Mineralizarea dinților – câteva sfaturi - Doza de Sănătate
 

Mineralizarea dinților – câteva sfaturi

Pentru a ne îmbunătăți sănătatea orală, trebuie să avem grijă ce mâncăm. În același timp, trebuie să începem să folosim mai rar pastele de dinți și apele de gură din comerț și să le înlocuim cu rețete naturiste.
Mineralizarea dinților – câteva sfaturi

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Poate nici nu știai, dar pastele de dinți și apele de gură vândute în magazine conțin anumite chimicale ce ne pot deteriora smalțul dinților, ceea ce înseamnă că aceste produse nu sunt 100% sănătoase. Prin urmare, este mai bine să folosești tratamente naturiste pentru mineralizarea dinților.

Pastele de dinți comerciale ne promit albirea dinților și îndepărtarea plăcii bacteriene, iar aceste promisiuni sunt îndeplinite în general, însă prețul este pe măsură.

Dar nu-ți face griji: în acest articol îți vom prezenta cum poți să-ți prepari propria apă de gură pentru mineralizarea dinților, ce-ți va albi dinții și-ți va proteja smalțul. Citește în continuare și nu vei regreta.

Ce este mineralizarea dinților?

Pentru a explica acest proces cât mai bine posibil, trebuie să cităm cercetările lui Weston A. Price. Acesta a călătorit prin toată lumea în anii 1930 cu scopul de a descoperi populații cu o dantură bună, nedeteriorată.

Nu numai că a avut succes în acest demers, dar Price a descoperit și un element comun la toate populațiile cu dinți sănătoși. Secretul consta în vitaminele liposolubile, ce erau prezente în dietele urmate de 14 culturi răspândite pe tot globul. Aceste populații consumau pește, crustacee, lapte crud și brânzeturi.

Mai târziu, Price a descoperit că alimentele mai sus menționate au o concentrație mare de vitamine liposolubile, cum ar fi vitaminele A, D, E și, în mod special, K2. Aceste vitamine joacă un rol important în ceea ce privește depozitarea de minerale în dinți (adică mineralizarea dinților).

Mineralizarea dinților cu o apă de gură naturală

Vitamina K2, în mod special, joacă un rol important în ceea ce privește „dirijarea” mineralelor în cadrul organismului (adică spre oase sau dinți, dar nu spre artere).

În zilele noastre, părerile sunt împărțite. Cu toate acestea, majoritatea dentiștilor consideră că mineralizarea dinților pe cale naturală nu ar mai fi posibilă, în mare parte din cauza pastelor de dinți moderne. În prezent, grăsimile se găsesc în mod obișnuit în unt, cârnați, bacon, pește, fructe de mare etc.

Dacă vrei să menții o greutate sănătoasă, trebuie să și mănânci alimente sănătoase. Tot așa, dacă vrei să ai dinți puternici și bogați în minerale, trebuie să eviți produsele de igienă orală convenționale și să apelezi în schimb la variante naturale.

Rețetă pentru o apă de gură ce face posibilă mineralizarea dinților

Chiar dacă ești pe cale să cumperi o apă de gură naturală, verifică mai întâi eticheta. Există șanse mari ca aceasta să conțină glicerină.

Dacă însă vrei să-ți prepari propria ta apă de gură, obiectivul este să obții un lichid neted și omogen, care să nu fie prea puternic (altfel riști să împiedici mineralizarea dinților).

Într-una din cărțile sale, Dr. Ramiel Nagel susține că nu e nevoie decât de 30 de zile pentru ca smalțul să se distrugă complet. Totul depinde de alimentație (în mod special de tipul de grăsimi pe care le consumi), de nivelul de stres, de calitatea somnului, de metabolism și de starea generală de sănătate.

Dacă vrei să încetinești procesul de degradare al smalțului dentar, atunci va trebui să faci schimbări în dieta zilnică și în comportamentul tău de zi cu zi. Deci, vrei să ai dinții mai puternici? Soluția pentru problema ta se găsește în natură.

Știai că animalele care mănâncă numai carne crudă au dinți perfecți, lipsiți de carii? Și nu ai observat că animalele noastre de companie, dacă le hrănim cu alimente procesate, tind să dezvolte carii?

