Tratamente pentru menoragie - Doza de Sănătate
 

Tratamente pentru menoragie

Pentru tratarea menoragiei, fiecare caz trebuie analizat individual. Nu toate femeile răspund la fel la aceleași abordări. În acest articol, îți vom împărtăși câteva opțiuni de tratament.
Tratamente pentru menoragie

Ultima actualizare: 24 noiembrie, 2020

Înainte de a prescrie tratamente pentru menoragie, primul lucru pe care îl fac profesioniștii din sănătate este să încerce să descopere cauza principală a problemei. Această tulburare provoacă sângerări menstruale abundente și prelungite.

De obicei, menoragia este asociată cu sângerări uterine anormale (metroragii). În acest caz, denumirea sa exactă este menometroragie. În general, tratamentul depinde de cauză și simptome.

În acest articol, vom analiza mai îndeaproape această afecțiune și câteva dintre posibilele tratamente.

Menoragia și cauzele acesteia

Strict vorbind, o femeie suferă de menoragie atunci când elimină mai mult de 80 de mililitri de sânge. Aceasta este limita tehnică pentru diagnosticarea patologiei. Ca regulă generală, aproape toate protocoalele globale de diagnostic consideră că mai mult de o săptămână de menstruație este un lucru anormal.

Iată care sunt cauzele posibile ale tulburării:

  • Dezechilibrul hormonal. Mulți hormoni joacă un rol important în ciclul menstrual. Dezechilibrul oricăruia dintre aceștia este suficient pentru a provoca sângerări. În general, poate fi vorba despre o problemă cu tiroida, estrogenul, progesteronul sau prolactina.
  • Fibroamele uterine. Prezența fibroamelor în uter este cauza metroragiei. Fibroamele sunt tumori benigne ale mușchilor netezi ai uterului. Acestea deformează suprafața endometrului și îl fac să sângereze mai mult.
  • Anticoagulantele. Femeile cu tulburări de coagulare sau cele care iau anticoagulante pentru a trata o altă afecțiune pot suferi sângerări foarte abundente. Ele riscă să sufere de anemie cu deficit de fier.
  • Perimenopauza. Este normal ca ciclul menstrual să fie modificat în perioada de dinaintea instalării menopauzei. Acest lucru duce la modificări ale cantității de sângerări lunare, variind de la stadii de amenoree la menstruații abundente în care sângele nu se coagulează corespunzător. Acesta este semnul apariției menopauzei.
Calendar cu ciclul menstrual
Menoragia apare atunci când sângerările menstruale ale unei femei sunt mai abundente decât în mod normal.

Tratamente naturale pentru menoragie

Înainte de a aborda modalitățile medicamentoase de a trata menoragia, trebuie să menționăm faptul că există și alternative naturale pentru cazurile ușoare. Pacienta trebuie să consulte întotdeauna un profesionist în domeniul sănătății pentru a vedea dacă poate recurge la aceste metode. În majoritatea cazurilor, acestea sunt prescrise împreună cu alte terapii medicale.

Hidratare

Menoragia duce la deshidratare, deoarece sângerările abundente determină pierderea de lichide. Femeile care suferă de această tulburare ar trebui să bea mai multă apă, în special în zilele dinaintea menstruației.

Cel mai bine este să bea și băuturi izotonice. O băutură izotonică este una care conține o concentrație de electroliți egală cu cea a sângelui. În acest fel, pacienta poate evita deshidratarea.

Dieta pentru anemie

O altă complicație asociată cu menoragia este anemia. Pierderea fierului din cauza sângerării duce la deficit de fier și scăderea nivelului globulelor roșii în sânge. Apar sindromul oboselii cronice, epuizarea, căderea părului, ritmul cardiac rapid (tahicardia) și pielea palidă.

Prin urmare, mulți medici recomandă tratarea menoragiei cu o dietă bogată în fier și vitamina C. Ambele componente contribuie la înlocuirea pierderilor cauzate de sângerare. Pentru aceasta, citricele, broccoli, carnea roșie și spanacul sunt opțiuni excelente.

