Remedii naturiste pentru crampele menstruale - Doza de Sănătate
 

Remedii naturiste pentru crampele menstruale

Remediile naturiste constituie tratamente alternative pentru tot felul de probleme de sănătate, inclusiv crampele menstruale. Dacă te numeri printre milioanele femei afectate de acest disconfort, te încurajăm să încerci cu încredere remediile de mai jos.
Remedii naturiste pentru crampele menstruale
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

În articolul de azi, îți propunem câteva remedii naturiste pentru crampele menstruale.

Milioane de femei din toată lumea se confruntă cu această problemă în fiecare lună. Crampele menstruale presupun o senzație de durere în partea inferioară a abdomenului și au la bază contracțiile uterine cauzate de detașarea ovulului matur. Această durere este similară cu cea experimentată în timpul nașterii.

Următoarele remedii pot ameliora crampele menstruale, dar și disconfortul cauzat de probleme ca endometrioza, fibroza uterină și boala inflamatorie pelvină.

4 remedii naturiste pentru crampele menstruale

1. Remediu cu scorțișoară

Bețișoare de scorțișoară lângă o cană de ceai
Infuziile de scorțișoară sunt utile împotriva crampelor menstruale datorită proprietăților antiinflamatoare ale acestui ingredient.

Am inclus scorțișoara pe această listă de remedii naturiste care pot ameliora crampele menstruale datorită proprietăților sale antiinflamatoare incredibile. Iată cum o poți folosi:

  • Ia 2 bețișoare de scorțișoară și fierbe-le în 3,7 litri de apă.
  • Oprește focul de îndată ce apa începe să dea în clocot și lasă să infuzeze timp de 5 minute.
  • Bea cel puțin 2 căni de infuzie în fiecare zi. Servește-o caldă.

Scorțișoara este un condiment care poate fi inclus în numeroase băuturi. De pildă, o poți adăuga în lapte, ciocolată caldă sau chiar cidru de mere.

Scorțișoara are utilizări multiple, drept pentru care este bine să o ai mereu în bucătărie.

2. Remediu cu iarbă de lămâie

Iarba de lămâie prezintă multe denumiri alternative. Aceasta este cunoscută și ca lemongrass, citronella, Cymbopogon nardus sau verbina de India. Motivul pentru care o putem folosi ca să ameliorăm crampele menstruale este efectul său sedativ.

Cel mai bun mod de a administra acest ingredient este sub formă de infuzie, de până la trei ori pe zi. Bea infuzia cu iarbă de lămâie înainte de culcare pentru a te bucura de un somn odihnitor.

Efectul relaxant al acestei plante te va calma și, totodată, va ameliora durerea menstruală experimentată. Acest beneficiu este foarte important în timpul menstruației.

3. Remediu cu lemn dulce

Remedii pentru crampele menstruale cu lemn dulce
Remediile pe bază de lemn dulce oferă beneficii multiple în ceea ce privește tratarea crampelor menstruale. Este însă indicat să nu faci abuz de acest ingredient.

Un alt ingredient natural eficient împotriva crampelor menstruale este lemnul dulce. Folosit frecvent pe post de condiment și inclus în mâncăruri sărate, aroma sa unică va adăuga un plus de originalitate preparatelor tale.

Dar de ce este lemnul dulce util pentru a trata crampele menstruale? Simplu: acesta are proprietăți antiinflamatoare. Însă nu este indicat să consumi lemn dulce în cantități mari, deoarece conține o substanță numită glicirizină care, dacă se acumulează în exces în organism, poate cauza disconfort. Așadar, următorul remediu trebuie administrat doar o dată pe zi.

Consumă o cană de infuzie de lemn dulce atunci când experimentezi crampe menstruale. În supermarketuri, poți să găsești acest ingredient sub formă de ceai sau sub formă de rizomi în raionul de fructe și legume.

