Mahatma Gandhi: povestea sa și lupta împotriva violenței
 

Mahatma Gandhi: povestea sa și lupta împotriva violenței

Mahatma Gandhi este cunoscut drept unul dintre cei mai influenți lideri politici și spirituali ai secolului al XX-lea.
Mahatma Gandhi: povestea sa și lupta împotriva violenței

Ultima actualizare: 12 noiembrie, 2023

Numele său adevărat era Mohandas Karamchand Gandhi, dar lumea îl cunoaște drept Mahatma Gandhi, nume pe care l-a primit de la poetul Rabindranath Tagore datorită luptei sale contra violenței. În sanscrită, înseamnă „suflet mare”.

Mahatma Gandhi a fost un activist pașnic, politician și avocat indian hindus, care a devenit liderul mișcării de independență a Indiei împotriva puterii britanice. Dar, departe de a încuraja masele să lupte cu armele, el a promovat rezistența pașnică și nesupunerea civilă nonviolentă.

Prin urmare, este considerat un erou național în țara sa și un simbol al revoluțiilor anti-război din întreaga lume. Să analizăm o scurtă istorie a vieții și gândirii sale!

Există multe cauze pentru care sunt dispus să mor, dar nici una pentru care sunt dispus să ucid.

Tinereţea lui Mahatma Gandhi

Gandhi s-a născut pe 2 octombrie 1869 în Porbandar, nord-vestul Indiei. Țara sa era o colonie sub stăpânire britanică. Indienii erau cetățeni de a doua mână pe propriul lor teritoriu.

Mahatma Gandhi provenea dintr-o familie de negustori bine poziționată. Astfel, a putut să plece în Anglia pentru a studia dreptul la University College of London.

După ce a primit diploma de licență, s-a întors în India pentru a-și continua cariera. Nu a avut succes, deoarece existau prea mulți avocați și Gandhi nu era o figură dinamică în instanță.

Mutarea în Africa de Sud

În 1893, s-a mutat în Africa de Sud pentru a lucra pentru o companie indiană care opera în Natal. Acolo a cunoscut prejudecățile și discriminarea din cauza etniei sale. A început să lupte prin rezistență pasivă și nesupunere civilă împotriva legilor care discriminau indienii din acea țară.

De fapt, în 1894 a creat Partidul Congresului Indian Natal, care a transformat comunitatea indiană din Africa de Sud într-o forță politică omogenă. El a frapat presa și guvernul cu acuzații de încălcare a drepturilor civile și dovezi de discriminare din partea britanicilor.

În plus, Gandhi a insistat ca indienii să sfideze deschis, dar fără violență, legea care le refuza dreptul de vot. Această luptă a durat 7 ani, timp în care mii de indieni au fost întemnițați (inclusiv Gandhi în mai multe rânduri), biciuiți și chiar împușcați pentru proteste, refuzul de a se înregistra, arderea legitimațiilor de înregistrare și orice altă formă de rebeliune non-violentă.

În timp ce guvernul a reușit să suprime protestul indian, expunerea în străinătate a metodelor extreme utilizate de guvernul sud-african l-a forțat în cele din urmă pe generalul Jan Christian Smuts să negocieze o soluție cu Gandhi.

Persoană la închisoare
Închisoarea era ceva obișnuit pentru Gandhi, deoarece a stârnit proteste nonviolente împotriva dominației britanice.

Întoarcerea lui Gandhi în India

În 1916, Gandhi se întoarce în India și călătorește în toată țara. Acolo comunică cu diferite personaje și continuă să-și aprofundeze cunoștințele despre religie și filozofie. Dar, mai presus de toate, a acordat o atenție deosebită politicii.

El a devenit liderul mișcării de independență a Indiei împotriva Rajului britanic. Cu toate acestea, nu a încurajat niciodată lupta armată. Dimpotrivă, nonviolența lui Gandhi (ahimsa) a promovat rezistența pașnică și noi forme de opoziție, cum ar fi greva foamei și nesupunerea civilă.

Marșul sării

Printre cele mai reprezentative proteste pașnice mari se numără celebrul marș al sării, care a devenit unul dintre cele mai importante evenimente care au dus la independența Indiei.

Gandhi, însoțit de zeci de discipoli și jurnaliști, a călătorit peste 300 de kilometri până în Oceanul Indian, cerându-și dreptul de a produce sare. Ajuns acolo, Gandhi a înaintat în apă și a luat puțină sare cu mâinile.

Acest gest a fost simbolic și i-a încurajat pe compatrioții săi să încalce monopolul impus de guvernul britanic asupra producției și distribuției de sare. Britanicii stabiliseră o taxă. Dar, după celebrul marș, mii de oameni din toată țara i-au sfidat. Au mers la mare să strângă sare și mulți au fost întemnițați alături de Gandhi. Regele a ajuns să cedeze și să recunoască dreptul indienilor de a produce sare.

Acest marș a avut un impact imens și a inspirat mișcările non-violente ale lui Martin Luther King. În 1930, revista Time l-a comparat cu episodul Boston Tea Party, care a dus la independența Statelor Unite.

Independența indiană

Începutul celui de-al Doilea Război Mondial în 1939 și faptul că India a participat indirect pentru că era colonie britanică au făcut ca mișcarea de independență să câștige putere. Autoritățile au arestat mii de oameni, iar Gandhi, la 70 de ani, a petrecut doi ani în închisoare.

Cu toate acestea, presiunea populară și sfârșitul războiului i-au făcut pe englezi să accepte cererile indienilor de independență. Astfel, după împărțirea Indiei în 1947, au apărut două țări care acum sunt în conflict: India (cu majoritate hindusă) și Pakistan (cu majoritate musulmană).

Mahatma Gandhi a fost împotriva violenței

Asasinarea lui Mahatma Gandhi

La 30 ianuarie 1948, în timp ce Gandhi se îndrepta către o întâlnire de rugăciune, a fost asasinat la New Delhi de Nathuram Godse, un radical hindus asociat cu grupuri de extremă dreaptă, precum partidul Hahasabha. Aceste grupuri l-au acuzat pe Gandhi că a subminat noul guvern indian, insistând ca banii promiși Pakistanului să fie plătiți.

După crimă, Godse și complicele lui, Narayan Apte, au fost judecați și condamnați la moarte. Cu toate acestea, cel presupus a fi instigatorul crimei, președintele partidului Vinaiak Dámodar Savarkar, a fost eliberat fără acuzații din lipsă de probe.

Moștenirea lui Mahatma Gandhi

Mesajul lui Mahatma Gandhi în apărarea păcii și a iubirii transcende timpul și spațiul. Diferiți lideri mondiali, precum Martin Luther King Jr. și Nelson Mandela, au recunoscut acest personaj drept sursă de inspirație în lupta lor pentru a obține drepturi egale pentru poporul lor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.