversații care au fost transcendentale pentru relație.

Nu trebuie să fie doar despre experiențe extraordinare, cum ar fi o excursie specială sau un concert, se poate referi și la momente de zi cu zi. Nu se întâmplă doar în situații pozitive, ci și discuțiile sau scenele neplăcute pot fi uitate.

În cele din urmă, unul dintre parteneri are probleme în a-și aminti ceea ce pentru celălalt are o încărcătură emoțională importantă. Din acest motiv, cei care își amintesc perfect nu pot înțelege de ce partenerul uită.

Cuplu care se confruntă cu amnezia relațională

Care sunt cauzele amneziei relaționale?

Originile amneziei relaționale nu sunt întotdeauna aceleași. Pentru a înțelege de unde vine, este necesar să analizăm alte comportamente care ne ghidează într-o direcție sau alta. Totuși, iată cele mai frecvente cauze.

Perspective diferite

Acesta este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care apare amnezia relațională; fiecare membru al cuplului procesează, simte și trăiește momentele într-un mod diferit. Din același motiv, memoria nu este aceeași. Ceea ce pentru o persoană poate fi o conversație sau un eveniment important, pentru cealaltă poate să nu fie la fel și invers.

Fiecare poate să prețuiască și să prioritizeze momente diferite sau chiar să interpreteze aceeași situație în mod diferit. Memoria fiecăruia va fi diferită și acest lucru poate duce la certuri. Poate că niciunul nu are dreptate, deoarece fiecare a trăit situația în felul său.

Lipsa de atenție și angajament

Uneori, această lipsă de memorie provine din lipsa de interes. Dacă relația este de rutină, dacă partenerul o trăiește automat și cu mintea în altă parte, este mai greu ca amintirile să fie codificate în minte.

De asemenea, s-a constatatemoțiile joacă un rol fundamental în consolidarea memoriei și că informațiile pe care le asociem cu o emoție intensă sunt mai ușor de stocat și recuperat. Din acest motiv, dacă sentimentele persoanei au dispărut și trăiește momentele în cuplu doar ca pe un obicei, memoria nu va fi la fel de solidă.

Trăsături de personalitate

A avea personalități diferite este un aspect asociat cu amnezia relațională. În cazul în care o persoană își amintește totul, iar cealaltă tinde să uite, este normal ca prima să aibă trăsături nevrotice, iar cea din urmă să trăiască foarte mult în prezent.

În acest fel, pentru prima va fi esențial să-și amintească fiecare cuvânt și experiență și va fi o ofensă faptul că partenerul nu o face. A doua persoană va fi mai concentrată pe viața de zi cu zi și va acorda mai puțină importanță celor întâmplate în trecut. Cu toate acestea, nemulțumirea în relații și nevroticismul sunt strâns legate.

Manipularea emoțională

În cele din urmă, nu putem exclude că această aparentă lipsă de memorie este o strategie de manipulare emoțională. A pretinde că ai uitat ceva poate fi un instrument pentru a scăpa de responsabilitate, a invalida ceea ce spune cealaltă persoană și a obține profit.

În plus, dacă este practicat sistematic, acest lucru poate face ca partenerul să ajungă să se îndoiască de propria judecată și să fie la cheremul celuilalt. Acest lucru este cunoscut sub numele de gaslighting.

Specialist ce vorbește despre amnezia relațională

Ce consecințe are amnezia relațională asupra cuplului?

Consecințele amneziei relaționale în cuplu sunt diferite pentru fiecare membru. Cei care își amintesc se pot simți ofensați, răniți și disprețuiți de uitarea celuilalt. Poți simți că partenerul nu ține cont de tine, că nu te apreciază sau că nu prețuiește momentele petrecute împreună.

Pe de altă parte, cei care prezintă amnezie se pot simți presați, solicitați și hărțuiți de reproșurile continue ale celuilalt. Acuzațiile de lipsă de dragoste sau de angajament din partea partenerului pot fi dureroase și ofensatoare, ceea ce duce, de asemenea, la numeroase conflicte și certuri.

Ce putem face în privința asta?

Măsurile care pot fi luate în acest caz depind de cauză. Pentru a o identifica, este necesar să se ia în considerare un context mai larg. Dacă este neatenție sau lipsă de angajament, această atitudine va fi vizibilă și în alte domenii ale relației. Așa se va întâmpla și în cazul manipulării.

În aceste situații, poate vrei să evaluezi situația și să iei în considerare părăsirea relației pentru a-ți proteja integritatea. Căutarea ajutorului profesionist este cheia pentru a găsi cele mai bune opțiuni.

Pe de altă parte, dacă amnezia relațională apare deoarece personalitățile sau perspectivele partenerilor sunt diferite, alte aspecte ale cuplului vor funcționa. În acest caz, comunicarea și flexibilitatea vor fi decisive.

Dacă o persoană nu își amintește aceleași momente ca și tine nu înseamnă că nu te iubește sau că nu prețuiește legătura. Nu trebuie să-l forțezi pe celălalt să proceseze, să interpreteze și să simtă așa cum faci tu.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Karney, B. R., & Bradbury, T. N. (1997). Neuroticism, marital interaction, and the trajectory of marital satisfaction. Journal of personality and social psychology72(5), 1075.
  • Tyng CM, Amin HU, Saad MNM, Malik AS. The Influences of Emotion on Learning and Memory. Front Psychol. 2017;8:1454. Published 2017 Aug 24. doi:10.3389/fpsyg.2017.01454
  • Johnson VE, Nadal KL, Sissoko DRG, King R. “It’s Not in Your Head”: Gaslighting, ‘Splaining, Victim Blaming, and Other Harmful Reactions to Microaggressions. Perspect Psychol Sci. 2021 Sep;16(5):1024-1036. doi: 10.1177/17456916211011963. PMID: 34498522.
  • Logatt, C. A. (2016). ¿Cómo influyen las emociones en el aprendizaje? Descubriendo el cerebro y la mente – AE, 83, 6–7.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.