Terapii naturale pentru durerea neuropatică - Doza de Sănătate
 

Terapii naturale pentru durerea neuropatică

Durerea neuropatică este rezultatul unei leziuni sau defecțiuni a sistemului nervos. Pacientul simte durere, slăbiciune și amorțeală. Există terapii naturale care să amelioreze problema? În acest articol, îți vom spune tot ce trebuie să știi.
Terapii naturale pentru durerea neuropatică

Ultima actualizare: 06 octombrie, 2020

În ultimii ani, experții au început să apeleze la terapii naturale pentru durerea neuropatică. Deși nu sunt prima linie de apărare împotriva acestei afecțiuni, pacienții le pot folosi ca terapii secundare pentru a-și îmbunătăți simptomele și a avea o calitate mai bună a vieții.

Durerea neuropatică este durerea care apare ca o consecință a unei leziuni sau disfuncții a sistemului nervos, așa cum este definită de Asociația Internațională pentru Studiul Durerii (IASP). Poate apărea în sistemul nervos central – măduvă osoasă și creier – sau în zonele periferice – nervi, plex nervos microscopic și capete nervoase.

Pacienții experimentează adesea durere cronică severă, al cărei tratament poate fi dificil. Din această cauză, este important să consulți medicul și să evaluați împreună opțiunile de tratament în funcție de cazul tău particular. Cu toate acestea, după cum am menționat, poți lua în considerare și câteva terapii naturale care par să ajute la gestionarea simptomelor. Mai jos, vom detalia aceste terapii.

Terapii naturale pentru durerea neuropatică

Conform informațiilor publicate în The Lancet Neurology, durerea neuropatică se caracterizează printr-o durere spontană, continuă sau cu junghiuri, care apare după stimuli dăunători sau inofensivi. La pacienții suferinzi, răspunsurile la durere sunt amplificate, ceea ce reduce calitatea vieții.

Având în vedere complexitatea durerii neuropatice, atât diagnosticul, cât și tratamentul potrivit sunt dificil de stabilit. Cu toate acestea, potrivit aceleiași surse, există tratamente medicinale avansate care pot ajuta la controlul simptomelor. Acestea includ opțiuni precum:

 • Amitriptilina, gabapentina și pregabalina, care sunt, de obicei, primele opțiuni de tratament
 • Duloxetina, a doua opțiune
 • Opioide, tramadol și produse farmaceutice topice
 • Alte medicamente antiepileptice și antidepresive

Datorită cercetărilor recente, oamenii de știință au propus câteva terapii naturale care ar putea ajuta la gestionarea simptomelor durerii neuropatice. Deși cel mai bine este să consulți un medic specialist înainte de a începe oricare dintre aceste terapii, vorbim despre opțiuni pe care ar trebui să le iei în considerare pentru ameliorarea durerii neuropatice. Să aruncăm o privire mai atentă.

Acupunctura

Acupunctura practicată pe mână
Acupunctura poate fi o terapie secundară potrivită pentru a îmbunătăți circulația sângelui și a reduce răspunsul la durere.

Acesta este un tip de terapie complementară care face parte din medicina tradițională chineză. Specialiștii introduc ace subțiri în piele, pe diferite puncte de presiune, cu scopul de a ajuta la echilibrarea energiei din corp.

Din punct de vedere al medicinei occidentale, acest tip de terapie ajută la stimularea nervilor și a mușchilor. Din acest motiv, poate fi o terapie secundară potrivită pentru a îmbunătăți circulația sângelui și pentru a reduce răspunsul la durere. Însă este nevoie de mai multe studii pentru a clarifica efectele acupuncturii asupra durerii neuropatice.

În ciuda acestui fapt, mulți pacienți cu durere neuropatică au ales să utilizeze acupunctura pentru a-și îmbunătăți simptomele. De fapt, un studiu pilot publicat în Jurnalul European de Neurologie a obținut rezultate interesante în gestionarea durerii cauzate de această afecțiune.

În orice caz, acupunctura trebuie efectuată numai de profesioniști autorizați, deoarece prezintă și riscuri. Malpraxisul poate duce la accidentări, infecții și alte complicații.

Exercițiile fizice

Una dintre cele mai bune terapii naturale pentru durerea neuropatică este exercițiul fizic. De fapt, este unul dintre obiceiurile sugerate de medicina convențională pentru a îmbunătăți sănătatea și calitatea vieții pacienților afectați de această problemă.

Exercițiile fizice regulate ajută la creșterea tonusului muscular și la stimularea circulației. Datorită acestui fapt, pot ajuta la calmarea anumitor simptome ale neuropatiei. Un studiu publicat în Frontiers in Cellular Neuroscience a descoperit faptul că antrenamentul fizic ajută la îmbunătățirea funcției nervoase și reduce durerea neuropatică și alte tipuri de disfuncții senzoriale, cum ar fi amorțeala.

