Hipotensiunea: 8 alimente care o țin sub control - Doza de Sănătate
 

Hipotensiunea: 8 alimente care o țin sub control

Suferi de hipotensiune? Mărește consumul acestor alimente și descoperă cât sunt de eficiente în reglarea tensiunii arteriale fără a provoca efecte secundare. 
Hipotensiunea: 8 alimente care o țin sub control
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Hipotensiunea este o problemă medicală care se caracterizează printr-o valoare scăzută a tensiunii arteriale. În general, aceasta provoacă amețeli și vertij, iar în anumite cazuri leșin, dureri de cap și slăbiciune.

Simptomele de mai sus apar deoarece hipotensiunea împiedică distribuția corespunzătoare a oxigenului și a nutrienților în tot corpul, afectând în mod direct activitatea celulară.

Se consideră că suferi de hipotensiune dacă valoarea tensiunii arteriale este mai mică de 60 mm HG și 100 mm Hg. Dacă episoadele durează doar câteva secunde sau minute, este necesar să iei măsuri pentru ca aceastea să nu devină recurente.

Din fericire, îți poți modifica dieta pentru a obține nutrienții de care ai nevoie pentru a-ți regla tensiunea arterială.

Astăzi, îți prezentăm 8 alimente care te ajută să ții sub control hipotensiunea.

1. Ciocolata neagră ține sub control hipotensiunea

Ciocolata neagră ține sub control hipotensiunea

Persoanele care suferă de hipotensiune pot consuma cantități moderate din acest aliment gustos ca măsură preventivă. Ciocolata neagră îmbunătățește circulația de la nivelul arterelor și reglează tensiunea arterială. Aceste beneficii se datorează conținutului său de teobromină, un compus sănătos pentru circulație și artere.

În plus, ciocolata amăruie conține acizi grași și antioxidanți care ajută la combaterea hipotensiunii.

2. Apa de nucă de cocos

Apa de cocos este o băutură naturală cu un nivel ridicat de electroliți și antioxidanți care reglează tensiunea arterială. Multe persoane o preferă în defavoarea băuturilor pentru sportivi, deoarece remineralizează organismul, dar nu conține chimicale.

În comparație cu băuturile bogate în electroliți disponibile în comerț, apa de nucă de cocos este săracă în calorii, fiind o opțiune excelentă pentru hidratarea organismului. În plus, această băutură îmbunătățește oxigenarea celulară și ajută la combaterea simptomelor hipotensiunii.

3. Brânza

Brânza ține sub control hipotensiunea

Brânza conține cantități ridicate de sodiu, care este util pacienților cu hipotensiune (și dăunător celor cu hipertensiune).

Consumat în cantități mici, sodiul îmbunătățește circulația la nivelul arterelor și combate simptomele asociate hipotensiunii

Este bine de știut faptul că nu este indicat să mănânci brânzeturi în exces, deoarece acestea pot mări tensiunea arterială mai mult decât este normal, fapt care îți pune sănătatea în pericol.

4. Fructele oleaginoase

Fructele oleaginoase sunt o opțiune excelentă, indiferent dacă suferi de hipertensiune sau hipotensiune. Acestea au un nivel ridicat de vitamina B și acizi grași sănătoși care reglează circulația sanguină.

În plus, oleaginoasele oferă corpului o doză de energie, ameliorând letargia și slăbiciunea cauzate de hipotensiune. 

5. Ouăle

Ouăle combat hipotensiunea

Ouăle conțin cantități ridicate de vitamina B și aminoacizi esențiali care combat hipotensiunea. Acest aliment este recomandat pentru mărirea nivelului de energie și creșterea productivității fizice și mentale.

6. Citricele

Toate citricele sunt bogate în vitamina C și apă, ambele fiind de mare ajutor în ameliorarea simptomelor hipotensiunii.

Sucul proaspăt de citrice – sau consumul fructului întreg – ajută la reglarea nivelului de electroliți, stabilizând și tensiunea arterială.

Adaugă în dietă următoarele fructe:

  • Mandarine
  • Portocale
  • Lămâie
  • Limetă
  • Grepfrut

7. Carnea slabă

Carnea slabă combate hipotensiunea

O porție mică de carne slabă ajută la ameliorarea rapidă a hipotensiunii. Acest aliment conține proteine sănătoase, sodiu și alte minerale care reglează tensiunea arterială.

Totodată, carnea slabă este o sursă excelentă de nutrienți, oferind energie organismului și prevenind amețeala și slăbiciunea asociate hipotensiunii.

8. Apa

Este important să mărești consumul de apă. Acest lichid vital previne hipotensiunea cauzată de deshidratare sau insolație.

Apa îmbunătățește activitatea celulară, circulația sanguină și procesele de oxigenare. 

Suferi des de hipotensiune? Mărește consumul acestor alimente și descoperă cât sunt de eficiente în reglarea tensiunii arteriale fără a provoca efecte secundare. 


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.