Cauze și tratamente pentru insomnie - Doza de Sănătate
 

Cauze și tratamente pentru insomnie

Insomnia poate fi cauzată de mai mulți factori, atât primari, cât și secundari. În zilele noastre, există mai multe măsuri eficiente pentru tratarea acesteia.
Cauze și tratamente pentru insomnie

Ultima actualizare: 14 februarie, 2021

Insomnia apare atunci când nu poți adormi sau nu poți rămâne adormit. Persoanele care suferă de această tulburare au un somn întrerupt de calitate scăzută, care interferează cu viața de zi cu zi. Ce tratamente există pentru insomnie?

Această tulburare se poate manifesta fie prin dificultatea de a adormi și a rămâne adormit, fie prin treziri dese și premature. În funcție de cât durează problema, aceasta poate fi împărțită în:

  • Insomnie acută, dacă durează mai puțin de 4 săptămâni
  • Subacută, dacă durează de la 4 la 6 luni
  • Cronică, dacă durează mai mult de 6 luni

Vorbim despre insomnie atunci când o persoană nu poate adormi sau somnul său este neliniștit, dar știm cu adevărat ce este somnul?

Ce este somnul?

Cicluri normale de somn
În timp ce dormi, experimentezi mai multe faze ale activității creierului.

Somnul este o stare fiziologică a corpului reglată de glanda pineală, care se găsește la baza creierului și produce melatonină. Atât crearea, cât și eliberarea acestei substanțe se intensifică noaptea și se reduc în timpul zilei.

Aceste variații ale concentrației de melatonină sunt responsabile de controlul ritmului circadian de somn și veghe, care se adaptează programului solar.

De-a lungul vieții, somnul poate varia atât în cantitate, cât și în calitate, la fel ca multe alte procese fiziologice. Variația poate depinde de vârstă, sănătate sau modificări fiziologice, printre altele.

În timpul orelor de somn, activitatea creierului se schimbă, iar aceste modificări se reflectă într-un model cu diferite unde electrice care pot fi măsurate printr-o electroencefalogramă. În plus, în timpul somnului, putem distinge între două activități bine diferențiate.

  • Activitate rapidă sau de înaltă frecvență: aceasta se numește somn REM și se caracterizează prin mișcarea rapidă a ochilor.
  • Activitate lentă: aceasta se caracterizează prin unde de frecvență joasă pe electroencefalogramă.

Atunci când o persoană doarme, apar treziri scurte care sunt însoțite în mod normal de mișcări fizice atunci când se trece de la faza de activitate lentă la faza de activitate rapidă și invers.

Care sunt cauzele insomniei?

Bărbat somnoros
Schimbările obiceiurilor zilnice îți pot afecta serios somnul, alterând performanța fizică și mintală.

Tulburarea de insomnie poate fi cauzată de multe lucruri și acestea pot fi clasificate în cauze primare și cauze secundare, în funcție de origine.

Cauze primare

Cauzele primare sunt cele care au legătură cu menținerea unei igiene adecvate a somnului sau cu unele aspecte psihologice. Printre aceste cauze, putem menționa schimbări fiziologice precum îmbătrânirea și modificările stilului de viață. Schimbarea constantă a programului poate provoca modificări ale ritmului circadian.

În plus, printre cauzele primare avem și efectele anumitor medicamente, deoarece antihipertensivele, anticolinergicele sau hormonii, printre altele, pot afecta somnul.

Cauze secundare

În ceea ce privește cauzele secundare, acestea își au originea într-o afecțiune a pacientului sau în factorii de mediu. Printre bolile care pot provoca tulburări de insomnie se numără:

  • Boli cardiovasculare, cum ar fi insuficiența coronariană
  • Boli pulmonare cum ar fi apneea sau boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC)
  • Tulburări de alimentație

Factorii de mediu, cum ar fi temperaturile extreme, schimbările de program sau călătoriile pot duce la apariția insomniei.

Simptomele insomniei

Femeie care are nevoie de tratamente pentru insomnie
Persoanelor cu insomnie le este greu să rămână adormite și se trezesc des în timp ce dorm.

Simptomele insomniei sunt ușor de detectat. Pacientul însuși observă dificultatea de a adormi sau de a rămâne adormit.

Vei observa lipsa de somn. Te vei simți obosit și slăbit. În plus, în cazuri extreme, vei avea probleme atunci când prelucrezi informații, vei fi iritat și poți începe să te simți deprimat.

Tratamente pentru insomnie

Înainte de a apela la tratamente medicamentoase pentru insomnie, îți recomandăm să respecți o serie de pași pentru a-ți îmbunătăți igiena somnului:

  1. Creează-ți un program de somn.
  2. Limitează timpul de somn la 7,5 – 8 ore.
  3. Nu consuma substanțe care îți stimulează sistemul nervos.
  4. Evită să tragi un pui de somn în timpul zilei.
  5. Fă sport, dar nu la sfârșitul zilei, deoarece această activitate îți oferă exces de energie.
  6. Evită activitățile stimulante chiar înainte de a dormi.
  7. Fă baie în apă la temperatura corpului înainte de culcare.
  8. Adoptă un program regulat de mese și evită să mănânci multe alimente chiar înainte de culcare.
  9. Fă exerciții de relaxare înainte de culcare.
  10. Păstrează temperatura dormitorului la un nivel confortabil.

Dacă nu poți vindeca tulburarea de insomnie adoptând aceste măsuri, ar trebui să iei medicamente pentru dormit. Dacă este prima dată când suferi de insomnie, îți recomandăm să iei valeriană sau alte relaxante inofensive. Ca întotdeauna, trebuie să te adresezi medicului înainte de a începe orice tratament.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.