Inerția de somn: de ce te trezești prost dispus

24 Octombrie, 2020
Stângăcia și proasta dispoziție la trezire sunt frecvente la persoanele care suferă de inerție de somn. Aceasta este o afecțiune ce implică o reducere a diverselor capacități cognitive și emoționale imediat după trezire.

Mulți oameni se simt obosiți la trezire, deși au dormit numărul de ore recomandat de specialiști. Mintea lor nu reușește să gândească clar și sunt stângaci. Pare că au fost brusc cuprinși de stângăcie și de o proastă dispoziție. Însă ceea ce experimentează este departe de a fi un fenomen ciudat. Aceasta este o problemă cunoscută sub numele de inerția de somn.

Știința a început să ofere date despre inerția de somn în anul 1960. Cercetătorii au descoperit că aceasta este o stare temporară de capacitate cognitivă și vigilență reduse, care durează aproximativ o oră după ce persoana se trezește.

Această perioadă variază în funcție de caz; unii oameni experimentează inerția de somn timp de 15 minute, iar alții 1 oră sau chiar mai mult. Specialiștii cred că durata este legată de faza de somn care a fost întreruptă atunci când persoana s-a trezit.

Descoperă și:

Somnul poate preveni bolile creierului

Inerția de somn: caracteristici

Femeie afectată de inerția de somn

Această perioadă de stângăcie și starea de spirit negativă de după somn se caracterizează printr-o reducere drastică a vigilenței tipice persoanei treze. Există o creștere semnificativă a somnolenței și performanțe slabe ale creierului.

În plus, este posibil să simți iritabilitate, intoleranță, stare de rău și chiar stări de depresie. Inerția de somn poate fi însoțită de dezorientare generală sau confuzie.

Este un fenomen care interferează cu sarcinile mintale sau fizice normale și determină o scădere a timpului de răspuns, o memorie slabă pe termen scurt și o viteză redusă de gândire. Este aproape ca problema cauzată de schimbarea fusului orar la zborul cu avionul.

Stângăcie și proastă dispoziție la trezire: o problemă medicală

Contrar a ceea ce mulți oameni cred, experimentarea stângăciei și a dispoziției proaste imediat după trezire este o chestiune medicală și nu una de caracter sau de personalitate. De fapt, Academia Americană de Medicină a Somnului a inclus inerția de somn pe lista de parasomnii sau tulburări de somn.

Această problemă afectează fără discriminare adulții și adolescenții. Prin urmare, vârsta nu este motivul pentru care oamenii suferă de aceasta. Mai degrabă, ar putea fi o problemă legată de viața modernă, care s-a distanțat de ciclurile naturale și care nu respectă ritmurile circadiene ale somnului.

Ritmurile circadiene sunt modificările fizice, mintale și comportamentale care urmează un ciclu zilnic în relație directă cu lumina și întunericul. Unele teorii susțin că distrugerea ciclului natural al trezirii odată cu răsăritul soarelui și somnul în compania luminilor artificiale, cum ar fi televizorul sau alte ecrane, ne-a afectat somnul.

În timpul inerției de somn, creierul desfășoară activități tipice fazelor somnului profund. Prin urmare, unele studii propun o relație între ritmurile circadiene și inerția de somn. Acest lucru ar explica inerția după ce creierul se trezește în timpul fazei de somn reparatoare, conform ceasului biologic.

Citește mai mult:

Boala Alzheimer și tiparele de somn

Informații de reținut

Fată căreia îi este somn la birou

Deși inerția de somn pare a fi inofensivă, deoarece îi expune pe pacienți doar la stângăcie și proastă dispoziție, poate fi mai mult decât atât. Studiile științifice au arătat că, dacă somnul este întrerupt în timpul unei faze profunde, performanța creierului poate scădea dramatic.

Această performanță slabă a creierului, răspunsurile lente la situațiile de zi cu zi și dificultatea de a depăși somnolența pot reprezenta un risc în anumite profesii. Angajații care dorm la locul de muncă se expun întreruperii bruște a somnului și se confruntă cu inerție de somn, ceea ce poate reprezenta un risc pentru cei din jur.

Deși cercetătorii nu au găsit metode eficiente de a preveni inerția și, astfel, de a evita această stângăcie și starea de spirit negativă la trezire, ei ne recomandă să menținem o igienă strictă a somnului.

O astfel de igienă include, printre alte măsuri, dormitul între șapte și opt ore pe zi fără întrerupere. De asemenea, nu include dormitul cu televizoarele sau computerele în cameră. În plus, este important să stabilim o rutină și să evităm consumul de stimulente (cum ar fi cafeaua) înainte de culcare.

  • Valdez Ramírez, P. (2005). Ritmos circadianos en los procesos atencionales del ser humano (Doctoral dissertation, Universidad Autónoma de Nuevo León).
  • Millán Arroyo, C. (2017). Efectos de la luz azul en el ritmo circadiano del sueño.
  • Urrestarazu, E., Escobar, F., & Iriarte, J. (2015). El sueño y su patología. Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado, 11(73), 4385-4394.