20 de utilizări ale cojilor de banane
În acest articol vom vorbi despre cele 20 de utilizări ale cojilor de banane pe care sigur nu le cunoști. Află mai multe din rândurile de mai jos!
Ai auzit probabil despre beneficiile bananelor. Dar știai că există peste 20 de utilizări ale cojilor de banane atât în gospodărie, cât și pentru piele și sănătate? Acest lucru se datorează proprietăților lor antifungice, antibiotice și enzimatice.
Utilizări ale cojilor de banane în gospodărie
- Lustruirea pantofilor: dacă freci suprafața pantofilor cu o coajă de banană, îi vei face să strălucească imediat.
- Lustruirea argintăriei: lustruiește-ți lingurile, furculițele și cuțitele până strălucesc.
- Adaos la îngrășământ: cojile de banane sunt un adaos excelent în îngrășământul organic.
- Îngrășământ pentru plante: Pune coji de banană într-un borcan de sticlă și adaugă apă. Apoi pune în borcan plante acvatice, acestea fiind foarte receptive la nutrienții cojilor. Unele persoane taie cojile în mai multe bucăți pe care le pun deasupra pământului din ghivece.
- Repelent împotriva afidelor: taie cojile în bucăți mici și îngroapă-le în jurul tufelor de trandafiri sau al altor arbuști. Acestea ajută la prevenirea celor mai frecvente boli ale plantelor.
- Atrag fluturii: dacă te bucură prezența fluturilor în grădina ta, împrăștie în diverse locuri mai multe bucățele de coji de banane; fluturii adoră acest miros dulceag!
- Prinderea moliilor: la fel ca fluturii, moliile sunt și ele atrase de parfumul dulceag al cojilor de banane.
- Te ajută să menții carnea suculentă: acest truc funcționează cel mai bine pentru pieptul de pui, înainte de a-l găti în caserolă sau în cuptor.
- Purificarea apei: numeroase studii au arătat că, oricât de surprinzător ar fi, cojile de banane absorb toxinele din râurile contaminate cu metale grele.
- Atrag păsările: păsările adoră gustul dulce al bananelor. Lasă o coajă pe pervaz, în grădină, pe balcon sau oriunde pot veni păsările să ciugulească din ea.
Îți recomandăm și:
Utilizări ale cojilor de banane în sănătate
- Albirea dinților: freacă-ți periodic dinții cu o coajă de banană (partea din interior) pentru a-i albi.
- Mască facială: nutrienții din coaja de banană oferă enzime care îmbunătățesc sănătatea pielii. Spală-te bine pe față cu un săpun cu pH neutru. Masează-ți fața cu o coajă de banană și las-o să se usuce, apoi clătește-te cu apă caldă.
- Reduc iritațiile și mâncărimile: dacă te-a înțepat un țânțar sau o furnică, pune o coajă de banană pe înțepătură și las-o să stea câteva minute. Acesta este un remediu eficient și pentru zgârieturi minore sau iritații produse în urma contactului cu iedera otrăvitoare sau stejarul otrăvitor.
- Aliment: în bucătăria asiatică și hindusă, cojile de banane sunt consumate în stare crudă sau gătite. Poți descoperi diverse rețete delicioase.
- Eliminarea negilor: pune o coajă de banană pe neg și leagă-o strâns cu ceva, înnoind-o permanent pe parcursul câtorva zile. În aproximativ o săptămână negul se va desprinde!
- Extragerea așchiilor: repetă aceeași pași ca și în cazul remediului pentru negi. Coaja acționează ca un agent natural ce extrage din corp orice obiect străin și deranjant.
Descoperă mai mult:
Utilizări ale cojilor de banane pentru îngrijirea pielii
- Elimină acneea: în fiecare seară, masează-ți tenul cu o coajă de banană. Nu te spăla, ci dormi așa. Dimineața poți să o clătești. Poți folosi acest remediu și ca o mască de față săptămânală.
- Tratament pentru psoriazis: freacă zona afectată cu partea interioară a cojii de banană. La început este posibil ca pielea să se înroșească mai tare; nu te îngrijora, este o reacție normală. Dacă vei aplica zilnic acest tratament, vei observa o diferență.
- Tratarea vânătăilor: Dacă vânătăile tale se vindecă greu, cojile de banane pot fi de ajutor. Pune o bucată deasupra zonei lovite și lasă nutrienții miraculoși să-și facă treaba.
- Previne ridurile: cojile acestor fructe conțin niveluri ridicate de potasiu, fier, magneziu și vitaminele A, B și E. Aplică bucăți de coajă direct pe piele — sub ochi și pe frunte.
- Păr deteriorat: pune bucăți de coajă în sticla de șampon sau de balsam, apoi spală-te ca de obicei. O altă idee bună este să pui cojile în blender și să aplici pasta ca o mască de păr pe care să o lași să acționeze timp de 30 de minute. Clătește-ți părul și spală-l în mod normal.
- Piele uscată: taie câteva coji în bucăți mai mici și amestecă-le cu bicarbonat de sodiu. Pune ambele ingrediente în blender, împreună cu puțină apă, apoi aplică amestecul pe față și pe gât. Lasă-l să acționeze timp de 20 de minute, apoi clătește-te cu apă rece.
- Hidratarea pielii: pasează coaja împreună cu o jumătate de castravete și pulpa unui mango. Aplică amestecul pe zonele care necesită hidratare, așteaptă 30 de minute, apoi clătește cu apă călduță.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
Israeli, Y., & Lahav, E. (2016). Banana. In Encyclopedia of Applied Plant Sciences. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-394807-6.00072-1
Soorianathasundaram, K., Narayana, C. K., & Paliyath, G. (2015). Bananas and Plantains. In Encyclopedia of Food and Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00054-4
Singh, B., Singh, J. P., Kaur, A., & Singh, N. (2016). Bioactive compounds in banana and their associated health benefits – A review. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.03.033