Tratament pentru abcesul dentar - Doza de Sănătate
 

Tratament pentru abcesul dentar

Specialiștii ar trebui să trateze întotdeauna abcesele dentare, chiar dacă acestea izbucnesc spontan. Netratarea corectă a acestora poate duce la complicații grave.
Tratament pentru abcesul dentar

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Abcesele dentare sunt o afecțiune medicală destul de frecventă și pot apărea la orice vârstă. Este important să le abordăm și să le tratăm cât mai curând posibil pentru a preveni complicațiile. Descoperă în ceea ce urmează ce este și în ce constă un tratament pentru abcesul dentar!

Practic, un abces dentar este o infecție care apare la dinți sau gingii. Abcesele dentare sunt foarte incomode și pot provoca o durere acută și ascuțită care se înrăutățește odată cu trecerea timpului.

De obicei, primul simptom care apare este inflamația la nivelul gingiilor. Când se întâmplă acest lucru, cel mai bine este să explorezi cu atenție zona pentru a căuta posibile pungi de puroi. Dacă există puroi, înseamnă că există un abces dentar.

Ce sunt abcesele dentare?

Nevoia de tratament pentru abcesul dentar

Abcesele dentare sunt acumulări de puroi ce se formează din cauza unei infecții bacteriene. Acest lucru se poate întâmpla în diferite părți ale gurii din mai multe motive. De obicei, abcesul dentar se formează la rădăcina unui dinte sau între gingii și dinți.

Abcesul dentar este plin cu puroi și se inflamează treptat. De asemenea, devine din ce în ce mai dureros.

Abcesele dentare tind să se răspândească în zonele înconjurătoare. Uneori, acestea se extind până la gură, față, maxilar și chiar până la gât. În cazuri mai severe, pot bloca chiar și căile respiratorii.

În funcție de ceea ce le produce, putem împărți abcesele dentare în două tipuri:

  • Abcese periapicale. Aceste abcese se formează sub dinte. În general, sunt provocate de cariile sau traumele dentare prost tratate. Acestea sunt cele mai frecvente abcese dentare.
  • Abcese parodontale. Acestea apar când abcesul se formează în țesuturile care susțin dintele. Cu alte cuvinte, ele apar în gingii sau în os.

Caracteristicile și cauzele abceselor dentare

Inflamația este un semn că organismul tău a reușit să izoleze infecția. Sacul de puroi este o concentrație de globule albe, viruși, bacterii și agenți patogeni care ți-au atacat sistemul imunitar. Prin urmare, abcesele dentare sunt modul în care corpul tău se apără.

Abcesele periapicale apar atunci când bacteriile au invadat cea mai adâncă parte a dintelui, numită pulpă dentară. În acest caz, agenții patogeni intră prin cariile sau cavitățile dinților. Apoi, aceștia merg mai departe până ajung la rădăcina dintelui.

De obicei, acest lucru se întâmplă pentru că nu ai avut grijă în mod corespunzător de carii. De asemenea, abcesele dentare apar dacă nu îți îngrijești dinții sau dacă mănânci prea mult zahăr și dulciuri.

În cazul abceselor parodontale, un corp străin ajunge la rădăcina dintelui sau există o problemă de natură fizică cu acesta. Toate aceste lucruri facilitează răspândirea bacteriilor.

Simptomele și diagnosticul abceselor dentare

Femeie care are nevoie de un tratament pentru abcesul dentar

Durerea este cel mai frecvent simptom al abceselor dentare. Această durere este intensă, persistentă și pulsatilă. Adesea se extinde până la maxilar sau ureche. În plus, s-ar putea să fii mai sensibil/ă la căldură sau la frig și s-ar putea să simți presiune la mestecat.

De asemenea, poate apărea o inflamație în obraz sau pe față. În multe cazuri, este posibil să ai chiar febră și ganglionii limfatici de la nivelul gâtului sau maxilarului s-ar putea umfla. Este posibil să ai un gust rău sau sărat în gură.

În mod normal, medicul stomatolog va stabili un diagnostic după ce va examina zona. Uneori, este posibil să ai nevoie de o radiografie pentru a vedea cât de mult s-a răspândit infecția. Dacă se răspândește, medicul ar putea cere un RMN.

Tratament pentru abcesul dentar

Un tratament pentru abcesul dentar înseamnă eliminarea infecției care îl provoacă. Pentru a reuși acest lucru, medicul stomatolog ar putea face unele dintre următoarele lucruri:

  • Drenarea abcesului. În acest caz, medicul va face o incizie mică în abces pentru a îndepărta puroiul. Apoi, va curăța zona cu o soluție salină.
  • Efectuarea unei endodonții. Aceasta constă în găurirea dintelui, îndepărtarea pulpei dentare și scurgerea abcesului. Apoi, medicul va sigila cavitatea gingiei, precum și canalele radiculare ale dintelui. În general, stomatologul va acoperi dintele cu o coroană.
  • Administrarea de antibiotice. Dacă infecția s-a răspândit deja, cel mai probabil medicul stomatolog îți va prescrie antibiotice pentru tratarea acesteia. În mod similar, stomatologul va face acest lucru dacă ai un sistem imunitar slăbit.
  • Extracţia dentară. Dacă nu există altă opțiune, medicul va scoate dintele pentru a opri răspândirea infecției.

Uneori, abcesele dentare izbucnesc spontan. Indiferent de cauză, trebuie să mergi la stomatolog. După aplicarea tratamentului, prognosticul este bun. Cu toate acestea, dacă nu este drenat puroiul, infecția se poate răspândi și în alte părți ale corpului. De fapt, poate provoca chiar sepsis, care pune în pericol viața.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Medina Castro, J. F. (2009). Prevalencia de caries dental y necesidad de tratamiento en pacientes adultos con demanda de atención diagnóstica.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.