Cele mai bune 7 plante medicinale pentru performanța mentală
 

Cele mai bune 7 plante medicinale pentru performanța mentală

Datorită aportului lor de antioxidanți, plantele medicinale pot fi de mare ajutor în combaterea deteriorării cognitive și în promovarea conexiunilor cerebrale.
Cele mai bune 7 plante medicinale pentru performanța mentală
Elisa Morales Lupayante

Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Expunerea continuă la stres, toxinele din mediu și practicarea unor obiceiuri proaste sunt doar câțiva dintre factorii asociați cu oboseala și scăderea performanței mentale. Aceste afecțiuni sunt din ce în ce mai frecvente în populație și, deși adulții în vârstă sunt cei mai afectați, au crescut și cazurile de pacienți tineri. Descoperiți cele mai bune 7 plante medicinale pentru performanța mentală!

A avea gânduri întunecate, a nu te putea concentra și a începe să uiți unele detalii sunt semne puternice ale problemelor de performanță a creierului. Deși odată cu vârsta, tind sa fie inevitabile, există câteva obiceiuri și remedii care reduc riscul, mai ales când încep să se manifeste timpuriu.

Există câteva plante medicinale a căror compoziție îmbunătățește fluxul sanguin, activează neuronii și accelerează memoria în mod natural. Vă vom spune care sunt acestea și cum puteți profita de proprietățile lor pentru a vă îmbunătăți sănătatea cognitivă.

Cele mai bune 7 plante medicinale pentru performanța mentală

1. Rozmarin

Crenguțe de rozmarin

Rozmarinul este o plantă cunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatorii și antioxidante care minimizează efectele negative ale radicalilor liberi. Uleiurile și extractele sale naturale îmbunătățesc performanța mentală și reduc riscul de declin cognitiv asociat cu vârsta.

Cum să-l folosim pentru a promova performanța mentală?

  • Pregătiți o infuzie cu frunzele uscate sau adăugați-le pe post de condiment în preparate.
  • Puteți profita de rozmarin și prin aromaterapie.

2. Ginseng

Ginsengul este una dintre cele mai cunoscute plante pentru protejarea creierului și a memoriei. De asemenea, i se atribuie proprietăți vasodilatatoare și antiagregante care mențin capilarele curate pentru a obține o circulație adecvată a sângelui. Acest lucru favorizează transportul oxigenului și al nutrienților către creier.

Ingrediente

  • 1 linguriță de ginseng (5 g)
  • 1 pahar cu apă (200 ml)

Cum se utilizează?

  • În primul rând, încălziți un pahar cu apă. Când fierbe, adăugați o linguriță de ginseng și lăsați-o să infuzeze timp de 5 minute.
  • Strecurați infuzia și consumați-o de două ori pe zi.
  • Se poate consuma și în caz de anxietate și nervozitate.

3. Salvie

Salvia pe lista de plante medicinale pentru performanța mentală

Salvia este o plantă bogată în substanțe antioxidante care ajută la protejarea celulelor creierului, astfel încât acestea să păstreze și să utilizeze în mod optim acetilcolina. Din acest motiv, utilizarea sa întărește funcțiile creierului și îmbunătățește capacitatea de concentrare și memoria.

Ingrediente

  • 1 linguriță de salvie (5 g)
  • 1 cană de apă (250 ml)

Cum se folosește?

  • Mai întâi, adăugați o linguriță de salvie într-o cană de apă clocotită și, după 10 minute, consumați infuzia.
  • Beți două sau trei căni în timpul săptămânii.

4. Urzică

Fitoestrogenii conținuți de urzică favorizează creșterea performanțelor mentale și, pe termen lung, întăresc memoria pentru a preveni declinul cognitiv.

Aportul de urzică contracarează efectele negative ale daunelor oxidative și îmbunătățește activitatea celulelor din creier.

Ingrediente

  • 1 lingură de urzică (10 g)
  • 1 cană de apă (250 ml)

Cum se folosește?

  • Pregătiți o infuzie dintr-o lingură de urzică și o cană de apă clocotită și consumați-o în fiecare zi sau de cel puțin trei ori pe săptămână.

5. Ginkgo biloba

Extractele naturale pe care le conține ginkgo biloba sunt utile pentru îmbunătățirea circulației capilarelor creierului. Astfel, ele ajută la creșterea rezistenței și la prevenirea deteriorării premature a acestora. Consumul plantei reduce riscul de accident vascular cerebral și, în plus, favorizează claritatea mentală și performanța.

De asemenea, ajută la sporirea concentrării, a memoriei și a multor alte abilități cognitive. În plus, reduce simptome precum cefaleea, amețelile și durerile de urechi.

Ingrediente

  • 1 linguriță de gingko biloba (5 g)
  • 1 cană de apă (250 ml)

Cum se folosește?

  • Puneți ginkgo biloba în apă clocotită și consumați infuzia de două ori pe zi.
  • Puteți cumpăra extracte sub formă capsule și puteți lua una pe zi.

6. Ceai verde

Datorită conținutului său ridicat de antioxidanți și colină, ceaiul verde este una dintre cele mai bune plante medicinale pentru a face față dificultăților cognitive.

De asemenea, consumul băuturii reduce stresul mental, încetinește pierderea progresivă a memoriei și îmbunătățește concentrarea și performanța.

Ingrediente

  • 1 lingură ceai verde (10 g)
  • 1 cană de apă (250 ml)

Cum se utilizează?

  • Se adaugă câte o lingură de ceai verde la fiecare cană de apă clocotită și, după obținerea unei infuzii, se consumă o dată pe zi.

7. Cimbru

Cunoscut pentru utilizările sale culinare și medicinale, cimbrul este o alternativă excelentă pentru a avea grijă de sănătatea creierului și a sistemului nervos. De asemenea, conține naringenină, precum și vitamine din complexul B, ambele necesare pentru a îmbunătăți furnizarea de glucoză creierului și pentru a crește protecția vaselor de sânge.

În cele din urmă, conține compuși antiinflamatori și antioxidanți care reduc deteriorarea celulelor, pierderea memoriei și stresul.

Cum se utilizează?

  • Puteți adăuga puțin cimbru în mâncare sau îl puteți folosi pentru a pregăti un ceai.
  • Beți 3-4 căni de ceai pe săptămână.

Plantele sunt aliați foarte buni pentru sănătatea creierului și performanța cognitivă. Profitați de proprietățile lor!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Biloba, G. (1999). Herbal remedies: adverse effects and drug interactions. Am. Fam. Physician, 59(5), 1239-1244.
  • Kennedy, D. O., & Scholey, A. B. (2006). The psychopharmacology of European herbs with cognition-enhancing properties. Current pharmaceutical design, 12(35), 4613-4623.
  • Nobre, A. C., Rao, A., & Owen, G. N. (2008). L-theanine, a natural constituent in tea, and its effect on mental state. Asia Pacific journal of clinical nutrition, 17(S1), 167-168.
  • Oliynyk, S., & Oh, S. (2013). Actoprotective effect of ginseng: improving mental and physical performance. Journal of ginseng research, 37(2), 144.
  • Pengelly, A., Snow, J., Mills, S. Y., Scholey, A., Wesnes, K., & Butler, L. R. (2012). Short-term study on the effects of rosemary on cognitive function in an elderly population. Journal of medicinal food, 15(1), 10-17.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.