Guta și acidul uric – un tratament naturist - Doza de Sănătate
 

Guta și acidul uric – un tratament naturist

Pentru a avea un nivel normal de acid uric, bea opt pahare de apă în fiecare zi și crește-ți aportul de fructe, legume și cereale integrale.
Guta și acidul uric – un tratament naturist

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Guta și acidul uric sunt în strânsă legătură, guta fiind declanșată atunci când acidul uric din organism crește foarte mult. În articolul de azi îți vom răta cum poți trata această problemă în mod 100% natural.

Guta este o boală ale cărei simptome includ rigidizarea și inflamația articulațiilor și instalarea durerii la nivelul acestora. Degetele mari de la picioare sunt cel mai frecvent afectate.

Este acidul uric inamicul nostru?

Atunci când auzim că un nivel ridicat de acid uric este principala cauză a gutei, mulți dintre noi etichetăm această substanță drept „nocivă”, la fel cum facem cu stresul, colesterolul în exces și nu numai. Problema nu este prezența propriu-zisă a acidului uric, ci faptul că acesta s-a acumulat în exces.

Acidul uric este un deșeu produs de organism din purină, un compus pe care îl ingerăm prin intermediul alimentelor consumate (în special carne).

Atunci când nivelul acestuia este normal, acidul uric ajută organismul să funcționeze corespunzător. Însă, acumulat în exces, acesta produce guta, al cărui nume științific este hiperuricemie.

Guta presupune formarea unor cristale la nivelul articulațiilor, cauzând artrită. Persoanele cu un nivel ridicat de acid uric în organism suferă adesea și de pietre la rinichi. Cu alte cuvinte, excesul de acid uric se poate depune sub forma unor sedimente în diverse regiuni ale corpului, declanșând probleme de sănătate.

Guta se declanțează când nivelul de acid uric din oranism este excesiv

Cum putem să reducem nivelul de acid uric din organism?

După cum probabil bănuiești, o dietă echilibrată te poate ajuta să-ți reduci nivelul de acid uric. Este esențial să-ți schimbi obiceiurile alimentare deoarece nivelul de acid uric din organismul tău depinde de alimentele pe care le consumi. Evită următoarele alimente:

  • Carne roșie
  • Băuturi alcoolice (în special bere)
  • Sosuri cu extracte din carne
  • Sardine
  • Anșoa
  • Ciuperci
  • Zaharuri rafinate
  • Lapte integral
  • Mezeluri
  • Prăjeli și alimente de tip „fast food”

Poți consuma orice alt aliment în afară de cele enumerate în lista de mai sus. Însă te sfătuim să-ți crești aportul zilnic de fructe, legume și cereale integrale (cum ar fi meiul și amaranthul).

De asemenea, nu uita să bei o cantitate mare de apă în fiecare zi pentru a-ți ajuta rinichii să funcționeze corespunzător și să elimine acidul uric prin intermediul urinei. Cu siguranță știi deja cantitatea de apă pe care trebuie să o consumi: opt pahare pe zi.

Tratamente naturiste pentru a învinge guta și acidul uric în exces

Natura ne pune la dispoziție o farmacie ce conține toate tratamentele de care vom avea vreodată nevoie. Există diverse plante și fructe care ne pot ajuta să scăpăm de guta și acidul uric din sânge. Cele mai bune variante sunt:

Coacăzele

Acest fruct mic de culoare mov este indicat pentru a trata diverse boli, inclusiv:

  • Disfuncțiile renale
  • Infecțiile de tract urinar
  • Diabetul
  • Hipertensiunea arterială

Sucul de coacăze facilitează eliminarea acidului uric din organism. Pentru a-l prepara ai nevoie de:

  • ¼ cană de coacăze
  • 1 l de apă

Fierbe coacăzele în apă timp de trei minute și lasă băutura obținută să se răcească puțin. Strecoar-o și bea-o pe tot parcursul zilei. Pentru a amplifica efectele benefice ale acestui tratament, poți consuma coacăze dimineața sau ca desert (include-le în iaurturi, sucuri, smoothie-uri sau salate de fructe).

