Uleiuri esențiale pentru neuropatia diabetică - Doza de Sănătate
 

Uleiuri esențiale pentru neuropatia diabetică

Datorită proprietăților calmante ale acestora, uleiurile esențiale pentru neuropatie pot influența pozitiv tratamentul pacienților cu diabet zaharat. Află mai multe în acest articol!
Uleiuri esențiale pentru neuropatia diabetică
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Oamenii cunosc proprietățile terapeutice ale uleiurilor esențiale de sute de ani. Acestea sunt recunoscute pentru capacitatea lor de a îmbunătăți starea fizică și mintală, mai ales dacă ai anumite boli. Prin urmare, nu este o surpriză faptul că poți utiliza uleiuri esențiale pentru neuropatia diabetică.

Această afecțiune este gravă, deoarece provoacă leziuni progresive ale nervilor din cauza nivelurilor ridicate de zahăr din sânge. Poate fi asimptomatică, dar, de obicei, provoacă amorțeală, durere și alte disconforturi la nivelul extremităților. De asemenea, în cazurile severe, compromite sănătatea digestivă și cardiacă.

Cum pot ajuta uleiurile esențiale? Deși cercetătorii au nevoie de mai multe dovezi pentru a confirma efectele acestora, unele studii sugerează faptul că uleiurile esențiale pentru neuropatie pot ajuta la ameliorarea unora dintre aceste simptome în timpul tratamentului medicamentos.

Ce este neuropatia diabetică?

Medic ce pune diagnosticul de neuropatie diabetică

Înainte de a intra în detalii despre modul în care uleiurile esențiale pentru neuropatie pot ajuta persoanele cu diabet zaharat, este important să cunoști câteva elemente de bază despre această boală. După cum am menționat deja, este o complicație gravă și frecventă atât a diabetului de tip 1, cât și a celui de tip 2.

Boala apare din cauza nivelurilor ridicate de zahăr în sânge pe termen lung, mai ales atunci când nu este administrat un tratament pentru diabet. Drept urmare, nervii sunt deteriorați și încep să prezinte durere, amorțeală și alte simptome care se agravează.

Când starea este severă și de lungă durată, pacienții sunt vulnerabili la leziuni și infecții greu de tratat. Deoarece organismului îi este mai greu să se vindece atunci când zahărul din sânge nu este sub control, neuropatia poate duce la amputarea membrelor.

Tipuri de neuropatie diabetică

Termenul de neuropatie descrie diferite tipuri de leziuni ale nervilor. În cazul pacienților cu diabet, există patru tipuri principale de neuropatie:

 • Neuropatie periferică: Aceasta este cea mai comună formă. În principal, afectează picioarele și labele picioarelor, dar poate implica și brațele și palmele.
 • Neuropatie autonomă: Aceasta afectează sistemul nervos autonom. Prin urmare, duce la probleme de digestie, boli de inimă și disfuncții sexuale.
 • Mononeuropatie: Numită și neuropatie focală, apare atunci când există leziuni ale unui anumit nerv sau grup de nervi. Provoacă slăbiciune în zona afectată. Afectează, de obicei, mâinile, capul, trunchiul și picioarele.
 • Neuropatie proximală: Aceasta este o formă rară de neuropatie. Adesea, afectează șoldurile, fesele și coapsele, provocând dureri bruște și slăbiciune musculară.

Descoperă mai mult:

Care sunt nervii mâinilor?

Cauzele neuropatiei diabetice

Nevoia de uleiuri esențiale pentru neuropatia diabetică

Pacienții cu diabet zaharat sunt susceptibili la neuropatie din cauza nivelurilor ridicate de zahăr din sânge. Riscul este mai mare atunci când boala nu este ținută sub control pentru o perioadă lungă de timp. Alți factori care afectează dezvoltarea acesteia sunt:

 • Deteriorarea vaselor de sânge din cauza nivelului ridicat de colesterol
 • Leziuni mecanice, cum ar fi sindromul de tunel carpian
 • Obiceiuri proaste, cum ar fi fumatul și consumul de alcool
 • Deficitul de vitamina B12

Simptomele neuropatiei diabetice

Simptomele neuropatiei variază de la pacient la pacient. De cele mai multe ori, prima zonă afectată este reprezentată de picioare. Apar disconfortul, înțepăturile și durerea. Alte simptome sunt:

 • Sensibilitate la atingere
 • Pierderea simțului tactil
 • Probleme de coordonare la mers
 • Amorțeală sau durere la nivelul mâinilor sau al picioarelor
 • Arsuri la nivelul picioarelor, mai ales noaptea
 • Slăbiciune musculară
 • Umflare sau balonare
 • Greață, indigestie sau vărsături
 • Diaree sau constipație
 • Amețeli și transpirații excesive
 • Probleme ale vezicii urinare, cum ar fi incontinența
 • Uscăciune vaginală
 • Disfuncție erectilă
 • Probleme de vedere, cum ar fi vederea dublă
 • Creșterea frecvenței cardiace

