Țiuitul din urechi: cum să-l reduci prin alimentație - Doza de Sănătate
 

Țiuitul din urechi: cum să-l reduci prin alimentație

Dacă vrei să reduci intensitatea țiuitului din urechi, adaugă merișoare în dieta ta. Acestea ajută și la scăderea tensiunii arteriale!
Țiuitul din urechi: cum să-l reduci prin alimentație

Ultima actualizare: 04 ianuarie, 2019

Potrivit Academiei Americane de Otolaringologie, țiuitul din urechi este o problemă foarte frecventă în rândul populației.

Ne referim, desigur, la tinitus. Este un fel de bâzâit intens sau vâjâit care poate deveni o problemă foarte supărătoare. 

Tinitusul poate fi intermitent și poate fi prezent doar într-o ureche sau în ambele. Există mai multe cauze ale apariției sale, însă una dintre cele mai frecvente este, fără îndoială, bruxismul.

Este important de reținut că țiuitul din urechi nu reprezintă o boală. Este doar un simptom căruia trebuie să îi descoperi sursa. 

Uneori, este posibil să existe o problemă sau o inflamație la nivelul urechii interne. În alte cazuri, țiuitul apare ca urmare a expunerii constante la sunete de intensitate ridicată.

Oricum ar fi, există diverse tehnici pentru a ameliora această problemă, în funcție de cauza ei. Dacă „vinovatul” este bruxismul, poate fi necesar să porți o gutieră dentară în timpul nopții. Dacă ai o problemă cu auzul, medicul specialist îți va prescrie tratamentul adecvat.

Totuși, dieta poate fi foarte eficientă în aceste cazuri. Alimentele care reduc tensiunea arterială și inflamațiile pot fi de mare ajutor.

Alimente care reduc țiuitul din urechi

Există mai multe modalități de a reduce țiuitul din urechi.

Unele persoane apelează la „zgomotul alb”, în timp ce altele încearcă să-și controleze stresul. Aceste metode pot combate și problemele asociate cu bruxismul.

Cel mai bine este să găsești soluția care ți se potrivește.

Te-ar putea interesa și:

5 remedii naturale pentru tinitus

Alimentele de mai jos sunt utile pentru toată lumea, deoarece îmbunătățesc circulația, reduc inflamațiile, scad colesterolul și au un efect relaxant.

Iată care sunt ele.

Ananas

  • Ananasul este cel mai bun fruct antiinflamator, întrucât conține o enzimă uimitoare: bromelaina.
  • Bromelaina este atât de eficientă, încât este folosită în prezent pentru a trata și a reduce inflamațiile cauzate de tendinită, luxații, leziuni musculare minore, dureri de gât și cele de la nivelul urechilor.
  • Dacă țiuitul din urechi te deranjează constant, nu ezita. Mănâncă ananas proaspăt în fiecare zi.
Ananasul reduce țiuitul din urechi

Usturoi și ceapă

  • Atât ceapa, cât și usturoiul, ajută la reducerea prezenței infecțiilor. Este bine să adaugi aceste legume în stare crudă în salate și în alte preparate, în cantități mici.
  • În plus, proprietățile lor antibacteriene și antifungice ajută la întărirea sistemului imunitar.

Merișoare

O alimentație săracă în sodiu reduce tensiunea arterială și, odată cu ea, țiuitul în urechi.

  • Dacă în zona în care locuiești există merișoare proaspete, nu ezita să le consumi și tu. Aceste fructe mici și delicioase sunt bogate în antioxidanți, potasiu, calciu și magneziu și nu conțin sodiu.
  • Toți acești nutrienți ajută la reducerea inflamațiilor, ameliorează durerea și protejează inima.
  • Sucul natural de merișoare contribuie și la combaterea anxietății și a nervozității.
Sucul de merișoare reduce țiuitul din urechi

Germeni de grâu

Poți să găsești germeni de grâu în magazinele naturiste sau în raionul cu specialități de la supermarket.  Printre nutrienții extraordinari ai germenilor de grâu se numără vitamina F.

  • Vitamina F este acidul linoleic, care ajută la reglarea mai multor funcții din organism, la funcționarea optimă a ficatului, la o asimilare mai bună a grăsimilor și a zaharurilor și la reducerea tensiunii arteriale.
  • În plus, conținutul ridicat de vitamine B al germenilor de grâu ajută la îmbunătățirea impulsurilor nervoase. 
  • Acest grup extraordinar de nutrienți contribuie la reglarea sistemului nervos și a neurotransmițătorilor care reduc anxietatea.

Încearcă să adaugi o lingură de germeni de grâu în smoothie-uri sau iaurt.

Mușețel

Bea o cană de ceai de mușețel cu o oră înainte de culcare și te vei putea bucura de un somn de calitate.

  • Multe persoane se plâng că bâzâitul și țiuitul din urechi se intensifică noaptea. 

Pe lângă modificările din alimentație și respectarea indicațiilor medicului, încearcă să te implici în activități relaxante pentru a preveni agravarea problemei.

  • Fă dușuri fierbinți, practică yoga, fă exerciții ușoare. Toate acestea sunt de mare ajutor. Este ideal să le faci cu două ore înainte de culcare. Apoi, după o cină ușoară, bea un ceai de mușețel.
Poți combate țiuitul din urechi cu ceai de mușețel

Dintre toate băuturile naturale menite să trateze țiuitul din urechi, aceasta este, fără îndoială, cea mai eficientă.

În concluzie, dacă te supără tinitusul, mergi mai întâi la medic. Urmează tratamentul prescris de acesta și încearcă să adopți un stil de viață mai sănătos.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Piñeiro, E. (2009). La bromelina de la piña, nuevo complemento dietético. Fundación Erosky, 2.
  • Roberts, L. E., Eggermont, J. J., Caspary, D. M., Shore, S. E., Melcher, J. R., & Kaltenbach, J. A. (2010). Ringing Ears: The Neuroscience of Tinnitus. Journal of Neuroscience.
  • Langguth, B. (2011). A review of tinnitus symptoms beyond ‘ringing in the ears’: a call to action. Current Medical Research and Opinion.
  • Ramírez, C. (2016). Efectos Terapéuticos del Ajo (Allium Sativum). Salud y Administración3(8), 39–47.
  • Srivastava, J. K., Shankar, E., & Gupta, S. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with a bright future (review). Molecular Medicine Reports.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.