Uitarea și pierderile de memorie: sunt normale? - Doza de Sănătate
 

Uitarea și pierderile de memorie: sunt normale?

Pierderile de memorie și uitarea se manifestă în multe feluri. Uneori, acestea apar ca urmare a procesului normal de îmbătrânire. Alteori, sunt provocate de anumite boli degenerative.
Uitarea și pierderile de memorie: sunt normale?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Uitarea și pierderile de memorie sunt normale, chiar dacă provoacă îngrijorare persoanelor care le experimentează, mai ales dacă acestea sunt mai în vârstă. În majoritatea cazurilor, nu există motive să îți faci griji, deoarece aceste simptome sunt adesea complet gestionabile și chiar reversibile.

Mulți dintre noi ne-am întrebat ce este și ce nu este normal când vine vorba de pierderea memoriei și uitare. Acest lucru nu este ușor de stabilit, deoarece uităm adesea lucruri și nu suferim neapărat de probleme precum boala Alzheimer. De cele mai multe ori, uitarea apare din cauza stresului excesiv sau altor factori temporari.

Desigur, există momente în care pierderea memoriei poate indica începutul deteriorării cognitive care poate sau nu să preceadă boala Alzheimer. Pentru a elimina orice dubiu, este important să te informezi cu privire la acest subiect și să consulți medicul specialist.

În acest articol, vom arunca o privire mai detaliată asupra uitării și pierderilor de memorie.

Bătrân care experimentează uitarea și pierderile de memorie

Uitarea și pierderile de memorie

Începând cu vârsta de 20 de ani, începem cu toții să pierdem celulele creierului. Această pierdere este accelerată pe măsură ce îmbătrânim. În mod similar, corpul nostru reduce treptat formarea diferitelor substanțe chimice care sunt necesare pentru ca neuronii să funcționeze corect.

Toate acestea schimbă modul în care creierul stochează informațiile în memorie. Și, pe măsură ce îmbătrânim, pierderile de memorie devin mai frecvente. De asemenea, capacitatea de a învăța lucruri noi se reduce. Totuși, acesta nu este un semn al unei probleme grave de sănătate.

Aceste modificări ale memoriei sunt legate adesea de probleme specifice care sunt, de obicei, de mică importanță. De exemplu, poți uita unde ți-ai pus ochelarii sau ceea ce ai promis că vei face mâine. Aceste tipuri de pierderi de memorie apar în mod caracteristic la persoanele în vârstă și nu afectează capacitatea de a lucra, de a duce o viață socială normală și de a trăi independent.

Uitarea și pierderile de memorie reversibile

Există momente în care pierderea memoriei este legată de probleme de sănătate mai grave, dar acestea sunt tratabile și reversibile. Anumiți factori duc la dificultăți de memorare, dar nu implică un proces de pierdere permanentă a memoriei. Unii dintre acești factori sunt:

  • Boli ale creierului, cum ar fi o tumoare sau o infecție
  • Probleme tiroidiene
  • Leziuni la cap
  • Febră mare sau deshidratare
  • Consum de alcool sau consecințe ale alcoolismului
  • Reacție la un medicament
  • Deficit de vitamina B12
  • Malnutriție

În toate aceste cazuri, cel mai bun lucru este să mergi la medic, astfel încât specialistul să poată determina care este cel mai bun tratament în cazul tău. De asemenea, este normal ca pierderile de memorie să fie cauzate de o stare emoțională de stres, durere, anxietate și alte probleme conexe. În acest caz, un psihoterapeut te poate ajuta în mod semnificativ.

Uitarea și pierderile de memorie ireversibile

Bătrân care are pierderi de memorie
Maladia Alzheimer este o boală neurodegenerativă progresivă care se manifestă în mai multe etape.

Dificultatea de a-ți aminti ceva poate fi un semn al afectării cognitive ușoare, al bolii Alzheimer sau al altor forme de demență. Persoanele cu amnezie cognitivă ușoară au mai multe probleme de memorie decât de obicei. Însă acestea nu sunt foarte severe și rareori le împiedică să ducă o viață independentă.

Acest tip de deteriorare cognitivă este luat în calcul atunci când evenimentele importante sunt uitate frecvent. Poate fi dificil să găsești cuvintele potrivite atunci când te exprimi, de exemplu. Numai un medic poate diagnostica această problemă.

În cele mai grave cazuri, pierderile de memorie apar ca urmare a bolii Alzheimer sau a demenței vasculare. Simptomele acestor tipuri de demență includ:

  • O dificultate generalizată în amintirea lucrurilor
  • Punerea aceleiași întrebări de mai multe ori sau repetarea constantă a aceleiași povești
  • Pierderea în locuri familiare sau în condiții normale pe care bolnavul ar trebui să și le amintească cu ușurință
  • Dezorientarea în timp și spațiu
  • Probleme în gestionarea banilor și a conturilor bancare
  • Anxietate sau agresivitate crescută

Alte informații de luat în considerare

Oricine este îngrijorat de funcționarea memoriei ar trebui să consulte un medic. Doar specialiștii pot determina cauzele uitării și, dacă este necesar, pot diagnostica problema de sănătate care stă la baza lor cât mai curând posibil. Diagnosticul precoce îmbunătățește considerabil prognosticul.

Exercițiile de memorie și învățare sunt cel mai bun mod de a preveni uitarea și pierderile de memorie. În plus, exercițiile fizice executate regulat sunt o măsură excelentă pentru păstrarea sănătății creierului.

În prezent, nu există nici un remediu pentru boala Alzheimer, dar există multe tratamente care să oprească progresul acesteia. Vestea bună este faptul că mai multe studii în curs de desfășurare sugerează că vindecarea acestei boli ar putea fi posibilă în următorii 10 ani.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Chetelat, G., & Lalevée, C. (2006). Pérdidas de memoria, normales y patológicas. Mente y cerebro, (17), 23-27.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.