7 motive pentru a bea lapte cu miere înainte de culcare - Doza de Sănătate
 

7 motive pentru a bea lapte cu miere înainte de culcare

Pe lângă faptul că tratează insomnia și te ajută să te bucuri de un somn odihnitor, laptele cu miere de albine îmbunătățește sănătatea oaselor și previne îmbătrânirea prematură. Încearcă și tu acest remediu minunat!
7 motive pentru a bea lapte cu miere înainte de culcare

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Obișnuiești să bei lapte cu miere seara? În ultimii ani, s-a dovedit că anumite remedii naturale consumate înainte de culcare îmbunătățesc calitatea somnului, reducând tensiunea și tratând insomnia. Aceste remedii conțin triptofan și alți aminoacizi esențiali care măresc producția de melatonină, o substanță chimică asociată cu un somn odihnitor.

Unul dintre remediile recomandate înainte de culcare este combinația de lapte și miere de albine, o băutură cunoscută pentru proprietățile sale medicinale și pentru abilitatea sa incredibilă de a induce somnul.

Atât laptele, cât și mierea te ajută să adormi și, de parcă asta nu ar fi de ajuns, îi oferă organismului numeroase beneficii în timpul stării de odihnă.

Deși laptele cu miere nu este un remediu potrivit pentru persoanele care suferă de intoleranță la lactoză, această băutură este alegerea ideală pentru cei care nu întâmpină probleme din cauza consumului de lapte.

Mai jos îți prezentăm 7 beneficii pe care le oferă un pahar de lapte cu miere înainte de culcare.

1. Combinația de lapte cu miere îți protejează pielea

Consumă lapte cu miere pentru a-ți proteja pielea

Consumul regulat de lapte cu miere ajută la curățarea sângelui, eliminând toxinele și alți compuși dăunători care îți afectează pielea. Această băutură conține substanțe antimicrobiene și antioxidanți care curăță pielea în profunzime.

Laptele cu miere poate fi folosit și ca tratament local pentru a preveni apariția ridurilor, lăsarea pielii și acumularea de celule moarte.

2. Îmbunătățește digestia

Acest remediu simplu este foarte benefic digestiei. În plus, compușii antimicrobieni și antivirali din mierea de albine ajută la prevenirea infecțiilor intestinale și a problemelor gastrice.

Laptele cu miere acționează ca un prebiotic natural, ajutând la dezvoltarea bacteriilor sănătoase care protejează colonul.

3. Este energizant

Consumul de lapte cu miere îți oferă energie

Un pahar de lapte cu miere oferă organismului o doză de proteine și de carbohidrați complecși care accelerează metabolismul.

Dacă bei acest amestec atât dimineața, cât și seara, îi oferi organismului energie fizică și mentală pentru întreaga zi.

Datorită enzimelor din lapte, proteinele sale de origine animală sunt descompuse în aminoacizi. Aceste proteine se reunesc apoi pentru a crea alte proteine care pot fi folosite ca sursă de energie.

4. Întărește oasele

Laptele este una dintre cele mai bune surse naturale de calciu, în timp ce mierea de albine ajută la absorbția acestui mineral. Prin urmare, combinația dintre cele două ingrediente îmbunătățește sănătatea sistemului osos, prevenind pierderea densității și slăbirea oaselor.

Laptele cu miere este un remediu natural care scade riscul de dezvoltare a osteoporozei sau a altor afecțiuni inflamatoare care compromit sănătatea oaselor.

5. Are proprietăți antibacteriene

Amestecul de lapte cu miere este antibacterian

Cercetările au dovedit că amestecul de lapte și miere luptă împotriva infecției cu stafilococ. Acest efect antibacterian este și mai puternic dacă mierea este consumată separat.

Mierea de albine are proprietăți antimicrobiene, antibiotice și antiinflamatoare. Studiile au arătat că acest aliment ajută la prevenirea mai multor tipuri de infecții.

Acest remediu este considerat și un sprijin pentru sistemul imunitar. Consumul de lapte cu miere previne răceala, tusea și alte probleme respiratorii, fiind cea mai bună alegere în sezonul rece.

6. Combate insomnia

Așa cum am menționat mai sus, laptele și mierea conțin mulți compuși activi care te ajută să te bucuri de un somn profund și odihnitor.

Amestecul de lapte cu miere este folosit de veacuri întregi ca remediu pentru insomnie. Acesta poate înlocui cu succes multe medicamente din farmacii.

Mierea conține glucide naturale și triptofan, care contribuie la eliberarea unor substanțe chimice care te ajută să dormi mai bine.

La rândul său, laptele conține nutrienți benefici care stimulează creșterea producției de serotonină, un neurotransmițător asociat cu starea de relaxare și cu eliberarea de stres.

7. Previne îmbătrânirea prematură

Consumul de lapte cu miere previne îmbătrânirea prematură

Un pahar de lapte cu miere scade riscul de îmbătrânire prematură a pielii, dar și a celorlalte părți ale corpului. Antioxidanții din această băutură combat efectele negative ale radicalilor liberi, molecule care intervin în activitatea celulelor.

Unele culturi antice considerau acest remediu „elixirul vieții.” Consumul regulat de lapte cu miere previne deteriorarea celulelor și numeroase boli.

Ești pregătit/ă să adaugi și tu această băutură în dietă? Adaugă o lingură de miere de albine într-un pahar cu lapte cald și bucură-te de un somn mai bun și de o stare de sănătate pe măsură.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Michaëlsson, K., Wolk, A., Langenskiöld, S., Basu, S., Lemming, E. W., Melhus, H., & Byberg, L. (2014). Milk intake and risk of mortality and fractures in women and men: Cohort studies. BMJ (Online). https://doi.org/10.1136/bmj.g6015
  • Haug, A., Høstmark, A. T., & Harstad, O. M. (2007). Bovine milk in human nutrition – A review. Lipids in Health and Disease. https://doi.org/10.1186/1476-511X-6-25
  • Bogdanov, S., Jurendic, T., Sieber, R., & Gallmann, P. (2008). Honey for nutrition and health: a review. Journal of the American College of Nutrition.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.