Același principiu ni se aplică și nouă. Fiind omnivori, dacă vrem să avem o dantură sănătoasă, trebuie să adoptăm o dietă bogată în substanțe nutritive obținute atât de la plante, cât și de la animale.

Natura ne-a pus la dispoziție cea mai eficientă modalitate de a ne proteja smalțul dinților. Nu trebuie decât să adoptăm o dietă cu un conținut bogat de calciu, fosfor și vitamine solubile și să evităm alimentele procesate.

Rețetă pentru o apă de gură ce albește dinții

Ingrediente:

  • 2 lingurițe de carbonat de calciu sub formă de pulbere
  • 1 linguriță de cristale de xilitol
  • 10 picături de oligoelemente lichide concentrate
  • 10 picături de ulei esențial de mentă
  • 5 picături de ulei esențial de lămâie
  • 2 cești de apă filtrată (500 ml)

Într-un castron mare, pune pulberea de carbonat de calciu și cristalele de xilitol, iar apoi adaugă apa și amestecă. Toarnă amestecul într-o sticlă sau într-un borcan, fixează dopul sau, respectiv, capacul și agită bine pentru 30-60 de secunde, până când cristalele de xilitol se dizolvă.

Agită apa de gură foarte bine înainte de fiecare utilizare. O poți ține în frigider pentru cel mult două săptămâni.

Mineralizarea dinților printr-un periaj adecvat

De ce sunt atât de bune ingredientele de mai sus?

  • Pulberea de carbonat de calciu ajută la mineralizarea dinților.
  • Cristalele de xilitol protejează dinții și gingiile.
  • Oligoelementele lichide concentrate ajută la mineralizarea dinților.
  • Uleiul esențial de mentă reîmprospătează respirația.
  • Uleiul esențial de lămâie poate albi dinții.

Cum trebuie să fie o apă de gură naturală?

  • Trebuie să conțină mentă. Unele persoane optează pentru un alt ulei esențial, cum ar fi cel de eucalipt, o opțiune la fel de bună. Nu uita: e foarte important să ai o respirație proaspătă.
  • Trebuie să fie puțin dulce. Nu vrem să sugerăm că ar trebui să folosești toată punga de zahăr (sau ai risca să faci chiar mai multe carii). Însă este foarte important ca apa de gură să aibă un gust plăcut.
  • Trebuie să contribuie la mineralizarea dinților. Saliva ne curăță dinții și reface depozitul de minerale pierdute din cauza alimentelor consumate. O apă de gură bună ar trebui să conțină minerale, astfel încât să poată ajuta saliva să-și îndeplinească funcția.
  • Trebuie să aibă un efect de albire. Cu siguranță vrei să ai un zâmbet strălucitor și alb. Însă pentru a-ți atinge obiectivul, nu trebuie să apelezi la tratamente chimice.
  • Trebuie să-ți ofere protecție împotriva cariilor. Apa de gură trebuie să curețe toate resturile alimentare prinse între dinți.
  • Trebuie să fie naturală. Va trebui să-ți prepari apa de gură chiar la tine acasă. Folosește rețeta pe care ți-am prezentat-o mai sus. Astfel, te vei putea bucura de niște rezultate net superioare celor oferite de pastele de dinți și apele de gură disponibile în magazine.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Conrads G, About I. Pathophysiology of Dental Caries. Monogr Oral Sci. 2018;27:1-10. doi: 10.1159/000487826. Epub 2018 May 24. PMID: 29794423.
  • Price WA., Nueva luz sobre la causa y prevención de la caries dental y de otros procesos de degeneración. Revista mensual de cirugía y prótesis dental, 1934.
  • Neel EAB., Aljabo A., Mudera V., Demineralization-remineralization dynamics in teeth and bone. International Journal of Nanomedicine, 2016.
  • Gargouri W., Zmantar T., Kammoun R., Kechaou N., et al., Coupling xylitol with remineralizing agents improves tooth protection against demineralization but reduces antibiofilm effect. Microbial Pathogenesis, 2018.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.