13 remedii care ameliorează durerile de cap
 

13 remedii care ameliorează durerile de cap

Atunci când ne confruntăm cu durerea de cap, trebuie să ținem cont de cât de severă este sau dacă este recurentă. Cazurile ușoare pot fi ameliorate cu remedii naturale.
13 remedii care ameliorează durerile de cap
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Cefaleea este un simptom comun care poate apărea din mai multe cauze. Adesea, tratamentul include utilizarea de analgezice comune. Cu toate acestea, există și alte opțiuni care ne ajută să abordăm acest simptom în mod natural. De data aceasta, vrem să vă prezentăm 10 remedii naturale care ameliorează durerile de cap.

Cum scăpăm de durerile de cap?

În primul rând, este important de reținut faptul că tratamentul durerilor de cap poate varia în funcție de cauză. Cazurile ușoare sunt controlate cu modificări ale stilului de viață, analgezice și remedii naturale. Cazurile mai severe necesită alte tratamente.

Prin urmare, este esențial să fiți atenți la semnele care indică o complicație. Nu trebuie trecut cu vederea faptul că există o mare varietate de afecțiuni care includ dureri de cap printre simptomele lor. Deci, dacă durerea este foarte severă sau recurentă, cel mai bine este să mergeți la medic pentru a primi un diagnostic în timp util.

Printre posibilele cauze, potrivit informațiilor oferite de Clinica Mayo, amintim consumul de băuturi alcoolice, alimentația necorespunzătoare, problemele de somn și stresul. Cu toate acestea, poate fi vorba și despre deshidratare, sinuzită, hipertensiune arterială, infecții, etc.

Remedii naturale care ameliorează durerile de cap

Cercetările publicate de Singapore Medical Journal subliniază faptul că majoritatea durerilor de cap pot fi gestionate în siguranță acasă. În acest sens, este important să recunoaștem factorii predispozanți la durere, precum hidratarea inadecvată, alimentația necorespunzătoare, excesul de alcool, etc.

Prima măsură va fi evitarea acestor factori declanșatori. Ca o completare, vă propunem sa folosiți o serie de remedii la domiciliu care ameliorează durerile de cap. Deși dovezile privind eficacitatea lor sunt limitate, acestea sunt considerate abordări sigure.

Și dacă nu funcționează? Este foarte important să consultați medicul.

1. Apă caldă

Puteți alege să plasați o pungă cu apă caldă pe ceafă sau în jurul gâtului. Această tehnică va elibera tensiunea. Alternativ, puteți alege să faceți un duș cu apă călduță și să aplicați săruri de lavandă.

Un studiu publicat în Headache: The Journal of Head and Face Pain vorbește despre un caz în care durerea de cap a fost ameliorată prin aplicarea de prosoape fierbinți pe gât. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii în acest sens.

2. Gheață

Pentru a folosi această opțiune, puneți câteva cuburi de gheață într-o pungă sigilată și acoperiți-o cu o cârpă curată. Apoi, puneți punga pe gât sau direct acolo unde simțiți disconfort, timp de 20 de minute.

Potrivit unui studiu publicat în Hawaii Journal of Medicine and Public Health, aplicarea de comprese reci pe gât sau cap ajută la reducerea inflamației și tonifică vasele de sânge.

3. Hidratare

După cum am menționat anterior, de multe ori, durerea de cap este cauzată de deshidratare. Prin urmare, este recomandat să creșteți consumul de apă pe parcursul zilei, de preferință la temperatura camerei.

Cercetările publicate în Nutrition Reviews susțin că apa ajută la reducerea simptomelor durerii de cap la majoritatea persoanelor deshidratate în 1/2 – 3 ore.

4. Odihnă

Tânără care doarme bine

 

Un studiu publicat în Headache Journal afirmă că persoanele care au dormit mai puțin au avut dureri de cap mai frecvente și mai severe. Prin urmare, pentru a reduce și a preveni această durere, este esențial să dormiți bine.

