Menopauza timpurie și demența - Doza de Sănătate
 

Menopauza timpurie și demența

Știați că menopauza timpurie poate fi legată de demență? Descoperă de ce și care sunt posibilele modalități de prevenire a acestei afecțiuni nemiloase.
Menopauza timpurie și demența
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Riscul de demență a fost întotdeauna asociat cu bolile degenerative și infecțioase sau traumele suferite la nivelul capului. Cu toate acestea, în zilele noastre, menopauza precoce este inclusă și ea în acest grup. Descoperă în cele ce urmează legătura dintre menopauza timpurie și demența la femei!

Multe femei se tem de debutul menopauzei. Aceasta nu numai pentru că reprezintă sfârșitul vieții lor de reproducere, ci și pentru consecințele pe care le implică această nouă etapă, precum creșterea dramatică a riscului de apariție a osteoporozei.

În mod normal, această etapă a vieții ar trebui să înceapă la vârsta de 45 de ani. Cu toate acestea, în unele cazuri, menopauza începe mai devreme.

Menopauza timpurie sau prematură

Menopauza timpurie sau prematură apare înainte de vârsta de 40 de ani. Acest lucru poate fi cauzat de anumiți factori precum:

  • Istoricul familial. Dacă cineva din familia ta a suferit de menopauză precoce, șansele ca acest lucru se întâmple și cu tine sunt mult mai mari.
  • Tratamentele contra cancerului. Chimioterapia pentru tratarea cancerului, în special în zona pelvină, poate provoca menopauză timpurie.
  • Bolile autoimune. Afecțiunile tiroidiene sunt asociate cu menopauza precoce.

Atunci când apare menopauza, nivelul de estrogen al organismului scade. Acest lucru provoacă simptomele tipice acestui stadiu al vieții, cum ar fi problemele osoase. Femeile pot suferi însă și de hipertensiune arterială și alte probleme.

Menopauza timpurie și demența la femei tinere

Menopauza timpurie și demența: riscuri

Așadar, care este relația dintre menopauza timpurie și demența la femei?

Mai multe studii sugerează că riscul crescut de apariție a demenței stă în concentrațiile reduse de estrogen. Din această cauză, receptorii pentru estrogeni ai creierului dispar și riscul de demență crește.

Scăderea nivelului de estrogen este responsabilă pentru toate simptomele asociate menopauzei. Din acest motiv, medicii specialiști studiază diverse modalități de a preveni acest lucru.

Administrarea de estrogen

Specialiștii care cercetează această problemă care afectează femeile ce se confruntă cu menopauza timpurie consideră că administrarea de estrogen s-ar putea dovedi utilă în prevenirea demenței. Aceasta este cunoscută adesea sub denumirea de „terapie de substituție hormonală”.

Acest tip de terapie este utilizat pentru a preveni nu numai simptomele inconfortabile asociate cu această etapă a vieții, cum ar fi bufeurile, transpirațiile nocturne și uscăciunea vaginală, dar și pentru a preveni riscul de demență. Estrogenul este de obicei administrat sub formă de pilule anticoncepționale, care ameliorează simptomele și previn riscul de demență.

Cu toate acestea, medicul tău ar trebui să stabilească dacă acesta este un tratament adecvat pentru tine și cum ar trebui să îl urmezi.

Femeie care ia pilule de estrogen

Administrarea de estrogen pe cale orală poate reduce simptomele asociate cu debutul menopauzei timpurii.

Riscul de demență

Cea mai bună parte a începerii acestei terapii de substituție a hormonilor în menopauza precoce este fapul că aceasta poate reduce, de asemenea, riscul apariției unei boli dificil de diagnosticat.

De fapt, demența este o boală care evoluează continuu. Acest lucru înseamnă că este o problemă degenerativă care va încerca să-și urmeze cursul. Cu toate acestea, un tratament adecvat poate ajuta la încetinirea acestui proces și va contribui astfel la îmbunătățirea calității vieții pacienților.

Vulnerabilitatea creierului

După cum ai putut vedea, creierul este un organ extrem de vulnerabil. Menopauza, o etapă a vieții despre care majoritatea oamenilor cred că provoacă doar bufeuri și fluctuații emoționale, implică de fapt multe alte riscuri și schimbări.

Corpul și sănătatea ta au de suferit atunci când ajungi la menopauză. Oasele tale se slăbesc și ai, de asemenea, un risc crescut de demență, mai ales dacă te confrunți cu menopauza timpurie. Prin urmare, este important să mergi la un medic de încredere și să discuți cu acesta despre posibilitatea terapiei de substituție a hormonilor.

Concluzie

Sperăm că acest articol te-a ajutat să înțelegi legătura dintre menopauza timpurie și demența la femei și că există modalități de prevenire a acestui tip de boli degenerative. Deși menopauza precoce nu duce întotdeauna la demență, aceasta crește dramatic riscul apariției bolii.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Parra, M., Lagos, N., Levancini, M., Villarroel, M., Pizarro, E., Vanhauwaert, P,, Velasco, S., Fernadez, M, Gambacciani, M., Biglia, N., Cagnacci, A., Caruso, S., Cicinelli, E., Leo, V. De, Carlo, C. Di, Farris, M., Gambera, A., Guaschino, S., Lanzone, A, Paoletti, AM, Russo, N., Vicariotto, F., Villa, P., Volpe, A., Lavin, P., Lopez, M., Campusano, C., Barriga, P., & Brantes, S.. (2018). Menopausia y Terapia Hormonal de la Menopausia Las recomendaciones 2018 de la Unidad de Endocrinología Ginecológica de Clínica Alemana de Santiago -Sociedad Italiana de la Menopausia y la Sociedad Chilena de Endocrinología Ginecológica. Revista chilena de obstetricia y ginecología, 83(5), 527-550. https://dx.doi.org/10.4067/s0717-75262018000500527
  • Pérez Martínez, Víctor T.. (2006). Demencias: su enfoque diagnóstico. Revista Cubana de Medicina General Integral, 22(4) Recuperado en 15 de abril de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252006000400010&lng=es&tlng=es.
  • Vallejo Maldonado, Soledad. (2018). Terapia hormonal de la menopausia, ¿por qué prescribirla?. Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia, 64(1), 51-59. Recuperado en 15 de abril de 2019, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2304-51322018000100008&lng=es&tlng=es.
  • Capote Bueno, M. I., Segredo Pérez, A. M., & Gómez Zayas, O. (2011). Climaterio y menopausia. Revista cubana de medicina general integral, 27(4), 543-557.
  • Delor, R. E. R., & Aquino, N. (2018, April). Tratamiento de la hipertensión arterial en la menopausia. In Anales de la Facultad de Ciencias Médicas (Vol. 51, No. 1, pp. 65-74).
  • Mosconi, L., Rahman, A., Diaz, I., Wu, X., Scheyer, O., Hristov, H. W., … & Brinton, R. D. (2018). Increased Alzheimer’s risk during the menopause transition: A 3-year longitudinal brain imaging study. PloS one, 13(12), e0207885.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.