Sfaturi pentru stimularea libidoului
Libidoul se schimbă odată cu trecerea anilor. Așadar, în unele etape ale vieții avem mai multă dorință sexuală, în timp ce în altele avem mai puțină. Acest lucru este complet normal și depinde de mulți factori. Dacă acesta este cazul tău și simți că ai un impuls sexual redus, îți vom oferi câteva sfaturi pentru stimularea libidoului și îmbunătățirea vieții sexuale. Nu la rata!
Libidoul
Pierderea apetitului sexual este normală și afectează bărbații și femeile în anumite momente sau etape din viață. Deși nu este neapărat un motiv de îngrijorare, este mai bine să-ți acorzi timpul necesar și să înțelegi că este doar o fază. În acest fel, vei evita stresul care poate provoca o pierdere și mai mare a dorinței sexuale.
Dar, atunci când lipsa ta de apetit sexual durează mult timp și începe să îți afecteze viața personală și relațiile, ar trebui să te gândești la asta ca la o problemă. În acest caz, este important să cauți ajutor profesional pentru a depăși situația.
Există mulți factori care pot declanșa această reducere a dorinței sexuale. Printre ei se numără:
- Stresul sau anxietatea
- Lipsa stimulării sexuale
- Problemele în relație
- Stima de sine scăzută
- Unele medicamente
- Disfuncțiile sexuale
- Modificările hormonale (menopauză, sarcină, etc.)
Îți recomandăm:
Stimularea libidoului
Există întotdeauna câteva „trucuri” pentru stimularea libidoului și trezirea dorinței sexuale. Acestea sunt:
Adaugă fantezie, discută cu partenerul tău
S-ar putea să fie timpul să incluzi câteva idei noi în relațiile tale sexuale. De fapt, monotonia ar putea fi unul dintre motivele pentru care libidoul tău este redus. Îți poți reactiva libidoul cu fantezie și imaginație.
De la citirea împreună a unui roman erotic, până la folosirea de jocuri sau jucării în timpul sexului, multe lucruri te pot ajuta să-ți activezi viața sexuală și să întrerupi rutina. Ideea este să îți trezești libidoul, care este, în principal, o activitate mintală.
Din acest motiv, comunicarea cu partenerul este fundamentală. De fapt, este esențial ca cuplurile să vorbească despre sex, să își exprime dorințele și preferințele și să lucreze împreună pentru a-și îmbunătăți viața sexuală pentru a împiedica deteriorarea lucrurilor. O discuție dezinhibată despre ceea ce îți place cu adevărat îți poate reactiva libidoul.
Consolidează-ți stima de sine pentru a-ți reactiva libidoul
Stima de sine este, de asemenea, intim legată de satisfacție și de viața ta sexuală. Din acest motiv, dacă ai o stimă de sine scăzută, este normal ca și libidoul tău să scadă.
Din cauza acestui fapt, nu este nimic mai bun decât să ai grijă de tine. Poți începe prin a căuta ajutor psihologic dacă ai nevoie, a face exerciții fizice, a evita gândurile negative, a face schimbări în viață, etc. Cu cât te simți mai bine cu tine însuți, cu atât te vei simți mai bine cu partenerul și în relațiile sexuale.
Masturbează-te pentru stimularea libidoului
Masturbarea nu reduce dorința sexuală. Din contră, oferă multe beneficii vieții sexuale. De fapt, este un exercițiu care te va ajuta să te cunoști mai bine și să-ți înțelegi dorințele și preferințele sexuale. Acest lucru, la rândul său, va aduce multe beneficii relației de cuplu. Puteți chiar să vă masturbați împreună.
În plus, masturbarea îți oferă un orgasm, iar orgasmul oferă beneficii sănătății fizice și mintale, care pot avea influențe pozitive asupra reactivării libidoului (reducerea stresului, a durerilor de cap, etc.).
În plus, masturbarea se poate face în cuplu și, prin aceasta, vei adăuga ceva diferit și foarte plăcut în viața ta sexuală, care poate întrerupe monotonia.
Descoperă mai mult:
Ai grijă de bunăstarea generală pentru stimularea libidoului
O viață sănătoasă și echilibrată este esențială pentru bunăstarea generală. În acest sens, nu vorbim doar despre o dietă echilibrată sau despre exerciții fizice regulate.
De fapt, bunăstarea include și alte aspecte, precum relaxarea, distracția, evitarea stresului, menținerea unor relații interpersonale sănătoase și dedicarea de timp pentru propria persoană, printre altele.
Dacă viața ta a fost schimbată de factori precum stresul, este normal să experimentezi scăderea libidoului. În același mod, dacă ai probleme de sănătate, și dorința sexuală va scădea.
Caută ajutor profesional dacă ai nevoie
În multe cazuri, trebuie să soliciți ajutor profesional. Dacă există disfuncții sexuale, depresie sau alte probleme, un terapeut te poate ajuta să depășești lipsa libidoului.
În cazul multor oameni, lipsa libidoului este rezultatul unui ciclu vicios cauzat de o educație sexuală precară sau de tabuuri legate de sex. Așadar, unii oameni tind să se simtă constrânși în timpul relațiilor sexuale, ceea ce poate provoca monotonie și nemulțumire. Din acest motiv, trebuie să înțelegem că sexul nu este ceva de care să ne fie rușine. Există pentru a ne bucura și pentru a ne îmbunătăți starea de bine din punct de vedere fizic, mintal și în cuplu.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Helen S. Kaplan, Manual ilustrado de terapia sexual, Grijalbo Mondadori, 1975, Barcelona, España. Título original, The Illustrated Manual of Sex Therapy, Quadrangle/The New York Times Book Company, 1975, Nueva York, EUA.
- Beryl A. Chernick, “Ethical Issues in Sex Therapy and Research”, Can Med Assoc J. 1978 Apr 8; 118(7): 782.
- Levine SB., “An essay on the nature of sexual desire”, J Sex Marital Ther. 1984 Summer;10(2):83-96.
- Stock, Wendy & H. Geer, James. (1982). A study of fantasy-based sexual arousal in women. Archives of sexual behavior. 11. 33-47. 10.1007/BF01541364.