5. Ceai de mușețel

Pe lista de remedii naturale pentru calmarea durerilor de cap găsim și ceaiul de mușețel. Cu toate acestea, dovezile privind eficacitatea sa împotriva acestei probleme sunt limitate. Utilizarea mușețelului pentru această durere este justificată de calitățile antiinflamatorii care au fost dovedite prin diverse studii.

Un studiu recent publicat în revista Medical Hypotheses a arătat că uleiul esențial de mușețel poate fi un remediu eficient pentru ameliorarea migrenei. Acest lucru se datorează cantității mari de substanțe antiinflamatoare din compoziția sa, precum și efectului său neuroprotector.

În orice caz, având în vedere că utilizarea sa este sigură, puteți testa ceaiul ca parte a tratamentului. Asigurați-vă că îl evitați dacă sunteți sub alte tratamente medicale.

Ingrediente

  • 3 linguri de mușețel (30 g)
  • 2 căni de apă (500 ml)

Pregătire

  • Fierbeți apa și adăugați mușețelul.
  • Așteptați 15 minute și strecurați.

6. Presopunctură

Presopunctura este unul dintre remediile naturale pentru ameliorarea durerilor de cap. Această terapie constă în masarea anumitor puncte de presiune pentru a relaxa zona dureroasă. În acest caz particular, masați tâmplele, maxilarul sau gâtul.

Potrivit cercetărilor publicate în The American Journal of Chinese Medicine , presopunctura aplicată în mod constant poate fi un tratament eficient pentru durerile de cap, chiar și în cazurile cronice.

7. Esență de lavandă

Lavanda este un relaxant eficient. Chiar și o recenzie din 2018 publicată în Children a remarcat faptul că inhalarea uleiului esențial de lavandă timp de 15 minute reduce severitatea durerilor de cap.

Utilizarea uleiului esențial ajută la ameliorarea rapidă a durerilor de cap. Urmați aceste instrucțiuni:

  • Adăugați 5 picături în puțin ulei de măsline sau migdale și masați scalpul.
  • O altă variantă este să puneți uleiul într-un difuzor și să vă bucurați de o ședință de aromaterapie.

8. Ghimbir

Rădăcina de ghimbir a fost studiată pe scară largă grație conținutului său antioxidant și antiinflamator. Poate servi ca adjuvant în tratarea unor afecțiuni.

Deși nu are proprietăți miraculoase, contribuie la promovarea stării de bine în caz de durere de cap. De fapt, un studiu publicat în Phytotherapy Research a constatat că 250 mg de pudră de ghimbir au fost la fel de eficiente ca sumatriptanul ce tratează durerile de cap.

9. Vitamina E

Obținerea unor doze adecvate de vitamina E, fie prin dietă, fie prin administrarea de suplimente, este o opțiune bună pentru a calma și a preveni durerile de cap. Potrivit unei recenzii publicate în 2015 în revista BioMed Research International, vitamina E poate ajuta la ameliorarea durerilor de cap și a simptomelor migrenei premenstruale, cu risc scăzut de a provoca efecte secundare.

10. Oțet de mere

Remedii care ameliorează durerile de cap cu oțet de mere

 

În prezent, nu există dovezi științifice care să arate că oțetul de mere poate ajuta la ameliorarea durerilor de cap sau a migrenelor. Popularitatea sa provine din date anecdotice și, prin urmare, ar trebui să fie folosit cu prudență.

Trebuie remarcat faptul că au fost găsite dovezi cu privire la relația dintre oțet și reglarea glicemiei. Din acest motiv, unii specialiști consideră că poate contribui la ameliorarea acestui simptom.

Ingerarea unei cantități mici de oțet diluat în apă este sigură. Prin urmare, vă prezentăm remediul:

Ingrediente

  • 1 pahar cu apî (200 ml)
  • 1 lingura de oțet de mere (10 ml)

Pregătire

  • Puneți o lingură de oțet de mere într-un pahar cu apă la temperatura camerei și beți amestecul.
  • Deși gustul nu este cel mai plăcut, este un remediu simplu și eficient pentru a calma durerile de cap și migrenele.

