Cum să faci o trusă de uleiuri esențiale
 

Cum să faci o trusă de uleiuri esențiale

Uleiurile esențiale au multiple aplicații și forme de utilizare, deoarece putem profita de proprietățile lor atât local, cât și prin aromaterapie.
Cum să faci o trusă de uleiuri esențiale

Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Unii dintre noi încă se întreabă ce sunt uleiurile esențiale. Atunci când vorbim despre un ulei esențial sau un ulei eteric, ne referim la metaboliții secundari ai plantelor lipofile și foarte volatile care, atingând o masă sub greutatea moleculară de 300, pot fi separați fizic de alte componente ale plantei. Descoperă cum să faci o trusă de uleiuri esențiale!

Pentru a înțelege mai bine acest lucru, putem cita conceptul propus de Organizația Internațională de Standardizare (ISO), care explică că termenul de „ulei esențial” este rezervat unui „produs obținut din materie primă vegetală prin distilare cu apă sau abur”.

Mergând și mai departe, găsim acest studiu, care afirmă că esențele sau uleiurile esențiale sunt un amestec complex de substanțe aromatice responsabile de parfumurile florilor. Au numeroase acțiuni farmacologice, motiv pentru care constituie baza aromoterapiei, dar sunt utilizate pe scară largă și în parfumerie și cosmetică, în industria farmaceutică și în industria alimentară, a băuturilor alcoolice și a cofetăriilor.

A avea un mic set de uleiuri esențiale la îndemână ar putea ajuta în anumite situații specifice, deoarece aceste uleiuri sunt extrase din diferite părți ale plantelor (semințe, scoarță, tulpini, rădăcini, flori, etc.) și au proprietăți benefice.

Există uleiuri care au fost fabricate pentru a ajuta la tratarea insomniei, îmbunătățirea circulației și eliminarea paraziților, printre alte exemple. Totuși, studiul menționat anterior explică faptul că, din punct de vedere toxicologic, uleiurile esențiale sunt potențial toxice (în ciuda faptului că sunt considerate produse naturale suficient de sigure).

În continuare, vom explica cum le putem folosi și cum putem crea o trusă de uleiuri esențiale.

Elementele esențiale într-o trusă cu uleiuri esențiale

În această secțiune a articolului, vom explica proprietățile unora dintre uleiurile folosite de toată lumea.

Bol cu ulei esențial

Uleiul de portocală ajută în lupta contra microbilor și are efecte sedative. Lămâia este antiseptică și ajută la curățarea organismului de toxine, așa cum arată acest studiu din 2014.

Uleiul de oregano, conform acestui studiu, poate fi aplicat cu succes în caz de piciorul atletului. O simplă baie pentru picioare este eficientă în tratarea infecției cu ciuperca Tinea pedis. Uleiul conține monoterpene oxigenate, alcooli, aldehide, cetone și eteri.

Conform altui studiu, uleiul esențial de lavandă poate fi folosit pentru a ameliora simptomele ușoare de stres și epuizare și induce somnul.

Uleiul de ienupăr are diverse proprietăți farmacologice, printre care se numără și capacitatea sa diuretică. Este util în tratamentul dispepsiei, fiind aprobat de EMA. Acest studiu afirmă că este antioxidant și util în patologii precum Alzheimer și Parkinson.

Uleiul de geranium contribuie la reglarea nivelurilor de energie. Poate fi folosit ca regulator hormonal și regenerator al pielii, fiind ideal pentru amestecarea cu cremele hidratante.

Pentru a încheia această secțiune, menționăm un ingredient adorat de mulți oameni. Vorbim despre mușețel care, conform acestui studiu, este revigorant și calmant, cu efecte anestezice ușoare.

Cum folosim uleiurile esențiale?

Sticluță inclusă în trusă de uleiuri esențiale

 

Topic

Cea mai simplă utilizare este aromaterapia. Aceasta înseamnă că ar trebui să le simți doar mirosul.

Aplicarea pe piele este simplă, dar trebuie să luăm măsuri de precauție, pentru că vorbim de substanțe cu niveluri de concentrație foarte mari. Din acest motiv, ori de câte ori se folosesc uleiuri esențiale, se recomandă ca acestea să fie diluate în alte uleiuri vegetale sau argile.

Doar uleiurile esențiale de lavandă și mușețel pot fi aplicate direct pe piele. În ceea ce privește utilizarea orală, cantitățile vor depinde de fiecare persoană. În acest sens, cel mai bine este să consulți un profesionist.

Masaj

Persoană care face masaj

 

O modalitate terapeutică și plăcută de a le folosi este efectuarea de masaje corporale. Vom amesteca picături de ulei esențial cu crema de masaj sau puțin ulei de susan. În acest fel, vom spori beneficiile relaxante ale masajului.

Pentru a alege uleiurile potrivite, vom verifica dacă persoana are pielea caldă sau rece. Astfel, trebuie sa alegem uleiurile care dau căldură sau care se răcesc.

Odorizante și difuzoare

Pe piață, exista multe tipuri de difuzoare aromatice care ne permit sa conferim încăperii un miros plăcut cu foarte puțin ulei esențial. Unele sunt simple, folosind o lumânare pentru încălzirea apei cu picături de ulei esențial.

Gânduri finale

  • Pentru a face o trusă de uleiuri esențiale, este important să cumpărăm produse de calitate. Dacă este posibil, acestea ar trebui să fie ecologice, pentru a nu conține pesticide sau alte substanțe toxice.
  • Dacă urmează sa consumăm un ulei esențial, acesta trebuie să fie pentru uz oral. Compușii variază și ar putea fi toxici.
  • Uleiurile esențiale trebuie ținute departe de copii și animale de companie.
  • Îți recomandăm să consulți întotdeauna un terapeut înainte de a începe orice tratament.

Imaginile au fost oferite de Veganbaking.net



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.