10 remedii naturale pentru vânătăi - Doza de Sănătate
 

10 remedii naturale pentru vânătăi

Oțetul de mere stimulează circulația sanguină. Masează zona învinețită cu puțin oțet pentru a elibera sângele „blocat” sub piele. 
10 remedii naturale pentru vânătăi
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Vânătăile, numite și hematoame, se formează atunci când sângele se acumulează sub suprafața pielii. Apar, de obicei, în urma unei lovituri sau contuzii. Toți am avut de-a face la un moment dat cu această problemă, așa că știm cât poate fi de dureroasă și supărătoare. Tocmai de aceea îți vom prezenta în articolul de azi 10 remedii naturale pentru vânătăi.

Remedii naturale pentru vânătăi

1. Rădăcina de arnică

Rădăcina de arnică este unul dintre cele mai eficiente și populare remedii naturale pentru vânătăi. Completează cu succes un tratament cu analgezice și agenți antiinflamatori. Acest lucru se datorează conținutului bogat de acid galic, cafeic și clorogenic, precum și de henelanină și dihidrohenelanină.

2. Gheața

Remedii naturale pentru vânătăi cu gheață

Un alt remediu binecunoscut pentru vânătăi și umflături de orice fel este gheața. Aceasta este foarte eficientă datorită faptului că temperatura scăzută duce la contractarea vaselor de sânge, reducând inflamațiile. În plus, gheața amorțește zona afectată și împiedică înrăutățirea aspectului vânătăii. Este important să aplici o compresă cu gheață imediat după impactul ce a cauzat apariția vânătăii.

3. Sarea

Sarea este o altă opțiune excelentă pentru a combate vânătăile. Aplică puțină sare pe zona afectată, iar aceasta va absorbi lichidul limfatic acumulat sub piele, reducând inflamațiile și durerea.

4. Ceapa

Remedii naturale pentru vânătăi cu ceapă

Ceapa este o altă alegere extrem de inspirată. Atunci când ai o vânătaie, aplică un strat de ceapă pe zona afectată. Alinaza, același compus ce ne face să lăcrimăm atunci când tăiem ceapa, stimulează circulația lichidului limfatic și previne acumularea de sânge sub piele. Este bine să aplici ceapa imediat după ce te-ai lovit.

5. Oțetul de mere

Toarnă oțet de mere pe un tifon și masează ușor zona învinețită. În acest fel, vei stimula circulația, iar sângele acumulat sub piele se va dispersa.

6. Aloe vera

Remedii naturale pentru vânătăi cu aloe vera

Aloe vera este cunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatorii, fiind folosită pentru tot felul de umflături și răni, mai ales arsuri. Aplică planta pe zona afectată pentru a preveni învinețirea. Dacă răcești gelul înainte de a-l folosi, vei reduce durerea și inflamațiile.

7. Pătrunjelul

Atunci când îți apare o vânătaie, taie câteva fire de pătrunjel și aplică-le pe regiunea afectată. Pătrunjelul are proprietăți analgezice și antiinflamatorii ce ajută la ameliorarea durerii. Este folosit și pentru reducerea inflamației articulațiilor.

8. Hamamelis

Hamamelisul este o plantă foarte populară în Japonia și în China, având proprietăți ce ajută la reducerea inflamațiilor și la ameliorarea durerii apărute în urma unui infarct miocardic. Pentru a trata vânătăile, trebuie să prepari un ceai din frunzele sale și să aplici lichidul pe zona afectată cu o compresă.

9. Usturoiul

Remedii naturale pentru vânătăi cu usturoi

Usturoiul este unul dintre cele mai bune remedii pentru vânătăi. Fiind un puternic antioxidant, poți să aplici puțin suc proaspăt de usturoi pe vânătaie. Acesta va stimula dezvoltarea de țesuturi noi. Datorită acestei calități și nu numai, consumul de usturoi crud este foarte benefic pentru sănătate.

10. Cartofii

Cartofii conțin catalază, o enzimă ce stimulează dezvoltarea celulară și ameliorează durerea și inflamațiile. Aplică o felie mică de cartof pe vânătaie și las-o să acționeze timp de câteva minute.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.