Aromaterapia pentru durerile menstruale - Doza de Sănătate
 

Aromaterapia pentru durerile menstruale

Aromele anumitor uleiuri esențiale par să aibă un efect calmant asupra unor afecțiuni precum durererile menstruale. Îți vom spune ce arătă studiile și cum să pui în practică aromaterapia acasă.
Aromaterapia pentru durerile menstruale
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Oamenii au folosit aromaterapia încă din cele mai vechi timpuri ca adjuvant pentru ameliorarea durerilor menstruale și a altor tipuri de dureri. Aceasta implică utilizarea uleiurilor esențiale din diferite plante, care au efecte antiinflamatoare și calmante, conform mai multor cercetări. Cum poți folosi aromaterapia pentru durerile menstruale la tine acasă?

Deși nu este un tratament de primă linie pentru dismenoree, multe femei au ales să îl aplice în zilele menstruației, deoarece simt o senzație plăcută de ușurare. Deci, ce are de spus știința despre toate acestea? Și cum poți efectua aromaterapia acasă? Continuă să citești!

Ce este aromaterapia?

Aromaterapia este un tratament complementar care utilizează diverși compuși vegetali și uleiuri esențiale ale căror proprietăți favorizează relaxarea și ameliorarea durerii. Utilizarea acestor produse implică inhalarea sau aplicarea pe piele (în combinație cu un ulei purtător).

Aromaterapia este populară în medicina tradițională chinezească, deoarece se crede că aceasta contribuie la ameliorarea artritei reumatoide, a durerilor musculare și a afecțiunilor respiratorii, printre alte afecțiuni. Însă nu este considerată parte a medicinei convenționale din cauza lipsei de dovezi care să susțină efectele acesteia.

Femeie care folosește aromaterapia pentru durerile menstruale
Uleiurile esențiale oferă arome care aduc beneficii organismului.

Cum funcționează aromaterapia pentru durerile menstruale?

Una dintre cele mai relevante aplicații ale aromaterapiei are legătură cu ameliorarea durerii menstruale. De ani de zile, multe femei cu dismenoree primară au folosit această metodă ca adjuvant în ameliorarea simptomelor. Și, deși lipsesc studii privind eficacitatea sa, există o mulțime de dovezi anecdotice care vorbesc despre beneficiile sale.

Atât prin inhalare, cât și prin masaj, această terapie ar putea ajuta la scăderea severității crampelor menstruale și a altor simptome asociate menstruației. Cum se întâmplă acest lucru? Potrivit unor oameni de știință, explicația constă în efectul placebo.

Cu toate acestea, există ipoteze care sugerează faptul că uleiurile utilizate au efecte analgezice și antiinflamatoare. În consecință, ele contribuie la atenuarea durerii și a inflamației care apar în abdomen în timpul menstruației.

Ce spune știința despre aromaterapie și durerea menstruală?

După cum am menționat, nu există suficiente dovezi care să demonstreze faptul că aromaterapia ameliorează durerile menstruale. În ciuda acestui fapt, există cercetări care sugerează efecte pozitive împotriva dismenoreei.

De exemplu, un studiu publicat în Journal of Clinical Medicine a constatat faptul că utilizarea terapeutică a uleiurilor esențiale în aromaterapie poate calma dismenoreea primară. Astfel de efecte apar atât la aplicarea prin masaj, cât și la inhalare.

Un studiu controlat randomizat publicat în Journal of Alternative and Complementary Medicine a constatat că aromaterapia aplicată local cu lavandă, salvie și trandafir este eficientă în scăderea severității crampelor menstruale.

În plus, cercetările au constatat faptul că masajul cu o combinație de uleiuri esențiale (scorțișoară, cuișoare, trandafir și lavandă) și ulei de migdale a fost de ajutor în ameliorarea durerii și chiar a sângerărilor excesive. Deocamdată sunt necesare mai multe studii pentru a clarifica acest lucru.

Cum să folosești aromaterapia pentru durerile menstruale?

