Nu ai timp să te odihnești? Ce trebuie să faci - Doza de Sănătate
 

Nu ai timp să te odihnești? Ce trebuie să faci

De cele mai multe ori, rutina noastră este copleșitoare și nu ne lasă timp să ne odihnim. Așadar, află din acest articol cum poți obține odihna de care ai atât de multă nevoie!
Nu ai timp să te odihnești? Ce trebuie să faci
Isbelia Esther Farías López

Scris și verificat de filozoful Isbelia Esther Farías López.

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Nu ai timp să te odihnești? În zilele noastre, ne cufundăm într-o lume plină de informații și mii de responsabilități care ne împiedică foarte des să ne odihnim suficient. Întrebarea pe care trebuie să ți-o pui este: „Rutina mea zilnică nu îmi oferă timp să mă odihnesc. Ce trebuie să fac?”

În cele ce urmează, îți vom oferi o serie de sfaturi și trucuri pentru a te putea odihni mai mult și pentru a avea o calitate mai bună a vieții.

Consecințele odihnei insuficiente

Multe articole au tratat deja această problemă. De exemplu, Institutul Somnului, cu sediul în Madrid, a confirmat faptul că, dacă nu ne odihnim suficient, putem experimenta următoarele simptome:

  • Dispoziție proastă
  • Capacitate mai mică de a face față frustrării
  • Lipsă de concentrare
  • Nelinişte
  • Iritabilitate
  • Probleme de memorie și multe altele
Nu ai timp să te odihnești și te doare capul
Dacă nu ne odihnim suficient, putem fi afectați de oboseală, somnolență și iritabilitate, printre alte probleme.

Pe lângă aceste consecințe, anumite studii evidențiază faptul că există o relație clară între numărul orelor de somn sau odihnă și calitatea vieții.

Fără îndoială, știi deja toate acestea, pentru că le auzi tot timpul. Însă, uneori, rutina de lucru sau de studiu nu îți lasă suficiente ore în zi pentru a te odihni în mod optim. Ce poți face pentru a schimba acest lucru?

Nu ai timp să te odihnești? Ce trebuie să faci

Cum evităm să ne simțim obosiți atunci când viața noastră este atât de ocupată, încât abia mai avem câteva secunde libere între notificările de pe telefon, sarcinile puse în așteptare, e-mailuri și alți stimuli care ne bombardează constant?

În primul rând, trebuie remarcat faptul că există o diferență între oboseala fizică și cea mintală. Cu toate acestea, ambele au implicațiile lor.

Cercetările efectuate pe acest subiect indică faptul că, atunci când experimentăm oboseala mintală, putem avea sentimente de eșec, lipsă de speranță și neputință, precum și stimă de sine scăzută, neliniște și incapacitatea de concentrare. În ceea ce privește oboseala fizică, aceasta poate duce la dureri de cap și tulburări osteoarticulare, precum și la tulburări de somn.

Desigur, acest lucru influențează comportamentul, deoarece persoana obosită poate alege să consume cafea sau alte stimulente în exces. În plus, oboseala poate duce la performanțe slabe la nivel personal și profesional. De asemenea, ar putea provoca conflicte în sfera interpersonală, fie în mediul familial, fie în cel de lucru.

Ce putem face pentru a ne odihni mai bine?

Așadar, care sunt recomandările pe care ar trebui să le urmezi dacă nu ai timp să te odihnești? În continuare, îți vom împărtăși câteva strategii pe care le poți pune în practică pentru a-ți îmbunătăți calitatea vieții:

  • În primul rând, înțelege că tu și sănătatea ta fizică, mintală și emoțională sunteți prioritatea.
  • Încearcă să găsești momente de tăcere. Acest lucru este important pentru a experimenta liniștea sufletească. Știm deja că este dificil să trăiești fără zgomot, mai ales în orașe, dar poți alege să nu pornești radioul o zi pe săptămână în mașină. De asemenea, ai putea face un duș fără să asculți muzică sau să încerci să meditezi pentru a-ți calma gândurile.
Femeie odihnită cu ochii închiși
Dacă rutina ta este agitată și nu îți lasă timp să te odihnești, acordă-ți câteva momente de tăcere pentru a te relaxa.
  • Oprește telefonul pentru o vreme, precum și orice ecran pe care îl ai în apropiere, astfel încât să nu mai auzi sunetele notificărilor. Astfel, vei evita riscurile asociate luminii ecranelor, care pot fi foarte dăunătoare, după cum au confirmat experții.
  • Află dacă există probleme sau sarcini de rezolvat care te afectează emoțional. Trebuie să înveți să renunți, chiar dacă acest lucru înseamnă iertare.
  • Delegă responsabilitățile la locul de muncă. S-ar putea să crezi că nimic nu va funcționa fără participarea ta, dar trebuie să înveți să ai încredere în echipa ta și să atribui tuturor sarcini în funcție de abilități.
  • Vezi cum merge treaba și, dacă este necesar, fă câteva modificări în rutina ta zilnică.
  • Optează pentru sesiuni de masaje relaxante.

Comentarii finale

Vrem să subliniem necesitatea simplificării vieții. Acceptăm adesea să îndeplinim multe sarcini, dar ajungem doar să fim copleșiți și să ne îmbolnăvim.

Un mare gânditor, numit Epicur, are o filozofie care se aplică perfect zilelor noastre. El a spus că ar trebui să urmărim să trăim pentru o plăcere maximă, pe care o putem găsi și în lucrurile de zi cu zi, cum ar fi mâncarea, conversațiile plăcute sau arta.

Filosoful ne amintește, de asemenea, de importanța de a nu ne pune niciodată în pericol sănătatea, asumându-ne riscuri inutile. Ar trebui să evităm întotdeauna lucrurile care ne aduc suferință în viață. Pune în practică aceste sfaturi utile și vei fi mai fericit!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Arquer, M. I. De. (1999). NTP 445: Carga mental de trabajo: fatiga. Instituto Nacional de Seguridad e Higiene En El Trabajo.
  • Extremera, N., Fernández-Berrocal, P., & Durán, A. (2003). Inteligencia emocional y burnout en profesores. Encuentros En Psicologia Social.
  • Restrepo, E. (2018). ILUMINACIÓN. In El torso de Venus. https://doi.org/10.2307/j.ctv893j2s.33
  • Salanova, M., & Futuros, Y. R. (2008). ESTUDIO DEL BURNOUT Marisa Salanova y Susana Llorens. Papeles Del Psicólogo.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.