Tulburările de somn la copii: teste și tratamente
Somnul este esențial atât pentru sănătatea fizică și psihică a copiilor, cât și a adulților. Însă somnul este și mai important la copii. Din păcate, se estimează că până la 50% dintre copii suferă în prezent de tulburări de somn. Adesea, aceste probleme nu sunt diagnosticate corespunzător, deoarece părinții le atribuie unei suprasolicitări fizice sau psihice. Pentru a proteja sănătatea celor mici, este foarte important să poți recunoaște tulburările de somn la copii.
Lipsa somnului afectează semnificativ comportamentul și capacitatea de învățare a copilului și, de asemenea, reduce abilitatea de concentrare și atenția. Somnul insuficient poate afecta, de asemenea, comportamentul motor al copilului și stima de sine.
Prin urmare, este important să diagnosticăm și să tratăm tulburările de somn la copii cât mai curând posibil. Află mai multe despre aceste probleme de sănătate în rândurile de mai jos!
Ce sunt tulburările de somn la copii?
Tulburările pediatrice de somn includ toate problemele asociate somnului la copii. Acestea includ, printre altele:
- Dificultate de a adormi
- Dificultatea de a dormi mai multe ore legate
- Somnolența excesivă
- Dormitul la ore nepotrivite
- Acțiuni ciudate în timpul somnului
Specialiștii se referă la tulburări de somn la copii atunci când apar următoarele circumstanțe:
- Tulburările de somn afectează în mod semnificativ performanțele zilnice ale copilului.
- Tulburările de somn provoacă probleme în relațiile de familie, la școală și în interacțiunile sociale.
Este normal ca tiparul obișnuit de somn al unui copil să sufere modificări după ce apare un eveniment neobișnuit (de exemplu, o pierdere, un conflict familial, etc.). Cu toate acestea, situația trebuie să revină la normal într-o perioadă relativ scurtă de timp. Dacă cel mic nu revine la normal, atunci el suferă de o tulburare de somn pediatrică.
Citește mai mult:
Tipuri de tulburări de somn la copii
Principalele tulburări pediatrice de somn sunt clasificate după cum urmează:
Disomnii, care includ:
- Narcolepsia
- Sindromul de apnee obstructivă în somn
- Tulburarea periodică de mișcare a membrelor (PLMD)
- Tulburarea de somn indusă de mediu
- Sindromul de somn de tip întârziat (DSPS)
- Tulburarea de somn indusă de limite
- Tulburare de asociere la debutul somnului
Parasomnii, care includ:
- Confuziile
- Somnambulismul
- Terorile nocturne
- Tulburarea de mișcare ritmică (RMD)
- Vorbitul în somn
- Coşmarurile
Alte parasomnii
- Bruxismul
- Enurezisul nocturn
- Mioclonul de somn
- Sforăitul primar
- Apneea infantilă
- Sindromul de moarte subită a sugarului
Teste de diagnostic
Părinții pot suspecta prezența unei tulburări de somn atunci când copilul lor are probleme cu somnul, sforăitul sau șuierăturile. De asemenea, copilul are o problemă atunci când somnul său este neliniștit, udă patul sau este adesea somnoros.
Informațiile pe care părinții le oferă medicului sunt esențiale pentru diagnostic, care se bazează inițial doar pe aceste detalii. Cu toate acestea, medicul poate solicita anumite teste suplimentare, cum ar fi:
- Polisomnografia. Este cel mai cuprinzător test pentru diagnosticarea tulburărilor de somn la copii. Aceasta monitorizează activitatea creierului, a inimii, a plămânilor și a mușchilor în timpul somnului.
- Poligraful de somn. Aceasta este o metodă care monitorizează somnul copilului la domiciliu.
- Monitorizare cardiorespiratorie continuă. Acest test se aplică sugarilor care au apnee sau episoade de respirație periodică. Monitorizează ritmul cardiac și respirația.
De asemenea, medicii pot solicita analize de sânge în cazurile de somnolență excesivă și iritabilitate. Acest lucru poate exclude sau confirma prezența anemiei, a paraziților și a problemelor tiroidiene.
Tratamente
Tratamentul pentru tulburările de somn la copii depinde de cauza acestora. Așadar, este recomandat să consulți medicul pediatru pentru a primi un plan de tratament adecvat. În primul rând, trebuie să asiguri igiena corespunzătoare a somnului copilului.
De asemenea, trebuie să știi că nevoile de somn variază în funcție de vârstă:
- Între 0 și 3 luni, este normal ca cel mic să doarmă 16 ore.
- Între 3 și 12 luni, 15 ore
- De la 12 luni la 2 ani, 14 ore.
- Între 2 și 5 ani, 13 ore.
- Între 5 și 9 ani, 10 ore.
- Între 9 și 14 ani, 9 ore.
- Între 14 și 18 ani, 8 ore.
Îți recomandăm:
Din punct de vedere comportamental, unul dintre cele mai utilizate tratamente pentru corectarea tulburărilor de somn pediatrice este metoda Ferber. Este un tratament extrem de eficient aplicat sugarilor. Practic, constă în crearea unei rutine pentru antrenarea somnului.
Dacă părinții bănuiesc că problema are o origine fizică, trebuie să consulte neapărat un specialist.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Abad, R. S. C. Trastornos del sueño en la niñez. https://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/34-sueno.pdf
- Vicario, M. H., & de la Calle, T. (2018). Insomnio en la infancia y adolescencia. PediatríaIntegral, 396. https://www.pediatriaintegral.es/wp-content/uploads/2018/xxii08/05/n8-396-411_InesHidalgo.pdf
- Convertini, G., Krupitzky, S., Tripodi, M. R., & Carusso, L. (2003). Trastornos del sueño en niños sanos. Arch argent pediatr, 101(2), 99-105. https://www.sap.org.ar/docs/archivos/2003/arch03_2/99.pdf
- Sánchez-Carpintero, R., Suárez, M., Martín, M., & Reynoso, C. (2005). Trastornos del sueño en la niñez secundarios a alteraciones en las vías respiratorias superiores. Revista de Medicina de la Universidad de Navarra, 53-58. https://revistas.unav.edu/index.php/revista-de-medicina/article/view/7502
- Vicario, M. H. (2016). ¿ CUÁNTO DEBE DORMIR LA POBLACIÓN INFANTOJUVENIL DE 0-18 AÑOS?. PediatríaIntegral, 20(7), 432. https://www.pediatriaintegral.es/wp-content/uploads/2016/xx07/00/n7-432-433_Edit-Ines.pdf
- Montserrat Gala, A. M., & Fortes del Valle, M. A. (2013). Aprender a dormir. Pediatría Atención Primaria, 15(60), e145-e155. http://scielo.isciii.es/pdf/pap/v15n60/original2.pdf