7 remedii pentru scăderea naturală a tensiunii arteriale - Doza de Sănătate
 

7 remedii pentru scăderea naturală a tensiunii arteriale

Deși următoarele remedii sunt foarte eficiente când vine vorba de ținerea sub control a tensiunii arteriale, este indicat să consultăm un specialist pentru a ne supune unor investigații medicale și a primi un diagnostic corect.
7 remedii pentru scăderea naturală a tensiunii arteriale

Ultima actualizare: 07 ianuarie, 2018

Vrei să descoperi câteva remedii pentru scăderea naturală a tensiunii arteriale? Reducerea valorii acesteia este un obiectiv pentru foarte mulți pacienți cu risc crescut de tulburări cardiace.

Tensiunea arterială măsoară forța cu care sângele circula prin artere. Dacă aceasta este prea ridicată, crește riscul de accident vascular cerebral, boli de inimă, infarct și nu numai.

Problema este faptul că hipertensiunea arterială apare aproape mereu neanunțată, simptomele sale nefiind evidente. Tensiunea arterială se măsoară în milimetri de mercur (mm Hg) și este alcătuită din două valori:

 • Prima (și cea mai ridicată) este presiunea sistolică.
 • Cea de-a doua este presiunea diastolică, a cărei valoare este mai scăzută decât a celei sistolice și indică presiunea dintre bătăile inimii.

Aceste două valori nu sunt constante, ci fluctuează pe tot parcursul zilei în funcție de activitatea fizică și alți factori. Când dormim, tensiunea arterială tinde să fie mai scăzută, însă ea crește atunci când facem mișcare.

Hipertensiunea arterială și simptomele sale

Scăderea naturală a tensiunii arteriale ca să fim sănătoși

Dacă la două sau mai multe examinări tensiunea ta arterială depășește valorile normale, medicul te va diagnostica cu hipertensiune. Printre posibilele simptome ale acesteia se numără:

 • Durerile de cap intense
 • Durerile în piept
 • Vederea încețoșată
 • Înroșirea feței
 • Amețeala
 • Greața și voma

Tratarea tensiunii arteriale

Medicul va evalua factorii de risc ai pacientului, ținând cont de rutina zilnică a acestuia.

Apoi, pacientul va trebui să adopte un nou stil de viață, astfel încât să își țină sub control greutatea corporală. Evitarea supraponderalității și a obezității sunt esențiale pentru a preveni hipertensiunea arterială.

 • Adoptă o dietă bogată în fructe, legume și alimente sărace în grăsimi
 • Limitează-ți aportul de sare cât de mult posibil
 • Evită tutunul și băuturile alcoolice
 • Fă suficientă mișcare

Din păcate, este posibil ca toate aceste schimbări să nu fie suficiente pentru a-ți controla tensiunea arterială. În mod normal, pacientul trebuie să urmeze și un tratament medicamentos.

Totodată, ai la dispoziție diverse remedii pentru scăderea naturală a tensiunii arteriale pe care le poți încerca.

Cele mai bune remedii pentru scăderea naturală a tensiunii arteriale

Suc de lămâie și coriandru

Amestecul de lămâie și coriandru oferă un efect diuretic sănătos. Această combinație stimulează eliminarea fluidelor și facilitează evacuarea prin urină a substanțelor care măresc tensiunea arterială.

Ingrediente

 • Zeama unei lămâi
 • 1 pahar (200 ml) de apă
 • 1 lingură (10 g) de coriandru

Instrucțiuni

 • Pune toate ingredientele menționate într-un robot de bucătărie și procesează-le timp de câteva minute, până obții o compoziție omogenă.
 • Bea un pahar din acest suc în fiecare zi, pe stomacul gol.

Usturoi

Scăderea naturală a tensiunii arteriale cu usturoi

Mulți specialiști susțin faptul că usturoiul intră în categoria de remedii pentru scăderea tensiunii arteriale. Acesta ajută și la reducerea nivelului de colesterol.

Poți lua pastile sau capsule cu usturoi. O altă variantă este să consumi un cățel de usturoi pe zi. Pentru a profita la maxim de beneficiile acestuia, pune cățelul la înmuiat în apă înainte de a-l consuma.

Ovăz

Ovăzul are un conținut ridicat de fibre solubile. Consumând această cereală, îți poți reduce nivelul de colesterol rău (LDL) cu până la 5%. Așadar, ovăzul este unul dintre cele mai eficiente remedii pentru scăderea tensiunii arteriale (mai ales dacă îl servești la micul dejun).

Ciocolată neagră

Ciocolata neagră (cu minim 70% cacao) conține ingrediente active numite flavonoide. Acestea pot reduce tensiunea arterială și oferă numeroase beneficii pentru sănătate.

Însă ciocolata pentru care optezi trebuie să aibă un conținut de cacao cât mai ridicat posibil. Proprietățile benefice ale ciocolatei cu lapte nu sunt la fel de numeroase.

Ulei de măsline

Uleiul de măsline susține scăderea naturală a tensiunii arteriale

Uleiul de măsline are abilitatea de a regla tensiunea arterială. Acest produs face parte din dieta mediteraneeană și, printre altele, te ajută să ții sub control diabetul și nivelul de colesterol rău (LDL).

Levănțică

Levănțica este un alt remediu naturist împotriva hipertensiunii arteriale pe care îl poți consuma sub formă de ceai. De asemenea, poți cumpăra tablete și capsule cu levănțică din comerț.

Mângâierea animalului de companie scade tensiunea arterială?

Oricât de greu de crezut ar părea, răspunsul la această întrebare este da. Dacă ai un câine sau o pisică în casă, animalul poate deveni un veritabil remediu pentru scăderea naturală a tensiunii arteriale.

Animalele de companie sunt utile împotriva hipertensiunii arteriale cauzate de stres.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • PAGE, I. H. (1948). High blood pressure. Scientific American. https://doi.org/10.1038/scientificamerican0848-44
 • National Institute of Hypertension (NIH). (2012). What is High Blood Pressure?
 • Chobanian, A. V., Bakris, G. L., Black, H. R., Cushman, W. C., Green, L. A., Izzo, J. L., … Roccella, E. J. (2003). Seventh report of the Joint National Committee on Prevention, Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Pressure. Hypertension. https://doi.org/10.1161/01.HYP.0000107251.49515.c2
 • U.S. Deparmente Of Health And Human Services. (2003). Your Guide to Lowering Blood Pressure. Blood Pressure.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.