Unul dintre principalele avantaje ale aromaterapiei este faptul că este considerată sigură pentru majoritatea oamenilor. În plus, poți efectua o sesiune acasă cu doar câteva ingrediente. Tot ce ai nevoie sunt uleiurile esențiale de bază și un ulei purtător, cum ar fi cel de măsline, nucă de cocos sau migdale.

Ingrediente

 • 5 picături de ulei esențial (lavandă, trandafiri, salvie, mușețel)
 • 1 lingură de ulei purtător (15 grame)

Instrucțiuni

 • Pentru început, combină picăturile de ulei esențial cu o lingură de ulei purtător (nucă de cocos, măsline sau migdale).
 • Odată ce amestecul este gata, freacă uleiul pe zona abdominală printr-un masaj ușor.
 • Execută mișcări circulare timp de 5 sau 10 minute.
 • Dacă durerea persistă, poți aplica masajul de 3 sau 5 ori pe zi.

Opțional

 • Diluează 5 până la 10 picături de ulei esențial într-o oală cu apă clocotită.
 • Apoi, inhalează vaporii din oală.
 • Poți face același lucru cu un difuzor de aromaterapie.
Fată care are dureri menstruale
Durerile menstruale și crampele sunt incomode pentru multe femei, până la punctul de a le împiedica să-și desfășoare activitățile de zi cu zi.

Avertismente despre aromaterapie

În majoritatea cazurilor, ședințele de aromaterapie sunt sigure. În ciuda acestui fapt, cel mai bine este să efectuezi un mic test al uleiurilor înainte de a le aplica pe zone extinse de piele. Pentru a face acest lucru, masează o cantitate minimă de ulei pe piele și așteaptă o zi. Dacă nu există semne de iritație sau disconfort, acesta poate fi utilizat fără probleme.

Unele uleiuri inhalate pot provoca, de asemenea, reacții alergice la anumite persoane. Prin urmare, dacă simți congestie, strănuți sau ai alte simptome alergice în timpul utilizării uleiurilor, este mai bine să întrerupi administrarea.

Aromaterapie: un supliment pentru durerile menstruale

Când vine vorba de ameliorarea durerilor menstruale, aromaterapia poate fi un supliment util. Cu toate acestea, nu este un tratament de primă linie și efectele sale pot fi doar temporare.

Dacă dismenoreea este frecventă și invalidantă, cel mai bine este să consulți un medic. Profesionistul va stabili dacă sunt necesare teste complementare și te va îndruma spre alte opțiuni terapeutice.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Silva J, Abebe W, Sousa SM, Duarte VG, Machado MI, Matos FJ. Analgesic and anti-inflammatory effects of essential oils of Eucalyptus. J Ethnopharmacol. 2003 Dec;89(2-3):277-83. doi: 10.1016/j.jep.2003.09.007. PMID: 14611892.
 • Cooke B, Ernst E. Aromatherapy: a systematic review. Br J Gen Pract. 2000;50(455):493-496.
 • Lakhan SE, Sheafer H, Tepper D. The Effectiveness of Aromatherapy in Reducing Pain: A Systematic Review and Meta-Analysis. Pain Res Treat. 2016;2016:8158693. doi:10.1155/2016/8158693
 • Masaoka Y, Takayama M, Yajima H, Kawase A, Takakura N, Homma I. Analgesia Is Enhanced by Providing Information regarding Good Outcomes Associated with an Odor: Placebo Effects in Aromatherapy?. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:921802. doi:10.1155/2013/921802
 • de Cássia da Silveira E Sá R, Lima TC, da Nóbrega FR, de Brito AEM, de Sousa DP. Analgesic-Like Activity of Essential Oil Constituents: An Update. Int J Mol Sci. 2017;18(12):2392. Published 2017 Dec 9. doi:10.3390/ijms18122392
 • Marzouk, T. M. F., El-Nemer, A. M. R., & Baraka, H. N. (2013). The Effect of Aromatherapy Abdominal Massage on Alleviating Menstrual Pain in Nursing Students: A Prospective Randomized Cross-Over Study. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2013, 1–6. https://doi.org/10.1155/2013/742421

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.