Care este efectul lunii asupra oamenilor?
 

Care este efectul lunii asupra oamenilor?

Satelitul natural al pământului poate avea diferite semnificații și interpretări, dar ne influențează cu adevărat? Aflați mai jos care este efectul lunii asupra oamenilor!
Care este efectul lunii asupra oamenilor?
Isbelia Esther Farías López

Scris și verificat de filozoful Isbelia Esther Farías López.

Ultima actualizare: 26 mai, 2022

Satelitul natural al planetei Pământ ne oferă o priveliște incredibilă. În plus, în jurul lui au fost create mii de povești. Luna atrage, inspiră și pune imaginația la încercare. Care este efectul lunii asupra oamenilor?

Se știe că afectează mareele. Pe de altă parte, de-a lungul istoriei, s-a crezut că poate avea o anumită influență asupra comportamentului uman și animal. Starea de spirit și deciziile se pot schimba în același mod în care se schimbă fazele lunii.

De asemenea, se crede că efectele lunii sunt evidente în tiparele de somn modificate, mai ales când luna este plină. În această fază, unii oameni spun că durează mai mult să adoarmă sau dorm prost.

Credințele populare despre efectul lunii asupra oamenilor

Cratere pe Lună

Credințele despre efectele lunii asupra oamenilor sunt promovate de mii de ani. Se afirmă, în acest sens, că energia ei, fiind atât de puternică, ar fi capabilă să ne modifice viața.

Încă din cele mai vechi timpuri, se crede și că are legătură cu comportamentul animal sau chiar cu emoțiile umane.

Până în prezent, nu există dovezi care să valideze un astfel de set de credințe. Prin urmare, din punct de vedere științific, aceste afirmații rămân doar imaginații populare, produse ale zvonurilor, nu fapte.

Acest lucru nu a fost un impediment pentru oamenii care continuă să-și împărtășească convingerile și chiar să desfășoare activități în funcție de faza lunii.

Efectele fazelor lunare

Potrivit credințelor populare, în funcție de fază, efectul lunii asupra oamenilor poate varia.

Lună nouă

Această fază durează aproximativ 3 zile. Se spune că acesta este momentul potrivit pentru detoxifierea organismului. În plus, se consideră că marchează începutul unor lucruri noi. Prin urmare, ar putea fi ideal să începem noi rutine sau să schimbăm obiceiuri care nu ne plac. Este, de asemenea, o perioadă ideală pentru calm și introspecție.

Semilună (primul pătrar)

În această fază, satelitul este vizibil doar parțial. Se spune că semiluna înseamnă prosperitate, sănătate și vitalitate. Dacă vreți să începeți un nou proiect, o afacere sau o activitate fizică, acesta ar putea fi cel mai bun moment.

În ceea ce privește efectele lunii asupra ființelor umane, în aceasta fază, ne oferă energie pozitivă și ne influențează acțiunile în același fel. Acum este bine să tăiați plantele sau să vă tundeți părul.

Lună plină

Lună plină

 

Aceasta este faza în care satelitul natural este plin: complet rotund și radiant, reflectând lumina soarelui. Duce la modificări comportamentale, care pot varia de la schimbări bruște de dispoziție și acțiuni violente, până la creșterea libidoului.

Printre alte efecte ale lunii pline asupra oamenilor se numără și euforia și excesele, dar și împlinirea și realizarea. În această fază, se spune că toată lumea devine „nebună”, deoarece energia pe care luna o transmite este imensă.

Ultimul pătrat

Ultimul sfert reprezintă „moartea” corpului ceresc. Aceasta este ultima fază înainte ca ciclul să fie reînnoit. Se spune că este momentul să luăm decizii. Pe de altă parte, se crede că problemele și stările mintale negative scad în timpul acestei faze a lunii.

4 mituri despre efectul lunii asupra oamenilor

Luna sperie, încântă și inspiră. Din acest motiv, de-a lungul istoriei umanității, au apărut tot felul de mituri despre influența ei asupra oamenilor. Unele dintre cele mai cunoscute sunt următoarele:

1. Promovează fertilitatea

Există credința că luna, în termeni generali, influențează sarcina, așa cum s-ar întâmpla cu eclipsele. Se crede că, în timpul lunii pline, există mai multe șanse de a rămâne însărcinată, mai ales dacă dormi sub lumina ei, în aer liber.

2. Pasiune crescută pe lună plină

De asemenea, luna plină este asociată cu pasiune și senzualitate. Acest satelit natural a fost întotdeauna un element romantic pentru oameni. De fapt, este adesea văzută ca un motiv în reprezentările (picturi, fotografii) legate de iubire.

3. Căsătoria la primul pătrar

Căsătoria la primul pătrar ar favoriza unirea cuplului. Cu alte cuvinte, se spune că acest lucru face căsnicia prosperă și de lungă durată.

4. Luna sângerie

Efectul lunii asupra oamenilor

 

Când luna are o nuanță roșiatică, se consideră că este plină de „sânge”. Potrivit credinței populare, în acest moment, energia pe care o transmite este dăunătoare ființelor umane, deoarece accentuează resentimentele și ura.

Luna ne inspiră, dar nu ne afectează

În ciuda a tot ceea ce spune credința populară, nu există dovezi științifice care să confirme efectele lunii asupra ființelor umane. Cu toate acestea, nu există nicio îndoială că acest frumos satelit natural a reușit să ne inspire mii de ani.

S-ar putea să te intereseze...
Gottfried Leibniz: contribuții la știința „ultimului geniu universal”
Doza de Sănătate
Citește pe Doza de Sănătate
Gottfried Leibniz: contribuții la știința „ultimului geniu universal”

Gottfried Leibniz a fost unul dintre marii savanți ai secolului al XVII-lea. A adus contribuții importante în diverse domenii științifice.  • Foster R, Roenneberg T. Human Responses to the Geophysical Daily, Annual and Lunar Cycles. Current Biology. 2008; 18(17): R784-R794.
  • Turányi C, Rónai K, Zoller R, et al. Association between lunar phase and sleep characteristics. Sleep Med. 2014; 15(11): 1411-16.
  • Chakraborty U, Ghosh T. A study on the physical fitness index, heart rate and blood pressure in different phases of lunar month on male human subjects. Int J Biometeorol. 2013; 57(5): 769-774.
  • Yousfi N, Arbi Mejri M, Kasmi S, et al. Does the moon cycle affect the physical endurance, balance, reaction-time, mood state and well-being in trained athletes? J Sports Med Phys Fitness. 2020; 60(1):125-131.
  • McLay R, Daylo A, Hammer P. No effect of lunar cycle on psychiatric admissions or emergency evaluations. Mil Med. 2006; 171(12): 1239-42.

Conținutul acestei publicații are scop pur informativ. În niciun moment nu ar trebui să faciliteze sau să înlocuiască diagnosticele, tratamentele sau recomandările oferite de către un specialist. Consultă un specialist de încredere dacă ai îndoieli și cere acordul acestuia înainte de a începe orice procedură.