Uleiul de rozmarin: întrebuințări inedite - Doza de Sănătate
 

Uleiul de rozmarin: întrebuințări inedite

Descoperă în rândurile de ai jos câteva beneficii și întrebuințări inedite ale uleiului de rozmarin. Sigur unele dintre ele te vor surprinde.
Uleiul de rozmarin: întrebuințări inedite

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Rozmarinul este un arbust excelent în tratarea multor boli și afecțiuni. Poți să îl utilizezi în diferite moduri, cum ar fi prepararea unui ceai, însă uleiul esențial are puteri terapeutice și cosmetice uimitoare. Află din articolul următor la ce folosește uleiul de rozmarin. 

Informații privind uleiul de rozmarin

Această plantă este folosită de mii de ani. Există vestigii care arată că puterea sa și numeroasele întrebuințări erau deja cunoscute în vremea egiptenilor antici.

Rozmarinul a fost întotdeauna foarte apreciat pentru proprietățile sale curative și cosmetice. Se crede că în anul 500 î.Hr. acesta făcea parte din meniul grecilor și al romanilor și era considerat o plantă medicinală nemaipomenită.

În prezent, cele mai mari cantități de rozmarin (din care ulterior se extrage uleiul) se produc în Spania, Franța și Maroc, dar se poate cultiva fără probleme și în zone cu un climat temperat.

Uleiul de rozmarin este terapeutic și are multe întrebuințări medicinale. Extragerea sa se realizează prin distilarea uleiurilor plantei. Acest produs este puternic, foarte concentrat și nu se utilizează niciodată în formă pură, ci diluat cu alte componente.

Uleiul de rozmarin are utilizări terapeutice

Cele mai cunoscute întrebuințări ale uleiului de rozmarin

Una dintre principalele întrebuințări ale uleiului de rozmarin este legată de faptul că acesta este un produs excelent anti-îmbătrânire. Amestecă-l cu mentă verde și aplică-l pe piele.

Amestecul dintre cele două ingrediente are efect instantaneu și este mai bun decât orice cremă pe care ai putea s-o cumperi. Acesta hidratează celulele pielii, îmbunătățind aspectul său în câteva minute.

Multe persoane folosesc rozmarinul ca tratament cosmetic deoarece beneficiile sale sunt uriașe: oferă prospețime, elasticitate, strălucire și protejează celulele pielii datorită cantității mari de antioxidanți.

Uleiul de rozmarin are proprietăți calmante și antiinflamatoare, fiind folosit în medicina sportivă pentru masarea mușchilor suprasolicitați sau lezați. Acest remediu reprezintă, de asemenea, o alternativă excelentă pentru reducerea inflamațiilor cauzate de artrită, reumatism sau hemoroizi.

Uleiul de rozmarin: inamicul bacteriilor

Uleiul de rozmarin are o putere antiseptică și antibiotică extraordinară. Acesta poate fi folosit pentru răni ușoare, tăieturi, zgârieturi, etc.

În principiu, uleiul de rozmarin împiedică pătrunderea bacteriilor și a mizeriei în rană și dezvoltarea unei infecții. Este un remediu uimitor, distrugând microorganismele și regenerând pielea.

Rănile se vor închide mult mai ușor, iar pielea se va vindeca perfect, fără a lăsa cicatrici.

Uleiul de rozmarin are proprietăți antibacteriene

Uleiul de rozmarin este folosit de mult timp pentru îmbunătățirea aspectului general al părului, indiferent dacă acesta este gras sau uscat. Poți să-l folosești în loc de șampon sau să adaugi câteva picături în acest produs pentru a-ți curăța părul de la scalp până la vârfuri.

Acest ulei aromat este folosit din ce în ce mai des în cosmetică, tratamente capilare, creme sau loțiuni.

Din uleiul esențial de rozmarin se poate prepara o pastă de dinți foarte puternică care te ajută să elimini respirația urât mirositoare cauzată de excesul de bacterii din gură. Aceasta lasă în urmă o aromă proaspătă și delicioasă.

Uleiul de rozmarin poate fi folosit pentru tratarea problemelor respiratorii prin inhalarea de către persoanele care suferă de congestie nazală, răceală, gripă sau alergii. Poți să aplici o picătură pe fiecare nară pentru a-l inhala și a-ți desfunda nasul.

