Curăță-ți dinții cu o pastă de dinți naturală - Doza de Sănătate
 

Curăță-ți dinții cu o pastă de dinți naturală

Pastele de dinți, soluțiile pentru albire și apele de gură din comerț conțin ingrediente mult prea agresive pentru pH-ul normal al gurii.
Curăță-ți dinții cu o pastă de dinți naturală
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 21 ianuarie, 2019

Ai folosit vreodată o pastă de dinți naturală? Deși produsele de igienă orală convențională ne oferă o senzație de prospețime imediat după utilizare, pe termen lung ele slăbesc mijloacele de apărare naturale ale cavității bucale.

Utilizând produsele din comerț, putem crește riscul de a dezvolta diverse probleme de sănătate orală, cum ar fi carii, gingivită sau infecții.

În locul produselor de igienă orală comerciale, poți opta pentru produse naturale, ieftine și ecologice. Acestea sunt preparate cu ingrediente ce mențin echilibrul natural al cavității bucale și care au proprietăți terapeutice pentru dinți.

În cele ce urmează îți vom prezenta câteva dintre cele mai utile ingrediente pentru a-ți prepara o pastă de dinți naturală eficientă, dar și câteva alternative naturiste pentru celelalte produse de igienă orală.

4 ingrediente ideale pentru a prepara o pastă de dinți naturală

Argila albă (bentonit)

Argila albă este un ingredient de bază pentru orice pastă de dinți naturală. Aceasta are următoarele proprietăți benefice:

  • Proprietăți de curățare
  • Proprietăți de alcalinizare
  • Proprietăți antiinflamatoare
  • Proprietăți de remineralizare

Nu ezita să folosești argilă albă pentru a-ți curăța dinții, însă ai grijă ce cumperi. Există mai multe tipuri de argilă albă, iar unele dintre acestea conțin ingrediente toxice pentru membranele mucoase din interiorul cavității bucale.

Asigură-te că argila pe care o folosești are o textură foarte fină, astfel încât să nu-ți afecteze smalțul dinților. Poți aplica argilă albă direct pe periuța dinți sau o poți combina cu ingredientele pe care urmează să ți le prezentăm.

Curcuma

Curcuma ca ingredient într-o pastă de dinți naturală

Acest condiment de culoare galbenă oferă numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv în ceea ce privește sănătatea orală. Iată câteva dintre acestea:

  • Proprietăți antiinflamatoare
  • Proprietăți antioxidante
  • Proprietăți de albire
  • Proprietăți antiseptice

Folosește puțină curcumă pentru a-ți peria dinții timp de două minute, apoi clătește-ți gura cu apă. O altă variantă este să combini acest condiment cu argilă albă, astfel încât să obții o pastă de dinți naturală și eficientă.

Uleiul de nucă de cocos

Pastă de dinți naturală pe bază de ulei de cocos

Uleiul de cocos are numeroase proprietăți medicinale ideale pentru orice pastă de dinți naturală. Acest ingredient oferă pastei o textură asemănătoare unui gel, făcând-o mult mai ușor de utilizat.

Pe lângă faptul că are o textură fină și o aromă tropicală, uleiul de cocos conține și acid lauric, o componentă ce previne dezvoltarea cariilor și a tartrului.

Pentru a-ți prepara o pastă de dinți naturală cu acest ingredient, îți recomandăm să folosești numai ulei de cocos extravirgin, deoarece uleiurile rafinate își pierd toate proprietățile benefice și, pe termen lung, pot deveni chiar toxice.

Bicarbonatul de sodiu

Pastă de dinți naturală cu bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este un înălbitor natural tradițional care albește dinții și ameliorează inflamația gingiilor. Nu folosi acest produs în exces deoarece poate afecta smalțul dentar.

Pentru a-ți prepara o pastă de dinți naturală eficientă, folosește o cantitate mică de bicarbonat de sodiu. Macină  acest produs sau diluează-l într-un lichid, apoi combină-l cu alte ingrediente până obții o pastă cu o textură foarte fină.

2 alternative naturiste pentru apa de gură

Infuzie de cimbru

Ceai de cimbru folosit ca apă de gură naturală

Următorul produs este o apă de gură naturală care ne pune la dispoziție toate beneficiile incredibile ale cimbrului. Nu trebuie decât să prepari o infuzie de cimbru concentrată, pe care o poți păstra în frigider timp de cel mult patru zile.

Dacă îți clătești gura cu această infuzie după ce ți-ai curățat bine dinții cu o pastă de dinți naturală, vei beneficia de proprietățile antiseptice și anticarii ale cimbrului.

Ceaiul de cimbru oferă protecție împotriva infecțiilor sau aftelor. Te sfătuim să îl folosești mai ales dacă gingiile tale sângerează foarte ușor.

Apa de mare

Apa de mare poate fi folosită ca apă de gură naturală

Apa de mare este o alternativă naturistă pentru apa de gură obișnuită. Acest lichid are abilități de remineralizare și alcalinizare.

Amestecă 500 ml de apă de mare cu 2,5 l de apă normală, aceste proporții fiind ideale pentru a menține pH-ul natural al cavității bucale. În acest mod, gustul amestecului nu ți se va părea foarte sărat.

Nu este nevoie să pui această apă de gură naturală în frigider deoarece nu există niciun risc să se altereze.

O alternativă naturistă pentru soluțiile de albire a danturii

Cojile de banană

Cojile de banană ajută la albirea dinților

Ai mai auzit până acum de acest truc casnic surprinzător? Deși majoritatea dintre noi obișnuim să aruncăm cojile de banană la gunoi, acest produs ne poate ajuta să ne albim dinții în mod natural.

Nu trebuie decât să-ți freci dinții cu interiorul unei coji de banană în fiecare zi, timp de două minute, apoi să te speli pe dinți ca de obicei. Grație conținutului de acid salicilic și acid citric al cojilor de banană, tartrul și orice pete care îți acoperă dinții vor dispărea treptat, iar dinții tăi vor fi din nou albi și strălucitori.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.