Factorii care accelerează menopauza - Doza de Sănătate
 

Factorii care accelerează menopauza

Deși sunt prezente anumite aspecte genetice pe care nu le putem controla, există și o serie de factori externi care pot influența instalarea timpurie a menopauzei de care este bine să ținem cont. 
Factorii care accelerează menopauza
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Vârsta la care o femeie intră la menopauză este prestabilită din naștere și este imposibil să o amâni. În articolul de astăzi îți vom prezenta factorii care accelerează menopauza.

Cu toate acestea, anumiți factori externi pot grăbi apariția sa. Deși nu ai cum să-ți modifici codul genetic, poți totuși să te protejezi din alte puncte de vedere și să eviți anumite obiceiuri dăunătoare.

În plus, poți să te pregătești pentru această nouă etapă a vieții pentru a o întâmpina cu o stare de sănătate optimă și cu multă liniște sufletească.

La nivel mondial, vârsta medie la care se instalează menopauza este între 50 și 51 de ani. Numai una din 100 femei intră la menopauză între 40 și 50 de ani.

Acest fenomen are loc atunci când persoana respectivă are anumite obiceiuri proaste sau introduce anumite elemente în stilul de viață care accelerează instalarea menopauzei.

Vrei să afli ce anume te afectează din acest punct de vedere și care sunt factorii care accelerează menoapuza? Citește în continuare.

Anomaliile cromozomiale printre factorii care accelerează menopauza

Problemele genetice asociate cu cromozomul X (care determină sexul la mamifere), cum ar fi sindromul Turner sau sindromul X fragil pot accelera, la rândul lor, instalarea menopauzei.

Aceste anomalii sunt prezente în rândul femeilor care au ovare defectuoase din naștere. Acestea conțin mai puțini foliculi sănătoși și, în multe cazuri, prezintă atrofieri.

De obicei, cauzele genetice sunt diagnosticate atunci când femeia este foarte tânără, chiar înainte de a ajunge la pubertate.

Unele femei se dezvoltă normal, au prima menstruație la o vârstă normală, dar menopauza se instalează prematur. Prin urmare, este indicat să te prezinți cu regularitate la medicul ginecolog și să te supui oricăror analize sau investigații sugerate de către acesta.

Terapia cu radiații și chimioterapia pot cauza o menopauză timpurie

Factorii care accelerează menopauza provoacă bufeuri

Aceste două tipuri de tratament sunt menite să prevină dezvoltarea celulelor. Însă ele nu atacă numai celulele maligne, ci și pe cele sănătoase. Astfel, printre alte efecte secundare, terapiile împotriva cancerului pot duce la încetarea prematură a activității ovarelor.

Pe de altă parte, există anumite medicamente ce pot declanșa instalarea menopauzei indiferent de vârstă. Un exemplu ar fi un medicament folosit adesea pentru tratarea cazurilor severe de endometrioză.

Dacă ai întrebări sau dacă te confrunți cu anumite simptome ale menopauzei, este indicat să vorbești cu medicul tău. Exprimă-ți nelămuririle și cere informații cu privire la efectele secundare ale medicamentelor pe care ți le prescrie.

3. Intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea ovarelor și a uterului

Îndepărtarea ambelor ovare pe cale chirurgicală provoacă instalarea imediată a menopauzei. După operație, ciclul menstrual încetează, iar nivelul de hormoni scade vertiginos.

În mod normal, persoana în cauză se confruntă cu simptome severe ale menopauzei, cum ar fi bufeurile și pierderea apetitului sexual.

Anumite femei se supun unei histerectomii, care constă doar în îndepărtarea uterului, nu și a ovarelor.

Aceste paciente nu intră imediat la menopauză, deoarece ovarele continuă să producă hormoni. Însă, întrucât uterul nu mai este prezent, femeile respective nu mai au menstruație și nu mai pot rămâne însărcinate.

 4. Medicamentele și toxinele

Alcoolul și fumatul sunt factorii care accelerează menopauza

Cauza cea mai frecventă a instalării premature a menopauzei o reprezintă medicamentele și toxinele. Pesticidele, alcoolul și tutunul duc la deteriorarea ovarelor.

Femeile care au obiceiul să consume aceste produse sunt supuse unui risc ridicat de menopauză timpurie.

În medie, acestea intră la menopauză cu doi mai devreme decât femeile care nu fumează și nu consumă alcool.

Prin urmare, este foarte important să renunți la fumat și să reduci consumul de alcool. Exercițiile fizice ajută ovarele să mențină hormonii la niveluri normale.

Este important de reținut că pilulele anticoncepționale reprezintă unul dintre factorii care accelerează menopauza.

5. Epilepsia

Femeile care suferă de epilepsie se pot confrunta cu o pierdere a dorinței sexuale și cu probleme de fertilitate.

Această tulburare produce modificări constante ale nivelului de estrogen și progesteron, astfel că pacientele cu epilepsie vor ajunge mai repede la menopauză.

Cauza poate fi legată de efectele crizelor epileptice asupra acelor zone ale creierului care reglează hormonii sexuali. Estrogenul contribuie la apariția crizelor, pe când progesteronul te protejează împotriva lor.

Astfel, explicația logică ar fi că atunci când se manifestă crizele, există un nivel mai ridicat de estrogen decât de progesteron.

6. Factorii care accelerează menopauza – bolile autoimune

Apariția și dezvoltarea bolilor autoimune determină organismul să producă anticorpi care atacă țesuturile din corp și ovarele, dar și receptorii de estrogen. Ovarele se deteriorează, fapt care duce la instalarea timpurie a menopauzei.

Disfuncțiile tiroidiene și diabetul sunt prezente la 20% dintre femeile care au avut o menopauză prematură. Dacă suferi de una dintre aceste afecțiuni, este important să respecți cu strictețe tratamentul recomandat de medic.

Menopauza timpurie poate fi asociată și cu boli autoimune ale sistemului endocrin, cum ar fi vitiligo, anemie, lupus, sindromul Sjogren și hepatita cronică. O altă cauză ar putea fi reprezentată și de infecțiile pelviene care atacă ovarele.

Cum să te pregătești pentru menopauză

Factorii care accelerează menopauza și alimentația

Menopauza marchează sfârșitul perioadei reproducătoare pentru femei. În anumite cazuri, se poate instala chiar la vârsta de 20 de ani. Am menționat deja factorii care accelerează menopauza.

Unii dintre ei pot fi controlați sau evitați, dar alții sunt pur și simplu incontrolabili. Recomandarea noastră este să duci o viață sănătoasă și să ai grijă de sănătatea ta.

Concentrează-te pe aspectele pe care le poți influența într-un anumit fel și ia măsurile necesare pentru a te proteja.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gold E. B. (2011). The timing of the age at which natural menopause occurs. Obstetrics and gynecology clinics of North America, 38(3), 425-40.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3285482/

  • Ceylan, B., & Özerdoğan, N. (2015). Factors affecting age of onset of menopause and determination of quality of life in menopause. Turkish journal of obstetrics and gynecology, 12(1), 43-49.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5558404/
  • Jehan S, et al. (2017). Sleep, melatonin, and the menopausal transition: What are the links? DOI:
    10.5935/1984-0063.20170003

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.