Uleiul de rozmarin este relaxant

Un alt beneficiu al uleiului de rozmarin este faptul că ajută la limpezirea minții, combate stresul și depresia, reduce anxietatea și starea de tensiune, etc. Acest produs naturist îți îmbunătățește starea de spirit și îți mărește nivelul de energie.

Datorită efectelor sale stimulatoare și revigorante, uleiul de rozmarin ajută la îmbunătățirea circulației sângelui și întărește sistemul imunitar.

Totodată, acest produs previne bolile sistemului respirator și ale sistemului digestiv și ajută la tratarea diareei și a constipației dacă îl masezi pe partea inferioară a abdomenului.

Dacă îți masezi spatele, uleiul de rozmarin ajută la eliminarea lichidelor din organism. Întrucât are proprietăți diuretice, acesta este folosit și pentru tratarea icterului.

Uleiul de rozmarin poate fi amestecat cu alte uleiuri

Rozmarinul este de mare ajutor pentru femeile care suferă de dureri menstruale. Pune câteva picături de ulei pe un prosop fierbinte și masează zona dureroasă. Este ideal pentru diminuarea umflăturilor și a durerilor de cap.

Amestecat cu alte uleiuri esențiale, cum ar fi cel de migdale, uleiul de rozmarin este eficient în tratarea calviției și a căderii părului, precum și a dermatitei seboreice. Masează-ți scalpul cu mișcări circulare și lasă-l așa pentru câteva minute înainte să-l speli.

Contraindicații ale uleiului de rozmarin

Întrucât stimulează sistemul nervos, uleiul de rozmarin nu ar trebui utilizat de către persoanele care suferă de hipertensiune sau epilepsie. Acest produs nu este recomandat nici femeilor însărcinate (era folosit în mod tradițional pentru a induce travaliul).

Persoanele care au pielea sensibilă ar trebui să evite utilizarea acestui ulei, deoarece este foarte concentrat. Dacă nu este diluat corespunzător, uleiul de rozmarin poate provoca iritații ale pielii, mâncărimi, usturimi și inflamații. Nu îl ingera și folosește-l sub supravegherea medicului sau ca terapie alternativă.

Sursa fotografiilor: veganbaking.net, Karen, Jennifer C, The world through Athene’s și barockschloss.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Turasan, H., Sahin, S., & Sumnu, G. (2015). Encapsulation of rosemary essential oil. LWT – Food Science and Technology. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2015.05.036
  • Rašković, A., Milanović, I., Pavlović, N., Ćebović, T., Vukmirović, S., & Mikov, M. (2014). Antioxidant activity of rosemary (Rosmarinus officinalis L.) essential oil and its hepatoprotective potential. BMC Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1186/1472-6882-14-225
  • Bozin, B., Mimica-Dukic, N., Samojlik, I., & Jovin, E. (2007). Antimicrobial and antioxidant properties of Rosemary and Sage (Rosmarinus officinalis L. and Salvia officinalis L., Lamiaceae) essential oils. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf0715323
  • Jiang, Y., Wu, N., Fu, Y. J., Wang, W., Luo, M., Zhao, C. J., … Liu, X. L. (2011). Chemical composition and antimicrobial activity of the essential oil of Rosemary. Environmental Toxicology and Pharmacology. https://doi.org/10.1016/j.etap.2011.03.011
  • Pharmaceutics. 2017 Dec; 9(4): 48. Published online 2017 Oct 21. Rosemary Essential Oil-Loaded Lipid Nanoparticles: In Vivo Topical Activity from Gel Vehicles. doi: 10.3390/pharmaceutics9040048
  • J Altern Complement Med. 2007 Mar;13(2):247-51. Effects of aromatherapy acupressure on hemiplegic shoulder pain and motor power in stroke patients: a pilot study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17388768
  • Medicines (Basel). 2018 Sep; 5(3): 98. Published online 2018 Sep 4. Antioxidant and Antimicrobial Properties of Rosemary (Rosmarinus officinalis, L.): A Review. doi: 10.3390/medicines5030098
  • Skinmed. 2015 Jan-Feb;13(1):15-21. Rosemary oil vs minoxidil 2% for the treatment of androgenetic alopecia: a randomized comparative trial. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25842469
  • Egyptian Journal of Basic and Applied Sciences. Volume 4, Issue 2, June 2017, Pages 107-111. The essential oil of rosemary and its effect on the human image and numerical short-term memory. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2314808X16301890

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.