Barotita medie: durerea de urechi din avion - Doza de Sănătate
 

Barotita medie: durerea de urechi din avion

Barotita medie se referă la o leziune la nivelul urechii medii cauzată de modificările de presiune (de obicei, în cabina unei aeronave). În majoritatea cazurilor, nu este o problemă severă și dispare de la sine imediat ce cobori din avion.
Barotita medie: durerea de urechi din avion
Karina Valeria Atchian

Scris și verificat de medicul Karina Valeria Atchian.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Înmulțirea călătoriilor aeriene internaționale înseamnă că tot mai mulți oameni trebuie să se confrunte cu schimbarea presiunii aerului în cabina aeronavei. Presiunea aerului în avioane este mai mică decât cea pe care o experimentăm la nivelul mării și, ca urmare, poate declanșa o afecțiune cunoscută sub numele de barotita medie.

Conform raportului din 2019 al IATA, Asociația Internațională a Transportului Aerian, numărul total de pasageri din întreaga lume în 2018 a fost de 4,3 milioane. Un număr mare dintre aceștia experimentează disconfort la nivelul urechii medii, care apare atunci când avionul urcă rapid pentru a atinge altitudinea de croazieră sau coboară.

În majoritatea cazurilor, acest disconfort este temporar. Însă multe persoane nu reușesc să echilibreze presiunea din urechea medie. Această problemă se numește barotită medie.

Citește mai departe pentru a afla ce este și cum să tratezi barotita medie!

Ce este barotita media sau durerea de urechi ce apare în avion?

Această afecțiune este cunoscută și sub denumirea de barotraumă (barotraumatism). Așa cum am menționat, este un dezechilibru al presiunii din urechea medie, care provoacă durere și chiar leziuni. Acest lucru apare mai des la copii.

Pentru a înțelege mai bine ce este această problemă de sănătate, trebuie să abordăm câteva concepte generale despre ureche care ne vor ajuta să știm cum să prevenim sau să tratăm această afecțiune.

Bărbat care resimte barotita medie
Barotrauma afectează urechea medie, generând durere și chiar vertij.

Cum funcționează urechea medie?

Urechea medie este un spațiu plin de aer, separat de exterior prin două structuri. Pe de o parte, avem membrana timpanică sau timpanul și, pe de altă parte, trompa lui Eustachio. Aceasta din urmă separă urechea medie de regiunea faringiană.

Presiunea din interiorul urechii medii trebuie să fie aceeași cu cea a mediului pentru ca membrana timpanică să vibreze și să își îndeplinească funcția. Când căscăm sau înghițim, trompa lui Eustachio se deschide rapid, ceea ce provoacă un flux de aer, echilibrând presiunea.

Atunci când trompa lui Eustachio nu funcționează corect, apar diferențe de presiune între urechea medie și mediul exterior. Acest lucru poate duce la o barotraumă.

Cea mai frecventă cauză a barotraumei este zborul cu avionul. Cu toate acestea, există și alte cauze, cum ar fi scufundările, urcatul pe munte sau utilizarea camerelor hiperbarice.

Ce se întâmplă în avion?

Avioanele comerciale au cabine presurizate cu aceeași presiune care există la altitudini între 7.000 și 10.000 de picioare. Aceasta este mai mică decât presiunea care există la nivelul mării. Pe măsură ce avionul urcă și coboară, presiunea atmosferică se schimbă și, în consecință, trebuie să se schimbe și presiunea din urechea medie.

Această schimbare ar trebui să fie treptată și echilibrată dacă înghițim normal. Aerul se va deplasa spontan în interiorul sau în afara urechii medii prin trompa lui Eustachio. Atunci când acest lucru nu se produce, apare o presiune crescută și întindere în timpan, provocând durere și pierderea auzului.

Timpanul poate dezvolta vânătăi sau mici hemoragii. Lichidul se poate forma și în urechea medie și, în cel mai rău caz, timpanul se poate rupe. Există o senzație de tensiune în ureche, iar persoana afectată poate experimenta tinitus.

Ce trebuie făcut atunci când apare barotita medie

Cele mai multe leziuni ale urechii se vor vindeca singure în timp, inclusiv ruperea membranei timpanice. Însă acest lucru depinde de revenirea la normal a trompei lui Eustachio. De asemenea, auzul revine de la sine în majoritatea cazurilor.

În anumite situații, medicul poate prescrie decongestionante orale, antihistaminice și chiar antibiotice. Toate acestea vor ajuta la deblocarea trompei lui Eustachio. Utilizarea analgezicelor va ajuta la diminuarea durerii.

Uneori, poate apărea o fistulă. Aceasta este o comunicare anormală între urechea medie și cea internă și provoacă amețeli. Într-o astfel de situație, un specialist în otorinolaringologie trebuie să intervină pentru a evalua nevoia de reparații chirurgicale.

Miringotomia (o mică incizie chirurgicală făcută în timpan) și timpanostomia (plasarea unui tub în timpan) ajută la prevenirea barotitei medii și la echilibrarea presiunii. De asemenea, aceste proceduri sunt folosite ca tratament, deoarece ajută la drenarea exudatelor.

Femeie care urcă în avion
Călătoria aeriană este principala cauză a barotitei medii, deoarece modificările de presiune afectează urechea medie.

Ce măsuri de precauție putem lua atunci când călătorim cu avionul pentru a evita barotita medie?

Dacă ne deplasăm cu avionul, putem ajuta la echilibrarea presiunii în timpul ascensiunii și al coborârii, pentru a limita disconfortul sau leziunile. Acest lucru este posibil utilizând oricare dintre următoarele metode:

  • Cască sau efectuează o manevră Valsalva (un efort de expirație cu menținerea căile respiratorii închise).
  • Mestecă gumă și înghite des.
  • Mănâncă bomboane acre.
  • Bebelușii pot suge un biberon sau o suzetă.
  • Uneori, decongestionantele orale, antihistaminicele și spray-urile nazale pot fi utilizate înainte de zbor (atât timp cât sunt prescrise de medic).
  • Experții au conceput dopuri pentru urechi pentru a reduce modificările de presiune, dar beneficiile lor nu au fost încă dovedite.

Dacă trebuie să zbori, îți recomandăm să te adresezi medicului de familie sau specialistului ORL pentru a primi sfaturi. Prevenirea barotitei medii, în special în cazul persoanelor cu alergii sau infecții, este esențială pentru îmbunătățirea stării de sănătate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.