10 simptome ale diabetului care nu trebuie ignorate - Doza de Sănătate
 

10 simptome ale diabetului care nu trebuie ignorate

Deși următoarele simptome pot fi asociate și cu alte probleme de sănătate, dacă survin împreună, este posibil să suferi de diabet.
10 simptome ale diabetului care nu trebuie ignorate

Ultima actualizare: 29 ianuarie, 2019

Diabetul este deseori numit „ucigașul tăcut” deoarece se poate dezvolta fără a provoca simptome. Totuși, pot exista anumite semne îngrijorătoare care nu trebuie ignorate. Iată care sunt principalele simptome ale diabetului.

Diabetul în categoria tulburărilor metabolice și este caracterizată prin creșterea nivelului de glucoză din sânge. Drept rezultat, calitatea vieții pacientului scade, iar riscul acestuia de a dezvolta o tulburare cardiovasculară sau neurologică crește.

Mult mai îngrijorător este însă faptul că numeroase persoane au tendința să ignore semnalele de alarmă ce indică prezența diabetului.

În general, simptomele diabetului pot fi confundate cu simptomele produse de alte tulburări mult mai frecvente și inofensive. De fapt, se estimează că unul din trei diabetici nu știe că suferă de această boală.

Dacă nu obțin un tratament corespunzător, riscul diabeticilor de a dezvolta complicații este foarte ridicat. Din acest motiv, este esențial să cunoaștem care sunt principalele semnale de alarmă privind prezența diabetului în corp, astfel încât să știm când trebuie să consultăm un medic.

Deoarece multe persoane nu le cunosc, în articolul de azi te invităm să descoperi cele mai frecvente zece simptome ale diabetului.

10 simptome ale diabetului

1. Urinare frecventă

Simptome ale diabetului precum urinarea frecventă

Urinarea frecventă poate fi cauzată de o infecție urinară sau de consumul excesiv de lichide. Dacă însă simți nevoia să urinezi frecvent deși nu te regăsești în niciuna din cele două situații, este posibil să suferi de diabet.

Diabetul suprasolicită rinichii, în vederea eliminării excesului de glucoză prin intermediul urinei.

2. Sete frecventă

Acest simptom este asociat celui anterior. Pe măsură ce organismul tău elimină urină, vei simți o sete din ce în ce mai intensă cauzată de nevoia de a înlocui lichidele pierdute.

3. Poftă de mâncare excesivă

Simptome ale diabetului precum creșterea apetitului

Senzația de foame poate fi provocată atât de hipoglicemie, cât și de hiperglicemie. Cauza acestui simptom este faptul că celulele nu primesc cantitatea optimă de zahăr. Ele trimit semnale creierului, iar persoanei afectate i se face foame.

4. Uscarea gurii

Uscarea excesivă gurii este foarte neplăcută și poate semnala prezența unor probleme de sănătate grave. Pe lângă faptul că sugerează că ești deshidratat, acest simptom poate arăta că suferi de diabet de tip 2.

Uscarea pielii din interiorul cavității bucale creează un mediu propice proliferării bacteriilor, crescând riscul dezvoltării infecțiilor gingivale și a problemelor dentare.

5. Oboseală

Oboseala pe lista de simptome ale diabetului

Oboseala excesivă sau cronică este un simptom pe care nu trebuie sub nicio formă să-l ignori. Deși este firesc să te simți obosit în urma suprasolicitării fizice, această senzație poate indica faptul că celulele tale nu sunt aprovizionate cu suficientă glucoză.

Oboseala poate avea la bază și nevoia de a urina pe timp de noapte, lucru care îți afectează somnul și te împiedica să te odihnești corespunzător.

6. Tulburări de vedere

Ochii reprezintă două dintre cele mai afectate organe de prezența diabetului. Glicemia ridicată afectează retina, cauzând vedere încețoșată. Câteodată poți percepe sclipiri de lumină care te împiedică să vezi corect.

Dacă suferi de diabet și nu obții un tratament adecvat, este posibil să-ți pierzi vederea sau să dezvolți anumite tulburări de vedere ireversibile.

7. Infecții

Deoarece bacteriile, virusurile și ciupercile se dezvoltă mai ușor în medii bogate în glucoză, diabetul crește frecvența infecțiilor de orice fel. Diabeticii dezvoltă adesea infecții vaginale, cutanate sau urinare.

8. Amorțeală sau furnicături la nivelul extremităților

Diabetul poate cauza furnicături la nivelul extremităților

Furnicăturile și amorțelile sunt rezultatul distrugerii nervilor din cauza diabetului. Ambele senzații pot fi recurente și sunt deseori însoțite de durere și inflamații.

Dacă boala nu este ținută sub control, leziunile nervilor pot deveni permanente, fapt ce are consecințe dramatice.

9. Pierdere sau creștere în greutate nejustificate

Pierderea sau creșterea în greutate pot fi consecința inabilității organismului de a utiliza insulina. Diabetul previne aprovizionarea celulelor cu glucoză, motiv pentru care organismul recurge la proteinele din mușchi pentru a obține energie.

De asemenea, așa cum am menționat mai sus, această boală îți poate crește semnificativ pofta de mâncare (în special de dulciuri), fapt care duce la îngrășare.

Îți recomandăm să citești și:

7 infuzii medicinale pentru tratarea diabetului

10. Leziunile se vindecă greu

Diabetul împiedică rănile să se vindece în timp util

Diabetul provoacă degradarea vaselor sanguine. Drept consecință, organismul nu va mai putea să vindece la gel de repede micile tăieturi și zgârieturi. Excesul de glucoză afectează venele și arterele, reducând abilitatea acestora de a transporta sânge către celule pentru a vindeca leziunile.

Acum că ți-am prezentat zece dintre cele mai frecvente simptome ale diabetului, vrem să-ți amintim că această boală poate fi prevenită prin adoptarea unui stil de viață sănătos.

Te sfătuim să-ți menții o greutate sănătoasă și să eviți fumatul, sedentarismul și dietele bogate în grăsimi saturate, zaharuri și alimente procesate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • American Diabetes Association. (2015). Diabetes Symptoms: American Diabetes Association.
  • International Diabetes Federation. (2015). Signs and symptoms of diabetes. International Diabetes Foundation.
  • Fritschi, C., & Quinn, L. (2010). Fatigue in patients with diabetes: A review. Journal of Psychosomatic Research. https://doi.org/10.1016/j.jpsychores.2010.01.021

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.