Uleiuri esențiale pentru neuropatia diabetică

Uleiuri esențiale pentru neuropatia diabetică

Uleiurile esențiale sunt utilizate în medicina naturistă ca aliați pentru tratarea diferitelor simptome și probleme de sănătate. Utilizarea acestora, în special în aromaterapie, poate ajuta la scurtarea perioadei de recuperare. De asemenea, uleiurile esențiale pot ajuta în caz de:

 • Tăieturi, zgârieturi și infecții
 • Dezechilibre hormonale
 • Stări de stres, tensiune și anxietate
 • Probleme de somn

În acest caz, uleiurile esențiale pentru neuropatie pot ajuta pacienții diabetici. De fapt, beneficiile lor includ ameliorarea durerii și o digestie mai bună. Cum funcționează?

Uleiurile esențiale de mentă, mușețel roman și lavandă pot fi benefice în tratarea neuropatiei la persoanele cu diabet. Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a le evalua efectele, riscurile și beneficiile, unele persoane s-au simțit mult mai bine după aceste tratamente.

 • Menta: Are un ușor efect analgezic care ajută la ameliorarea durerii. În plus, acționează ca un relaxant muscular și ajută în problemele de digestie.
 • Mușețelul roman: Un studiu din 2014 a arătat faptul că această plantă poate ajuta la tratarea tulburărilor inflamatorii. De fapt, poate combate stresul oxidativ.
 • Lavanda: Cunoscută pentru acțiunea sa relaxantă și de calmare a durerii, lavanda ajută la tratarea neuropatiei la persoanele cu diabet. Proprietățile sale îmbunătățesc calitatea somnului, relaxează mușchii și scad durerea.

Cum se utilizează aceste uleiuri esențiale pentru neuropatia diabetică

Poți folosi aceste uleiuri în mai multe moduri. De obicei, sunt utilizate local pentru ameliorarea durerii, întotdeauna diluate într-un alt ulei, precum uleiul de cocos sau de măsline. În acest fel, uleiurile esențiale nu vor irita pielea.

O altă modalitate de a le folosi este să diluezi o cantitate mică în apa de baie. Acest lucru îți permite să profiți de proprietățile lor aromatice. Uleiurile esențiale se absorb prin piele. Ambele soluții pot reduce la minim simptomele asociate cu afectarea nervilor.

Riscuri și avertismente

Eficacitatea utilizării uleiurilor esențiale pentru tratarea neuropatiei la diabetici poate varia. Deoarece sunt necesare mai multe studii pentru a le verifica eficacitatea, probabil că nu vor funcționa la fel la toți pacienții. De asemenea, este important să utilizezi uleiuri esențiale 100% pure.

Pe piață, vei găsi și câteva uleiuri esențiale de calitate scăzută, care nu au aceleași beneficii. Cumpără doar uleiuri de calitate. Pentru a evita reacțiile alergice, testează produsul pe bucată mică de piele.

Dacă observi umflături sau pete roșii, întrerupe utilizarea uleiurilor. În plus, dacă ești gravidă, discută cu medicul înainte de a le utiliza. Nu ingera uleiuri esențiale din niciun motiv.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Yagihashi, S., & Mizukami, H. (2017). Diabetic neuropathy. In Diabetes and Aging-related Complications. https://doi.org/10.1007/978-981-10-4376-5_3
 • Callaghan, B. C., Cheng, H. T., Stables, C. L., Smith, A. L., & Feldman, E. L. (2012). Diabetic neuropathy: Clinical manifestations and current treatments. The Lancet Neurology. https://doi.org/10.1016/S1474-4422(12)70065-0
 • Zhao, J., Khan, S. I., Wang, M., Vasquez, Y., Yang, M. H., Avula, B., … Khan, I. A. (2014). Octulosonic acid derivatives from Roman chamomile (Chamaemelum nobile) with activities against inflammation and metabolic disorder. Journal of Natural Products. https://doi.org/10.1021/np400780n
 • Davies, S. J., Harding, L. M., & Baranowski, A. P. (2002). A novel treatment of postherpetic neuralgia using peppermint oil. Clinical Journal of Pain. https://doi.org/10.1097/00002508-200205000-00011
 • Cavanagh, H. M. A., & Wilkinson, J. M. (2002). Biological activities of lavender essential oil. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.1103
 • Hajhashemi, V., Ghannadi, A., & Sharif, B. (2003). Anti-inflammatory and analgesic properties of the leaf extracts and essential oil of Lavandula angustifolia Mill. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/S0378-8741(03)00234-4

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.