În plus, exercițiile fizice susțin reglarea nivelului de glucoză în sânge, ceea ce ajută la reducerea riscului de complicații legate de neuropatia diabetică. În mod ideal, ar trebui să începi treptat, fără să te suprasoliciți. În plus, este mai bine să ceri ajutorul unui antrenor profesionist sau al unui kinetoterapeut.

Meditația și yoga

Femeie care apelează la terapii naturale pentru durerea neuropatică
Meditația ajută la reducerea oboselii și a durerii cauzate de neuropatie.

Tehnici precum meditația și yoga pot fi terapii complementare pentru durerea neuropatică. Ambele practici te pot ajuta să gestionezi mai bine durerea cauzată de această afecțiune. De asemenea, sunt ideale pentru a reduce stresul și alte emoții care pot agrava durerea.

Un studiu publicat în International Journal of MS Care a stabilit faptul că meditația ajută la reducerea oboselii și a durerii cauzate de neuropatie. În plus, ajută la îmbunătățirea sănătății mintale a pacienților, care sunt predispuși la stres, anxietate și depresie.

De asemenea, un studiu recent apărut în Annals of Neurosciences indică faptul că yoga poate fi folosită și ca un adjuvant în controlul durerii neuropatice cauzate de leziunile măduvei osoase. Practicarea atentă de yoga ar putea influența pozitiv gestionarea durerii.

Recomandările pentru practicarea ambelor discipline sunt similare și, de fapt, acestea pot fi combinate. Cel mai bine este să cauți o zonă liniștită și confortabilă, departe de orice distragere a atenției. În plus, dacă este posibil, ar trebui să apelezi la un expert care te poate instrui corect.

Există și alte terapii naturale pentru durerea neuropatică?

În plus față de terapiile menționate mai sus, există și alte opțiuni de care ar trebui să ții cont dacă suferi de dureri neuropatice. Cel mai important lucru este să ne amintim că niciuna dintre aceste terapii nu înlocuiește planul de tratament al medicului și că trebuie aplicate cu prudență. Opțiunile includ:

 • Scăldatul în apă caldă
 • Folosirea unguentelor topice cu capsaicină
 • Aportul optim de vitamine, în special vitaminele din complexul B
 • Folosirea uleiurilor esențiale pentru masaje sau aromaterapie
 • Evitarea alcoolului și a tutunului
Dacă suferi de această afecțiune, nu uita să mergi la medic în mod regulat. De fapt, medicii și specialiștii în sănătate sunt singurii care îți pot oferi un tratament complet pentru acest tip de durere. Ține cont de asta!

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Colloca, L., Ludman, T., Bouhassira, D., Baron, R., Dickenson, A. H., Yarnitsky, D., … Raja, S. N. (2017). Neuropathic pain. Nature Reviews Disease Primers3. https://doi.org/10.1038/nrdp.2017.2
 • Macone, A., & Otis, J. A. D. (2018). Neuropathic Pain. Seminars in Neurology38(6), 644–653. https://doi.org/10.1055/s-0038-1673679
 • Baron, R., Binder, A., & Wasner, G. (2010, August). Neuropathic pain: Diagnosis, pathophysiological mechanisms, and treatment. The Lancet Neurology. https://doi.org/10.1016/S1474-4422(10)70143-5
 • Baute, V., Zelnik, D., Curtis, J. et al. Complementary and Alternative Medicine for Painful Peripheral Neuropathy. Curr Treat Options Neurol 21, 44 (2019). https://doi.org/10.1007/s11940-019-0584-z
 • Dimitrova, A., Murchison, C., & Oken, B. (2017, March 1). Acupuncture for the Treatment of Peripheral Neuropathy: A Systematic Review and Meta-Analysis. Journal of Alternative and Complementary Medicine. Mary Ann Liebert Inc. https://doi.org/10.1089/acm.2016.0155
 • Schröder, S., Liepert, J., Remppis, A., & Greten, J. H. (2007). Acupuncture treatment improves nerve conduction in peripheral neuropathy. European Journal of Neurology14(3), 276–281. https://doi.org/10.1111/j.1468-1331.2006.01632.x
 • Tavee J, Rensel M, Planchon SM, Butler RS, Stone L. Effects of meditation on pain and quality of life in multiple sclerosis and peripheral neuropathy: a pilot study. Int J MS Care. 2011;13(4):163–168. doi:10.7224/1537-2073-13.4.163
 • Telles, S., Sayal, N., Nacht, C., Chopra, A., Patel, K., Wnuk, A., … Anand, A. (2019). Yoga: Can it be integrated with treatment of neuropathic pain? Annals of Neurosciences26(2), 82–91. https://doi.org/10.5214/ans.0972.7531.260208

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.