Îngrijirea după scoaterea măselei de minte - Doza de Sănătate
 

Îngrijirea după scoaterea măselei de minte

După extracția măselei de minte, cel mai important lucru este să-ți cureți corect gura, să te odihnești și să ai grijă când și ce mănânci. Este o procedură dureroasă, dar necesară și inevitabilă.
Îngrijirea după scoaterea măselei de minte
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Mulți oameni urăsc să meargă la dentist pentru că se tem de procedurile dureroase. Scoaterea măselei de minte este, de obicei, una dintre sursele fricii de dentist, deoarece acest procedeu poate fi foarte dureros.

Măselele de minte sunt dinți care apar între 17 și 25 de ani. Cu toate acestea, la unii oameni, ele nu apar niciodată. Sunt numite și al treilea molar și ocupă ultimul loc pe linia dinților.

Este posibil nici să nu observi când îți apar măselele de minte. Totuși, apariția unei măsele de minte provoacă uneori anumite simptome, iar eliminarea ei devine o necesitate. De exemplu, atunci când măseaua de minte apasă pe ceilalți dinți, se creează tensiune în cavitatea bucală.

În acest articol, îți vom explica tot ce trebuie să știi despre scoaterea măselei de minte. De asemenea, vom discuta despre îngrijirea după intervenție pentru a evita complicațiile.

De ce este necesară scoaterea măselei de minte?

Așa cum am menționat deja, măselele de minte apar la vârsta adultă, atunci când ceilalți dinți sunt deja pe deplin formați. Aceasta înseamnă că mulți oameni nu au suficient spațiu în gură pentru ca acești dinți să se ridice și să se dezvolte normal.

Prin urmare, anumite măsele de minte pot crește prin apăsarea dinților de lângă acestea. Măselele de minte apar în partea din spate a gurii și uneori nu pot trece prin osul maxilarului. Acest lucru poate provoca dureri și complicații. Gingiile se pot infecta, dinții adiacenți pot fi deteriorați și întreaga zonă se inflamează.

De asemenea, persoanele care au gura mică observă că toți dinții se schimbă. Dinții pot suferi modificări din cauza presiunii exercitate de măselele de minte. Chiar dacă la început pare că totul este în regulă, în timp pot apărea probleme.

Fiind în partea din spate a gurii, se întâmplă des ca acești dinți să aibă carii sau să acumuleze tartru. Toate aceste aspecte fac ca eliminarea măselelor de minte să fie mai ușoară decât îngrijirea lor.

Bărbat cu dureri după scoaterea măselei de minte

Îngrijirea după scoaterea măselei de minte

Măselele de minte pot provoca dureri de maxilar sau chiar dureri de cap. De asemenea, pot provoca respirație urât mirositoare și inflamații ale gingiilor. Extracția are loc printr-o intervenție chirurgicală ambulatorie. De obicei, durează aproximativ o oră și jumătate, iar stomatologii folosesc anestezia locală.

Imediat după extracția măselelor de minte, medicii stomatologi recomandă anumite lucruri pentru ca recuperarea să se desfășoare fără probleme. În primul rând, este important să utilizezi analgezice. De fapt, le poți folosi pentru a calma durerea sau a preveni apariția acesteia.

Poți lua medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi paracetamolul și ibuprofenul. De asemenea, poți pune o compresă rece pe obraz pentru a reduce inflamația. Alte sfaturi utile sunt:

  • Nu scuipa imediat după operație. În acest fel, poți preveni sângerarea plăgii.
  • Este important să-ți iei liber de la serviciu. De asemenea, nu te apuca de activități obositoare.
  • Atunci când alegi meniul zilei, îți recomandăm să pui accentul pe mâncăruri moi în primele 24 de ore. De asemenea, este esențial să bei multă apă și să eviți băuturile calde, alcoolul și cafeaua.
  • Nu trebuie să fumezi sau să mesteci tutun, deoarece aceste obiceiuri pot modifica procesul de vindecare.
Bărbat la stomatolog cu durere de dinți

Stomatologii plasează, de obicei, una sau două copci pentru a închide rana. Deși poate părea neplăcut, trebuie să cureți zona în mod corespunzător. În primele câteva ore, este bine să nu te speli pe dinți și să nu-ți clătești gura.

Ceva mai târziu, trebuie să-ți cureți bine gura, având grijă de rană. Încearcă să cureți ușor zona cu o periuță de dinți. Unii stomatologi recomandă clătirea cu apă sărată pentru a grăbi vindecarea.

În concluzie…

Majoritatea oamenilor nu doresc să recurgă la scoaterea măselei de minte, deoarece procesul poate fi dureros sau inconfortabil. Cu toate acestea, dacă urmezi cu strictețe sfaturile medicului dentist și mergi frecvent la controale, nu ar trebui să apară complicații.

Nu toată lumea are măsele de minte și nu oricine va avea simptome dureroase. Mergi des la medicul stomatolog pentru a determina starea de sănătate a dinților.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.