Legătura dintre hormoni și durerile de cap - Doza de Sănătate
 

Legătura dintre hormoni și durerile de cap

Estrogenul este unul dintre hormonii asociați cel mai des durerilor de cap. Acesta este motivul pentru care durerile de cap pot apărea atunci când se apropie perioada menstruală. Citește mai departe pentru a afla mai multe informații utile!
Legătura dintre hormoni și durerile de cap

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Durerile de cap sunt un simptom comun al diferitelor afecțiuni, iar dezechilibrele hormonale sunt una dintre cauze. Aproape orice boală se poate manifesta prin acest tip de durere, fie că este vorba de o răceală sau o problemă de vedere. În articolul de astăzi, vom discuta despre legătura dintre hormoni și durerile de cap.

Mulți oameni le ignoră, dar dezechilibrele hormonale pot declanșa multe disconforturi, în special la femei, deoarece hormonii lor fluctuează în timpul ciclului menstrual, care durează aproximativ 28 de zile.

În mod similar, dezechilibrele hormonale variază și în funcție de stadiul vieții. Cei mai importanți hormoni la femei sunt estrogenul și progesteronul. Citește mai departe pentru a afla care este relația lor cu durerile de cap și ce poți face în legătură cu ele!

Legătura dintre hormoni și durerile de cap

Oamenii de știință au reușit să demonstreze că anumite dureri de cap sunt mai frecvente la femei decât la bărbați prin diferite studii. Mai exact, femeile sunt mai predispuse la migrene și dureri de cap de tip tensional.

Migrenele sunt dureri de cap severe, pulsatile, ce apar de obicei pe o parte a craniului. Această durere poate fi însoțită și de alte simptome, cum ar fi sensibilitatea la lumină și greața.

Durerile de cap tensionale provoacă un disconfort generalizat. Poate fi dificil să le diferențiem de migrene, dar există anumite particularități. De exemplu, migrenele sunt adesea agravate de exercițiile fizice, în timp ce durerile de cap tensionale nu.

Faptul că ambele tipuri de durere sunt mai frecvente la femei indică faptul că există o componentă hormonală. Mai mult, această ipoteză este întărită de faptul că majoritatea femeilor tind să le experimenteze în timpul ciclului menstrual.

Interesant este că majoritatea acestor tipuri de durere apar chiar înainte de menstruație din cauza scăderii nivelului de estrogen.

Hormoni și durerile de cap la femei

Principalii hormoni feminini și durerile de cap

Deși este adevărat că majoritatea femeilor suferă de dureri de cap chiar înainte de menstruație, există variații. În unele cazuri, durerea de cap apare cu câteva zile înainte. În altele, acesta se manifestă pe parcursul întregii perioade menstruale.

Acest lucru variază, de asemenea, în funcție de vârsta femeii, iar incidența durerilor de cap crește odată cu apropierea menopauzei. Acest lucru se întâmplă deoarece nivelurile de estrogen fluctuează semnificativ în această etapă a vieții.

Intensitatea acestui simptom poate fi destul de invalidantă. Reține faptul că variațiile hormonale cauzează adesea și alte simptome, dureri de burtă și schimbări de dispoziție. Din acest motiv, trebuie să faci tot ce poți pentru a reduce disconfortul.

Cum se tratează aceste dureri de cap

Există tratamente pentru durerile de cap corelate cu schimbările hormonale; de fapt, există multe produse eficiente. Nu uita însă că acestea trebuie adaptate fiecărei femei și nevoilor sale individuale. Câteva remedii utile sunt:

Aplicarea de gheață în zonă și efectuarea de exerciții de relaxare

Analgezicele sunt cele mai recomandate medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). De exemplu, poți lua ibuprofen preventiv, adică înainte de a simți durere.

Contraceptivele hormonale

Acestea ajută femeile să reducă fluctuațiile hormonale și fie scad intensitatea durerilor de cap, fie le fac mai puțin frecvente. Cele mai utilizate contraceptive sunt sub formă de pastile, plasturi și inele vaginale.

Cu toate acestea, efectul contraceptivelor depinde de femeie. Acestea nu funcționează în orice situație. Alte măsuri recomandate sunt evitarea stresului, a excesului de cofeină și a fumatului, deoarece acestea agravează durerea.

În concluzie

Durerile de cap au o relație puternică cu hormonii, în special la femei. Concentrația de estrogen variază în timpul ciclului menstrual și provoacă dureri de cap intense sau chiar migrene.

Fiecare femeie are dureri de cap în felul ei. Mai mult, nu toate durerile răspund în mod egal la tratament. Acesta este motivul pentru care este important să consulți un medic și să fii conștientă de faptul că niciun remediu nu poate vindeca orice durere.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.