8 uleiuri esențiale pentru somn mai bun - Doza de Sănătate
 

8 uleiuri esențiale pentru somn mai bun

Există mai multe strategii pe care le poți pune în aplicare înainte de a merge la culcare pentru a te relaxa și a adormi. Îți prezentăm 8 uleiuri esențiale pentru somn mai bun ce previn insomnia și care îți garantează o odihnă adâncă.
8 uleiuri esențiale pentru somn mai bun

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Somnul adânc și odihnitor pe timpul nopții este o nevoie fiziologică. Dormitul te ajută să gândești mai limpede, să iei decizii mai bune și să te concentrezi mai bine. Lipsa somnului îți afectează atât sănătatea mintală, cât și fizică. Utilizând aceste uleiuri esențiale pentru somn mai bun, îți vei putea crea o rutină sănătoasă de odihnă.

Înainte de a merge la culcare, poți pune în aplicare diverse trucuri și strategii pentru a te relaxa și a adormi mai repede. Astăzi vom discuta despre 8 uleiuri esențiale ce luptă contra insomniei și îți garantează un somn adânc.

Aromoterapia este o resursă valoroasă de mare ajutor pentru persoanele în căutare de liniște și relaxare.

Stres, insomnie, anxietate și depresie

Fată care are insomnie

Stilul de viață modern presupune o mulțime de responsabilități și griji ce pot declanșa episoade cronice de stres. Trezitul dimineața mult prea devreme, verificatul ceasului sau al telefonului în mod constant sau dificultatea de a adormi sunt doar câteva exemple ale stresului de zi cu zi.

Insomnia duce la modificarea programului zilnic, la schimbarea dietei și la consumul de cafea și alcool. Dacă nu dormi bine, vei fi indispus/ă, vei avea o stare de iritabilitate continuă sau epuizare generală. Stresul poate fi, de asemenea, un simptom al unei afecțiuni emoționale, precum depresia sau anxietatea.

Din fericire, aromoterapia este un aliat de nădejde împotriva acestui tip de probleme. Aceasta nu substituie un tratament medicamentos, dar te ajută să te simți mai bine în mod natural.

Uleiuri esențiale pentru somn și sistemul nervos

Uleiuri esențiale pentru somn mai bun

Uleiurile aromatice sau esențiale conțin ingrediente active ce acționează asupra sistemul nervos parasimpatic, ce controlează odihna, relaxarea și somnul. Milioanele de receptori olfactivi localizați la nivelul nasului sunt conectați cu creierul. Prin urmare, mirosul are un impact imediat asupra posibilității de a te odihni, relaxa sau adormi.

Printre cele mai cunoscute uleiuri esențiale pentru somn mai bun se numără cel de portocală amară sau lavandă, cu afecte relaxante și liniștitoare. Prin intermediul masajului, al infuziilor sau cu ajutorul unui difuzor special, aroma lor ajunge la creier, ajutându-te să obții un somn odihnitor și alungând tensiunea, anxietatea și depresia.

8 uleiuri esențiale pentru somn mai bun

Uleiuri esențiale pentru somn odihnitor

1. Uleiul esențial de lavandă, cel mai apreciat ulei esențial

Uleiul esențial de lavandă este considerat a fi foarte prețios în aromoterapie. Impactul său asupra creierului este indubitabil grație efectelor sale sedative și de relaxare. Este ideal pentru a putea adormi, chiar și în caz de insomnie cronică.

Pentru a profita de beneficiile oferite de uleiul esențial de lavandă, îți recomandăm să:

 • pui 15 picături într-un difuzor de aromă pe care să-l lași pornit pe timpul nopții;
 • îl masezi pe față, gât, brațe, palme și labele picioarelor;
 • pui o picătură pe fiecare articulație a mâinii, diluată în crema hidratantă sau uleiul de corp folosit de obicei.

2. Uleiul esențial de portocală amară

Proprietățile relaxante și sedative ale uleiului esențial de portocală amară combat cu succes insomnia, depresia, stresul, anxietatea și starea de nervozitate.

Fie că alegi să folosești un difuzor de aromă sau să-ți faci un masaj, uleiul de portocală amară este unul dintre cele mai bune uleiuri esențiale pentru somn mai bun.

3. Uleiul esențial de mandarină

Dacă întâmpini probleme în a te deconecta de agitația vieții de zi cu zi, atunci esența de mandarină îți va fi de mare ajutor pentru a te relaxa și odihni.

 • Cel mai bun mod de a folosi uleiul esențial de mandarină este prin punerea a 15 picături în difuzorul de aromă pe timp de noapte.
 • Poți, de asemenea, să consumi 2 picături dimineața și 2 seara, diluate în ulei de măsline extravirgin.

4. Uleiul esențial de valeriană

Proprietățile sedative ale uleiului esențial de valeriană garantează obținerea unui somn odihnitor și eliminarea insomniei.

 • Pune 15 sau 20 de picături de ulei în difuzorul de aromă pe timp de noapte sau masează-l pe față, gât sau membre.

5. Uleiul esențial de mușețel roman

Mușețelul roman este o plantă ideală pentru a combate insomnia. Aceasta are un efect relaxant puternic, de mare ajutor chiar și persoanelor hipertensive, ce au dificultăți în a se odihni.

6. Uleiul esențial de marjoram contra stresului

Proprietățile acestui ulei esențial ajută la reducerea nivelului de stres și la scăderea tensiunii arteriale. De asemenea, uleiul de marjoram te ajută să respiri mai ușor atunci când ești răcit/ă.

 • Folosește-l cu difuzorul de aromă sau pentru masaj. Este ideal pentru reducerea nivelului de stres.

7. Uleiul esențial de lămâiță pentru anxietate

Poți utiliza acest ulei esențial pentru a preveni stările de anxietate, atacurile de panică, depresia sau stresul, deoarece are efecte calmante puternice.

 • Pentru a profita din plin proprietățile uleiului de lămâiță, diluează 2 picături în ulei de măsline și consumă de trei ori pe zi.

8. Uleiul esențial de Petitgrain pentru a preveni acumularea de tensiune

Acest ulei hipnotic are proprietăți mai puternice decât uleiul esențial de mușețel. Mandarina Petitgrain este un relaxant muscular ce reduce nivelul de stres și induce starea de relaxare.

 • Este ideal pentru efectuarea de masaje.
 • Poți să-l miroși direct din sticlă sau să consumi zilnic 2 picături diluate în ulei de măsline extravirgin.

Aceste uleiuri esențiale pentru somn mai bun au efecte puternice asupra creierului. Așadar, te pot ajuta să te relaxezi deoarece combat insomnia, stresul și anxietatea. Poți să le miroși oricând pe parcursul zilei, în special seara, pentru a putea adormi liniștit.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Bakkali, F., Averbeck, S., Averbeck, D., & Idaomar, M. (2008). Biological effects of essential oils – A review. Food and Chemical Toxicology. https://doi.org/10.1016/j.fct.2007.09.106
 • Solórzano-Santos, F., & Miranda-Novales, M. G. (2012). Essential oils from aromatic herbs as antimicrobial agents. Current Opinion in Biotechnology. https://doi.org/10.1016/j.copbio.2011.08.005
 • Pilcher, J. J., Ginter, D. R., & Sadowsky, B. (1997). Sleep quality versus sleep quantity: Relationships between sleep and measures of health, well-being and sleepiness in college students. Journal of Psychosomatic Research. https://doi.org/10.1016/S0022-3999(97)00004-4

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.