Cum să tratezi infecțiile urechii
Există mai multe cauze care duc la apariția afecțiunilor urechii, cum ar fi apa care intră în ureche în timp ce facem baie, particulele străine sau insectele care pătrund în canalul auditiv, o infecție dentară care se extinde până în zona urechii, etc. În articolul următor îți vom oferi câteva sfaturi despre cum să tratezi infecțiile urechii la tine acasă.
Ce trebuie să știi despre problemele și infecțiile urechii
Infecțiile urechii interne sunt mai grave decât cele ale urechii externe. Fără tratamentul adecvat, infecțiile urechii pot duce la pierderea auzului (parțială sau totală), amețeală și probleme în desfășurarea activităților care țin de auz și echilibru.
- Otitele externe sau infecțiile urechii externe se caracterizează prin secreții, durere, roșeață și pierdere temporară a auzului; sunt cauzate în general de anumite bacterii și, în cazuri mai rare, de ciuperci sau virusuri.
- Otitele medii sau infecțiile urechii medii sunt foarte frecvente în rândul copiilor. Printre simptome se numără: febră, durere, pierderea parțială a auzului și lipsa poftei de mâncare. Apar atunci când urechea medie este încărcată de lichid sau mucus.
- Otitele interne sau infecțiile urechii interne prezintă simptome precum greață, amețeală, vomă și pierderea echilibrului. Apar atunci când partea interioară a urechii se inflamează. Nu sunt foarte frecvente, dar simptomele sunt foarte puternice.
Remedii populare cu ajutorul cărora tratezi infecțiile urechii
- Umple o sticlă pentru apă caldă (care se găsește în farmacii) cu apă fierbinte, acoper-o cu un prosop sau cu o cârpă și ține-o pe urechea afectată. Căldura ameliorează durerea și stimulează circulația sângelui, lucru care ajută la combaterea infecției.
Te-ar putea interesa și:
- Spală și taie mărunt trei caise mari. Încălzește-le într-o cratiță, iar apoi aplică-le sub formă de compresă pe urechea afectată.
- Fărâmițează o mână de frunze de busuioc și o mână de frunze de banan, încălzește-le și aplică-le ca o compresă pe urechea afectată.
- Încălzește o jumătate de lingură de ulei de măsline și îmbibă în el o bucată de vată. Pune vata la intrarea în ureche și las-o să stea timp de o oră.
- Curăță și zdrobește o ceapă. Așeaz-o într-o cârpă și încălzește-o în cuptorul cu microunde. Aplic-o pe post de compresă pe urechea afectată.
- Încălzește o lingură de ulei de măsline extravirgin și un cățel de usturoi zdrobit. Înmoaie o bucată de vată în ulei și așaz-o la intrarea în urechea afectată.
- Încălzește două mâini de orez și înfășoară-le într-un prosop. Pune prosopul pe pernă și așează-te cu urechea afectată deasupra lui.
- Într-o sticlă (din sticlă) curată și uscată adaugă șapte picături de ulei de măsline și conținutul dintr-o capsulă de vitamina E. Apoi adaugă doi căței de usturoi zdrobiți și amestecă bine. Acoperă sticla cu un capac și încălzește-o în baie de apă pentru un minut. După ce lichidul s-a încălzit, strecoară-l și pune câteva picături.
Cum tratezi infecțiile urechii
- Fierbe două linguri de absint într-un litru de apă timp de 10 minute. În timp de lichidul se răcește, lasă aburul să se ridice către urechea afectată.
- Adaugă două linguri de rută (virnanț) într-o cană cu apă fierbinte. Acoperă și lasă infuzia să se răcească. Înmoaie o bucată de vată în lichid și pune-o în ureche.
- Stoarce o lămâie și îmbibă o bucată de vată în zeamă. Așeaz-o cu delicatețe în ureche și las-o să stea pentru 10 minute înainte de culcare. Acest remediu este eficient în tratarea durerii cauzate de acumularea de ceară.
- Zdrobește zece flori de mușețel în patru linguri de ulei de măsline și lasă amestecul să stea timp de două zile. Aplică în urechea afectată cu o bucată de vată. Și acest remediu este eficient pentru durerea cauzată de excesul de ceară.
Te-ar putea interesa și:
- Încălzește două linguri de ulei de migdale. Lasă-l să se răcească până ajunge la temperatura camerei, aplică două picături în canalul auditiv și acoperă urechea cu o bucată de vată.
- Fierbe o mână de frunze de oregano în jumătate de cană de apă timp de trei minute. Ia vasul de pe foc și lasă amestecul să se răcească. Strecoară și toarnă lichidul într-o pipetă. Aplică trei picături în urechea afectată (dar nu și dacă timpanul este perforat).
- Încălzește un cartof la cuptorul cu microunde la o temperatură joasă. Înfășoară-l într-o cârpă sau un prosop și ține-l pe urechea afectată.
- Adaugă o mână de sare în jumătate de cană de apă fierbinte. Îmbibă o cârpă și aplic-o pe ureche.
- Rade o ridiche și încălzește-o. Înfășoar-o într-o cârpă subțire și ține-o pe ureche până se răcește.
Cum să eviți durerile și să tratezi infecțiile urechii
- Nu îți curăța urechile cu bețișoare de urechi
- Tratează infecțiile în gât.
- Întărește-ți sistemul imunitar, dacă vrei să tratezi infecțiile urechii
- Nu împrumuta căștile altor persoane.
- Evită să înoți în iazuri, lacuri sau râuri.
- Evită să înoți în piscine care conțin foarte multă clorură.
- Nu introdu obiecte străine în ureche.
- Dormi pe o parte pentru a facilita scurgerea impurităților.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Lee, H., Kim, J., & Nguyen, V. (2013). Ear infections: Otitis externa and otitis media. Primary Care – Clinics in Office Practice. https://doi.org/10.1016/j.pop.2013.05.005
- Harmes, K. M., Blackwood, R. A., Burrows, H. L., Cooke, J. M., Van Harrison, R., & Passamani, P. P. (2013). Otitis media: Diagnosis and treatment. American Family Physician. https://doi.org/10.1288/00005537-189912000-00020
- Sagall, R. J. (1990). Ear infections. Day Care & Early Education. https://doi.org/10.1007/BF01620173