Este important să fii supusă unei supravegheri medicale stricte dacă ai fost diagnosticată cu anemie. Această afecțiune trebuie corectată, fie prin alimentație, fie prin utilizarea suplimentelor pentru a atinge nivelurile normale de hemoglobină.

Tratamente medicamentoase pentru menoragie

După ce medicul va evalua cauzele menoragiei, acesta va lua în considerare diferite opțiuni de tratament. Acesta poate prescrie metode contraceptive, deoarece pilulele anticoncepționale pot regla ciclul menstrual. De asemenea, poate prescrie anumite analgezice și medicamente antiinflamatoare cu acțiune specială asupra sistemului reproducător feminin.

Iată câteva modalități de a trata menoragia:

  • Contraceptive. Hormonii contraceptivi au capacitatea de a regla ciclul menstrual. Acest lucru ajută femeile cu menoragie, deoarece scade cantitatea de sânge pierdută în fiecare lună. Nu contează ce tip de medicamente alege pacientul. Experții au observat rezultate pozitive în cazul pilulelor contraceptive, al contraceptivelor injectabile și al plasturilor.
  • DIU hormonal. Dispozitivele intrauterine care eliberează hormoni sunt foarte simple. Ele conțin hormoni care intervin în reglarea ciclului menstrual. În termeni specifici, experții le-au conceput pentru a ajuta femeile cu menstruații neregulate.
  • Acid mefenamic. Acest antiinflamator nesteroidian nu are un efect analgezic major. Cu toate acestea, s-a dovedit a fi un excelent ameliorator al crampelor menstruale. De asemenea, poate reduce sângerarea la femeile cu tulburări menstruale dureroase.
Anticoncepționale ca tratamente pentru menoragie
Una dintre cele mai populare modalități de a regla menstruațiile abundente sunt pilulele contraceptive.

Când să te adresezi medicului ginecolog

În general, simptomele menoragiei sunt ușor de recunoscut, deoarece boala provoacă sângerări abundente. Dacă suferi de acestea, ar trebui să te adresezi imediat medicului, deoarece procesul de diagnosticare poate dura ceva timp.

Dacă nu este tratată, menoragia va duce la anemie și va afecta calitatea vieții pacientei din cauza durerii sau lipsei de energie cauzată de tulburare. După investigații medicale, specialistul va prescrie cea mai bună opțiune pentru a regla ciclul menstrual al femeii și a corecta complicațiile asociate, cum ar fi anemia.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Kay, Sophie, and Charlotte Jean Sandhu. Lo esencial en ginecología y obstetricia. Elsevier Health Sciences, 2020.
  • Pérez, Carolina, et al. “Sangrado uterino anormal en mujeres tratadas con anticoagulantes orales en el Hospital de Clínicas.” Anales de la Facultad de Medicina, Universidad de la República, Uruguay 5 (2018): 121-127.
  • Cardero Reyes, Yusimy, Rodolfo Sarmiento González, and Ana Selva Capdesuñer. “Importancia del consumo de hierro y vitamina C para la prevención de anemia ferropénica.” Medisan 13.6 (2009): 0-0.
  • Solano, María Helena, and Irene del Carmen González. “Prevalencia de Ferropenia por Menorragia en una institución educativa del área de la salud en Colombia.” Revista Repertorio de Medicina y Cirugía 24.2 (2015): 137-142.
  • Cristóbal García, Ignacio. “Anticoncepción con métodos reversibles de larga duración.” (2015).
  • Tobón, John Jairo Zuleta. “Anticoncepción:¿ cuál método seleccionar?.” Iatreia 21.3 (2008): ág-280.
  • Toledo, María Josefa, and Elena Elizabet Gomez. “Sistemas intrauterinos liberadores de hormonas en el tratamiento de la menorragia.” Revista de Posgrado de la VIa Cátedra de Medicina 162 (2006): 19-22.
  • Hernandez, Ailyn Garcia, et al. “Calidad de vida relacionada con la salud en pacientes con menorragia.” Revista Cubana de HematologÃa, InmunologÃa y Hemoterapia 32.2 (2016).
  • González, ME Rosa, et al. “Hemorragia uterina.” Panorama actual del medicamento 41.407 (2017): 840-846.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.