11. Magneziu

Magneziul este un mineral esențial pentru îndeplinirea diferitelor funcții în organism, inclusiv conservarea potențialului electric al neuronilor. În acest sens, un studiu publicat în revista Biological Trace Element Research a determinat că migrenele sunt asociate cu niveluri scăzute de magneziu în organism.

Consumul de suplimente de magneziu poate ajuta la atenuarea simptomelor acestei patologii, inclusiv a durerilor de cap. În plus, poate funcționa ca tratament profilactic pentru a preveni apariția bolii. Doza orală recomandată este de 600 de miligrame pe zi.

12. Fără alcool

După cum am spus anterior, consumul de alcool poate fi un declanșator al migrenelor, conform mai multor studii. Reducerea sau evitarea consumului de alcool este o măsură eficientă pentru atenuarea episoadelor de migrenă.

13. Ulei esențial de mentă

Unul dintre cele mai recomandate remedii care ameliorează durerile de cap este uleiul esențial de mentă. Un studiu publicat în jurnalul german Schmerz a evidențiat eficacitatea acestui tratament. Prin urmare, aplicarea topică a acestui ulei este foarte recomandată pentru a calma durerile de cap de tip tensional.

Concluzie

Există multe modalități de a aborda durerile de cap. Totuși, trebuie să fim atenți la semnele care ne pot alerta asupra existenței unei probleme serioase. Consultați medicul dacă durerea de cap este severă sau recurentă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Zarshenas MM, Petramfar P, Firoozabadi A, Moein MR, Mohagheghzadeh A. Types of headache and those remedies in traditional persian medicine. Pharmacogn Rev. 2013;7(13):17–26. doi:10.4103/0973-7847.112835
  • Levin, M. (2012). Herbal Treatment of Headache. Headache: The Journal of Head and Face Pain52, 76–80. https://doi.org/10.1111/j.1526-4610.2012.02234.x
  • Lee VME, Ang LL, Soon DTL, Ong JJY, Loh VWK. The adult patient with headache. Singapore Med J. 2018;59(8):399–406. doi:10.11622/smedj.2018094
  • Sprouse-Blum AS, Gabriel AK, Brown JP, Yee MH. Randomized controlled trial: targeted neck cooling in the treatment of the migraine patient. Hawaii J Med Public Health. 2013;72(7):237–241.
  • Popkin BM, D’Anci KE, Rosenberg IH. Water, hydration, and health. Nutr Rev. 2010;68(8):439–458. doi:10.1111/j.1753-4887.2010.00304.x
  • Kelman, L., & Rains, J. C. (2005). Headache and sleep: Examination of sleep patterns and complaints in a large clinical sample of migraineurs. Headache45(7), 904–910. https://doi.org/10.1111/j.1526-4610.2005.05159.x
  • Srivastava JK, Shankar E, Gupta S. Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. Mol Med Rep. 2010;3(6):895–901. doi:10.3892/mmr.2010.377
  • Hsieh, L. L. C., Liou, H. H., Lee, L. H., Chen, T. H. H., & Yen, A. M. F. (2010). Effect of acupressure and trigger points in treating headache: A randomized controlled trial. American Journal of Chinese Medicine38(1), 1–14. https://doi.org/10.1142/S0192415X10007634
  • Esparham A, Herbert A, Pierzchalski E, et al. Pediatric Headache Clinic Model: Implementation of Integrative Therapies in Practice. Children (Basel). 2018;5(6):74. Published 2018 Jun 12. doi:10.3390/children5060074
  • Maghbooli, M., Golipour, F., Moghimi Esfandabadi, A., & Yousefi, M. (2014). Comparison between the efficacy of ginger and sumatriptan in the ablative treatment of the common migraine. Phytotherapy Research28(3), 412–415. https://doi.org/10.1002/ptr.4996
  • Johnston, C. S., Kim, C. M., & Buller, A. J. (2004, January). Vinegar Improves Insulin Sensitivity to a High-Carbohydrate Meal in Subjects with Insulin Resistance or Type 2 Diabetes [10]. Diabetes Care. https://doi.org/10.2337/diacare.27.1.281

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.