4. Remediu cu pelin

Pelinul este o plantă sacră în multe culturi datorită proprietăților sale medicinale. Dintre acestea, cea mai importantă este reprezentată de efectul său analgezic. De fapt, pelinul constituie un remediu ideal pentru a ameliora durerile abdominale și, în plus, are proprietăți antibiotice.

  • Este puțin probabil să găsești pliculețe de ceai de pelin în supermarketuri, dar poți găsi acest ingredient în plafar.
  • Folosește pelinul pentru a prepara o infuzie și bea-o de 2-3 ori pe zi. Durerea va dispărea!

Sfaturi suplimentare pentru a ameliora crampele menstruale

Femeie experimentând crampe menstruale
Poți ameliora semnificativ durerea experimentată combinând oricare dintre remediile menționate în acest articol cu aplicarea de comprese calde în regiunea abdominală.

Pe lângă cele patru remedii naturiste pentru crampele menstruale prezentate în acest articol, ține cont de faptul că poți amplifica efectele benefice ale acestora cu anumite trucuri.

De pildă, poți să aplici o pungă de cauciuc cu apă caldă pe abdomenul inferior în timp ce bei una dintre infuziile menționate anterior. Efectul calmant nu se va lăsa așteptat!

Un avantaj al remediilor naturiste este faptul că te ajută să eviți medicamentele analgezice. Însă, dacă crampele menstruale sunt cauzate de probleme cum ar fi endometrioza sau boala inflamatorie pelvină, trebuie să urmezi îndeaproape sfaturile medicului. Aceste infuzii nu vor da randament în anumite cazuri și ultimul lucru pe care îl vrei este să fii copleșită de durere.

Ai folosit vreodată remediile de mai sus? Care dintre ele a funcționat pentru tine?

Sperăm că te-am convins să le încerci în viitorul apropiat și, desigur, să respecți indicațiile primite de la medicul tău.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Cáceres Sandi, Oscar, Fragoso Ríos, Rodolfo, Mena Cedillo, Carlos, Álvarez Reyes, Anail, Pavón Román, Nashelli, Vació Muro, Claudia, & Cuairán Ruidíaz, Vicente. (2015). Hiperplasia multiepitelial focal: tratamiento comparativo, ácido glicirricínico contra nitrógeno líquido. Revista odontológica mexicana19(2), 101-105. Recuperado en 04 de marzo de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1870-199X2015000200006&lng=es&tlng=es.
  • Gallegos-Zurita, Maritza. (2016). Las plantas medicinales: principal alternativa para el cuidado de la salud, en la población rural de Babahoyo, Ecuador. Anales de la Facultad de Medicina77(4), 327-332. Recuperado en 04 de marzo de 2019, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1025-55832016000400002&lng=es&tlng=es.
  • Montero-Recalde, Mayra, Revelo I, Jessica, Avilés-Esquivel, Diana, Valle V, Edgar, & Guevara-Freire, Deysi. (2017). Efecto Antimicrobiano del Aceite Esencial de Canela (Cinnamomum zeylanicum) sobre Cepas de Salmonella. Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú28(4), 987-993. https://dx.doi.org/10.15381/rivep.v28i4.13890
  • Pulido Acuña, Gloria Paulina, Vásquez Sepúlveda, Patricia de las Mercedes, & Villamizar Gómez, Licet. (2012). Uso de hierbas medicinales en mujeres gestantes y en lactancia en un hospital universitario de Bogotá (Colombia). Index de Enfermería21(4), 199-203. https://dx.doi.org/10.4321/S1132-12962012000300005
  • Tres, J.C.. (2006). Interacción entre fármacos y plantas medicinales. Anales del Sistema Sanitario de Navarra29(2), 233-252. Recuperado en 04 de marzo de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1137-66272006000300007&lng=es&tlng=es.
  • Urióstegui-Flores, A. (2015). Hierbas medicinales utilizadas en la atención de enfermedades del sistema digestivo en la ciudad de Taxco, Guerrero, México. Revista de Salud Pública17, 85-96.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.