Cele mai bune 5 exerciții pentru memorie
Deși ne antrenăm adesea corpul, rareori ne amintim că avem la dispoziție diverse exerciții pentru memorie pe care merită să le încercăm. Dacă vrei să-ți îmbunătățești abilitatea de concentrare sau să consolidezi mai bine concepte noi, trebuie să descoperi noi moduri de a-ți „antrena” mintea.
Practicând exerciții pentru memorie, vei avea o minte mai activă. Problema este că, odată cu trecerea timpului, tindem să nu mai învățăm sau să dobândim cunoștințe noi. Cu alte cuvinte, nu ne mai provocăm memoria.
Din acest motiv, în articolul de azi îți prezentăm cele mai bune 5 exerciții pentru memorie. Cu ajutorul lor, vei avea o minte tânără și agilă pentru mai mult timp. Citește în continuare și ia aminte!
1. Retrospectivele zilnice
Îți amintești de zilele în care se apropria un examen și erai nevoit să „tocești” înainte de culcare? Ei bine, află că această activitate era un exercițiu de memorie excelent. În timp însă, terminăm studiile și nu mai avem ce să revizuim.
Următorul exercițiu pe care ți-l propunem nu presupune să înveți ceva nou. Seara, pur și simplu fă o retrospectivă a tot ceea ce ai făcut pe parcursul zilei. Este suficient să treci în revistă, de pildă, tot ce ți s-a întâmplat sau meniul din ziua respectivă.
O modalitate bună de a te asigura că pui în aplicare acest exercițiu în mod regulat este să ții un jurnal. Deși la prima vedere nu pare a fi o acțiune utilă, retrospectivele zilnice îți vor îmbunătăți memoria.
2. Trasarea unor hărți mentale
Cât de bună este memoria ta spațială? Multe persoane întâmpină dificultăți în a-și aminti unde se află anumite locuri sau cum pot să ajungă acolo. Dacă și tu întâmpini asemenea probleme, trasarea de hărți mentale este un exercițiu excelent pentru a-ți îmbunătăți memoria spațială.
Iată ce trebuie să faci: De fiecare dată când vizitezi un loc nou, desenează o hartă a acestuia de îndată ce te întorci acasă. Astfel, îți vei îmbunătăți nu doar memoria spațială, ci și cea vizuală. Nu-i așa că sună incredibil?
3. Folosirea mâinii nedominante
Ești dreptaci stau stângaci? Printre cele mai distractive exerciții pentru memorie se numără și îndeplinirea activităților zilnice cu mâna nedominantă. De pildă, dacă ești dreptaci, încearcă să scrii sau să te speli pe dinți cu mâna stângă.
Desigur, la început va părea foarte dificil. Dar este firesc. Va trebui să depui ceva efort pentru a putea folosi mâna care, în mod normal, este oarecum inactivă. Rezultatele însă vor fi pozitive. Îți vei solicita mintea și o vei antrena.
4. Schimbarea rutinei, pe lista de exerciții pentru memorie care merită practicate
Oricât de ridicol ar părea, schimbarea rutinei zilnice implică folosirea memoriei. În loc să iei liftul, urcă pe scări. În loc să parcurgi drumul obișnuit atunci când mergi la serviciu, schimbă traseul.
Acest truc îți va îmbunătăți atenția și-ți va menține mintea mai alertă. Evident, este foarte benefic să te confrunți cu lucruri noi. Dacă rutina noastră este prea rigidă, tindem să uităm de lumea care ne înconjoară.
Dacă alegi, de pildă, să parcurgi un traseu nou pentru a ajunge la serviciu, vei depune un efort suplimentar pentru a te asigura că mergi în direcția corectă. Apoi, când ajungi acasă, poți trasa o hartă mentală. Combinând aceste două exerciții pentru memorie, mintea ta va avea de câștigat.
5. Învațarea unui lucru nou în fiecare zi
Ultimul exercițiu pe care ți-l propunem nu presupune să te înscrii la vreun curs special. În viața de zi cu zi, vei avea multe ocazii să înveți ceva nou.
Poți să încerci să memorezi un număr de telefon nou sau acea adresă a unui prieten pe care nu reușești niciodată să ți-o amintești. Toate aceste activități implică învățare și te vor ajuta foarte mult.
Nu uita să citești:
Ai încercat vreodată cele cinci exerciții pentru memorie prezentate în acest articol? Care dintre ele ți s-a părut cel mai folositor? Există multe alte asemenea activități pe care le poți include în rutina ta, inclusiv Sudoku sau diverse aplicații pentru telefonul mobil care mențin mintea agilă.
Antrenarea creierului este întotdeauna recomandată, indiferent dacă ești sau nu uituc. Exercițiile, fie ele fizice sau mentale, îți vor face bine. De ce nu începi chiar azi?
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Aguado-Aguilar, L. (2001). Aprendizaje y memoria. In Revista de Neurologia (Vol. 32, pp. 373–381).
- Morgado, I. (2005, March). Psicobiología del aprendizaje y la memoria: Fundamentos y avances recientes. Revista de Neurologia.
- Wycoff, J. (1994). Trucos de la mente creativa: para resolver problemas, tomar decisiones, perfeccionar la memoria, mejorar la concentración y agilizar el pensamiento. Martínez Roca.