4 tratamente naturiste pentru insomnie
Insomnia este una dintre cele mai frecvente tulburări de somn. Multe persoane se confruntă cu această problemă. Din fericire, există câteva tratamente naturiste pentru insomnie care pot fi de mare ajutor.
Insomnia reprezintă neputința de a dormi suficient sau chiar de a adormi. Există două tipuri de insomnie:
- La adormire: Dificultatea de a adormi în 30 de minute.
- În timpul somnului: Dificultatea de te menține în starea de somn, care provoacă perioade de veghe în timpul nopții de 30 de minute sau chiar neputința de a adormi din nou.
Înainte de a prezenta câteva tratamente naturiste pentru insomnie, trebuie să observăm mai întâi cauzele problemei. Câteva dintre ele pot fi:
- Stresul
- Anxietatea
- Problemele oftalmologice
După cum știi, trebuie să dormi suficient pentru a pentru a fi productiv pe timp de zi. Este necesar să îți odihnești mintea și corpul pentru a da randament.
Specialiștii ne recomandă să dormim între 7 și 7 ore și jumătate în fiecare noapte. Însă multe persoane nu reușesc să doarmă mai mult de 4 ore. Totodată, unii oameni depășesc pragul menționat și dorm chiar 10 ore.
Insomnia poate fi o stare temporară care durează între câteva zile și câteva săptămâni. În cazurile cronice, perioada se extinde până la câteva luni sau chiar ani.
Dacă vrei să te ferești de efectele secundare ale medicamentelor, cel mai bine este să folosești remedii naturale. Unele acționează mai rapid decât altele, însă toate sunt eficiente.
Astăzi îți oferim o listă scurtă de tratamente naturiste pentru insomnie. Folosește-le și bucură-te de odihna de care ai nevoie.
Tratamente naturiste pentru insomnie
1. Ceai de valeriană
Ceaiul de valeriană este remediul ideal pentru anxietate, stres și insomnie și poate fi consumat în diverse moduri.
Ingrediente
- 3 – 6 picături de valeriană
- 1 cană de apă (250 ml)
Mod de preparare
- Dacă preferi să bei ceaiul fierbinte, toarnă o cană de apă într-o cratiță și încălzește-o pe aragaz sau în cuptorul cu microunde.
- Adaugă picăturile de valeriană în apă, amestecă bine și bea.
- Îți recomandăm să consumi acest remediu cu o jumătate de oră înainte de culcare.
2. Lapte și miere
Ai tot auzit că laptele este bun pentru insomnie? Ei bine, nu este un mit, ci un adevăr! Acest produs te ajută să te relaxezi și să adormi mai ușor.
La rândul ei, mierea de albine este un îndulcitor natural excelent.
Ingrediente
- 1 cană de lapte (200 ml)
- 1 linguriță de miere de albine (7,5 g)
Mod de preparare
- Dacă ai doar lapte praf, folosește 2 – 3 linguri pentru a prepara o cană.
- După ce este gata laptele, adaugă mierea de albine pentru a-i oferi un gust mai bun.
- Încălzește amestecul și consumă-l cu 30 – 40 de minute înainte de culcare.
3. Ceai de mușețel
Aproape toate plantele au un efect calmant, însă mușețelul se remarcă în mod deosebit, ajutându-te să adormi mai repede.
Ingrediente
- 1 lingură de mușețel sau 1 pliculeț de ceai (10 g)
- 1 cană de apă fierbinte (250 ml)
Mod de preparare
- Acest ceai este foarte ușor de preparat.
- Pune pliculețul de ceai de mușețel în cana de apă fierbinte și lasă-l la infuzat.
- Dacă preferi ceaiul din planta propriu-zisă, strecoară-l înainte de a-l consuma.
- Bea acest lichid cu 20 de minute înainte de culcare.
4. Ceai de salată verde
Așa cum am menționat, insomnia poate fi cauzată de mai mulți factori. Salata verde este un remediu excelent pentru anxietate și stres și te ajută să adormi mai ușor. În cazul de față, este recomandat să folosești doar partea centrală a salatei.
Ingrediente
- 1 căpățână de salată verde sau 3 frunze
- 1 cană de apă (250 ml)
Mod de preparare
- Încălzește apa, folosind cantitatea necesară în funcție de câtă salată adaugi.
- După ce apa a dat în clocot, adaugă cotorul sau frunzele de salată verde și lasă-le la infuzat 5 minute pentru a-și elibera mineralele și componentele benefice în apă.
- Strecoară lichidul și lasă-l puțin să se răcească.
- Consumă ceaiul de salată verde cu 20 – 30 de minute înainte de culcare.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Sateia, M. J., & Nowell, P. D. (2004). Insomnia. In Lancet. http://doi.org/10.1016/S0140-6736(04)17480-1
- Yang, C. M., & Spielman, A. J. (2014). Insomnia. In Encyclopedia of the Neurological Sciences. http://doi.org/10.1016/B978-0-12-385157-4.00555-8
- Schutte-Rodin, S. L., Broch, L., Buysee, D., Dorsey, C., & Sateia, M. (2008). Clinical guideline for the evaluation and management of chronic insomnia in adults. Journal of Clinical Sleep Medicine. http://doi.org/10.5664/jcsm.6470
- Murphy, K., Kubin, Z. J., Shepherd, J. N., & Ettinger, R. H. (2010). Valeriana officinalis root extracts have potent anxiolytic effects in laboratory rats. Phytomedicine. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2009.10.020
- Srivastava, J. K., Shankar, E., & Gupta, S. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with a bright future (review). Molecular Medicine Reports. https://doi.org/10.3892/mmr.2010.377