Poți trata guta cu diverse smoothie-uri delicioase

Semințele de țelină

Aceste semințe minuscule sunt un diuretic și un agent antiinflamator natural, ce stopează guta și acidul uric in exces și ameliorează durerile articulare. Este indicat să consumi 500 mg de semințe de țelină în fiecare zi, dar dozajul corect depinde de nevoile tale personale.

Dacă ești gravidă sau suferi de o boală renală cronică sau severă, evită să consumi acest aliment.

Cireșele

Acest fruct mic prezintă sute de beneficii și te poate ajuta să previi guta. Cireșele au abilitatea de a ameliora durerile articulare și de a reduce nivelul de acid uric din sânge. Consumă o mână de cireșe pe zi sau include acest fruct în diverse rețete.

Guta și acidul uric în exces – tratament cu pătrunjel

Pătrunjelul se numără printre cele mai utilizate plante în bucătărie și este celebru pentru proprietățile sale diuretice. Acest aliment este ideal pentru a trata și preveni guta.

Poți include pătrunjelul în diverse rețete pentru a intensifica gustul preparatelor obținute sau îl poți consuma sub formă de ceai. Evită însă să consumi pătrunjel dacă ești gravidă, deoarece această plantă este asociată cu avorturile spontane.

Ingrediente

  • 2 linguri (30 g) de pătrunjel tocat
  • 1 cană (250 ml) de apă fierbinte

Mod de preparare

Introdu pătrunjelul în apa fierbinte și lasă amestecul să infuzeze timp de cinci minute. Strecoară lichidul și bea-l. Poți consuma până la două căni de infuzie în fiecare zi și le poți îndulci cu miere sau Stevia rebaudiana, după gust.

Printre altele, pătrunjelul de ajută să eviți guta

Piperul roșu

Piperul roșu are numeroase proprietăți antiinflamatorii, motiv pentru care el este o opțiune excelentă pentru a trata durerile articulare cauzate de un nivel crescut de acid uric. Nu uita să nu consumi acest produs în exces, deoarece îți poate crește temperatura corpului.

Guta și acidul uric în exces – tratament cu lucernă

Această plantă susține detoxifierea naturală a organismului și facilitează eliminarea colesterolului „rău” și a acidului uric. Pentru a evita guta, poți consuma lucernă sub formă de ceai.

Ingrediente

  • 1 mână de lucernă
  • 1 cană de apă

Mod de preparare

Pune ambele ingrediente într-o oală pentru sosuri și fierbe-le timp de trei minute. Acoperă oala cu un capac, ia-o de pe foc și lasă amestecul să stea timp de cinci minute. Strecoară ceaiul obținut, îndulcește-l după gust și bea-l. Poți consuma cel mult două căni de ceai de lucernă pe zi.

Trifoiul roșu

Această plantă are mii de beneficii pentru sănătate, ajutând organismul să elimine toxinele acumulate. Trifoiul roșu este un ingredient ideal pentru cei care suferă de gută și vor să-și detoxifieze organismul. Poți să-l consumi sub formă de ceai.

Ingrediente

  • 2 linguri (30 g) de frunze de trifoi roșu uscate
  • 1 cană de apă fierbinte

Mod de preparare

Introdu frunzele în apa fierbinte și lasă amestecul să infuzeze timp de șase minute. Strecoară ceaiul obținut, îndulcește-l dacă vrei și consumă-l imediat.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Carvajal, C. (2016). El ácido úrico: de la gota y otros males. Medicina Legal de Costa Rica.

  • González, A. (2003). MANEJO DE LA GOTA : Revisión. Revista de Posgrado de La VIa Cátedra de Medicina.

  • Fernández, D. G., Londoño, J., Santos, P., Reyes, E., & Valle, R. (2009). TRATAMIENTO DE LA GOTA AGUDA. ReViSta.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.