Somnul poate preveni bolile creierului - Doza de Sănătate
 

Somnul poate preveni bolile creierului

Un studiu avansat efectuat în Barcelona oferă dovezi ce arată faptul că somnul de bună calitate este esențial pentru prevenirea bolilor cerebrale. De fapt, de-a lungul anilor, mai multe investigații au ajuns la concluzii similare.
Somnul poate preveni bolile creierului

Ultima actualizare: 29 septembrie, 2020

Pe 19 februarie 2020, publicația științifică Plos One a lansat un nou studiu privind importanța unui somn de bună calitate. Potrivit publicației, există dovezi clare ale faptului că somnul de calitate poate preveni bolile creierului.

Studiul a fost realizat de cercetători din cadrul proiectului Barcelona Brain Health Initiative (BBHI), sponsorizat de Institutul Guttmann și La Caixa, din Barcelona (Spania). Studiul s-a bazat pe date colectate prin chestionare online de la voluntari cu vârste între 40 și 65 de ani care nu aveau o problemă de sănătate asociată cu subiectul.

În total, cercetătorii au urmărit tiparele de somn a 4500 de persoane timp de un an. Astfel, aceștia au stabilit că o bună calitate a somnului este decisivă în reducerea riscului de a suferi de boli neurologice sau neuropsihiatrice. De asemenea, oamenii de știință au confirmat că aceste boli modifică tiparul regulat de somn.

Studiul

Cercetările privind calitatea bună a somnului și efectele sale asupra bolilor cerebrale au început în 2017 cu 4500 de voluntari. Dintre aceștia, 2353 au continuat să furnizeze date timp de un an întreg. 73 de participanți la studiu au fost diagnosticați cu noi boli neurologice și neuropsihiatrice.

Directorul științific al cercetării, dr. Álvaro Pascual-Leone, a subliniat în raportul său final importanța unui stil de viață sănătos. Rezultatele studiului arată că acesta este un factor decisiv pentru menținerea sănătății cerebrale în stare optimă. Acest lucru se datorează faptului că activitatea fizică scăzută afectează somnul.

În mod similar, dr. Gabriele Cattaneo, unul dintre autorii studiului, a subliniat faptul că femeile care nu dorm bine au un risc mai mare de depresie. Studiul a constatat, de asemenea, o relație între somnul de calitate slabă și prezența altor boli – cum ar fi hepatita și hipertensiunea.

Fată care nu poate să doarmă

Somnul poate preveni bolile creierului

Trebuie să clarificăm faptul că studiul BBHI nu este primul care vorbește despre relația dintre calitatea somnului și prevenirea bolilor cerebrale. În aprilie 2019, experții adunați la Congresul Național al Societății Spaniole de Neuroștiințe, ediția a XXVII-a, au declarat ceva similar.

În timpul acestui eveniment, specialiștii au dezbătut relația dintre calitatea odihnei și apariția bolilor cerebrale. Ei au indicat în concluziile lor faptul că există o mulțime de dovezi noi care arată existența unei relații bidirecționale între tulburările de somn și bolile neurodegenerative. Dintre aceste patologii, Parkinson și Alzheimer sunt cele mai frecvente.

În plus, în multe cazuri, problemele de somn apar cu mulți ani înainte de apariția primelor simptome ale demenței. Prin urmare, oamenii ar trebui să abordeze acest factor ca pe un semnal de avertizare.

Cei cu afecțiuni ale creierului înregistrează deteriorări semnificative ale stării de sănătate dacă au și o tulburare de somn, susține dr. Sandra Giménez Badia, neurofiziolog clinician la Spitalul Santa Creu și Sant Pau din Barcelona. Ea a furnizat informații foarte importante, spunând că până la 70% dintre cei care suferă de un tip de demență au, de asemenea, o problemă de somn.

Bărbat care știe că somnul poate preveni bolile creierului
Maladiile Parkinson și Alzheimer sunt puternic corelate cu tulburările de somn.

Somnul și boala Alzheimer

Fundația Pasqual Maragall, specializată în cercetarea maladiei Alzheimer, a publicat un studiu în revista Alzheimer’s Research & Therapy. Acesta indică faptul că, după analizarea a 1638 de persoane, cercetătorii au ajuns la concluzia că cei care aveau tulburări de somn prezentau un volum mai mic în regiunile cerebrale precuneus sau cortexul cingulat posterior.

Aceste zone ale creierului participă la procese precum memoria și performanța intelectuală. De asemenea, primele semne de deteriorare apar în aceste zone, în principal în stadiile incipiente ale bolii Alzheimer.

În mod similar, cercetătorii au descoperit și modificări ale substanței albe a creierului. În plus, au existat efecte mai puternice ale insomniei la purtătorii variantei genetice APOE-ε4. Cu alte cuvinte, aceasta înseamnă că există o legătură între insomnie și riscul apariției maladiei Alzheimer. Chiar dacă detaliile nu sunt deocamdată cunoscute, relația de asociere este certă și studiată intens.

În cele din urmă, o persoană cu somn de calitate slabă este predispusă la diverse probleme de sănătate. Așadar, nu trata insomnia, somnul întrerupt și toate formele de odihnă inadecvate cu lejeritate. Oricare dintre aceste probleme necesită un consult medical pentru o monitorizare detaliată.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Romero-Valle, Erika J., and Gabriela Orozco-Calderón. “La conducta antisocial delictiva en la adolescencia y las funciones ejecutivas.” Ciencia & Futuro 7.1 (2017): 109-131.
  • Gregory, Sarah, et al. “The antisocial brain: psychopathy matters: a structural MRI investigation of antisocial male violent offenders.” Archives of general psychiatry 69.9 (2012): 962-972.
  • Hecht, David. “Cerebral lateralization of pro-and anti-social tendencies.” Experimental neurobiology 23.1 (2014): 1-27.
  • Vázquez, Mª José, Francisca Fariña, and Dolores Seijo. “Teorías explicativas del comportamiento agresivo y antisocial desde una perspectiva neuro-fisiobiológica.” Avances en torno al comportamiento antisocial, evaluación y tratamiento (2003): 17-38.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.